Podzimní koncerty Central Kladno Kali & Peter Pann Legenda Cafe bar Est. 2014 Badmintonové centrum v Kladně Nábor k policii Kladno
ČSAD KLADNO Panochovo kvarteto Pettersson
  • SBF
  • SAMK
  • PODZIMNÍ KONCERTY

Kuchařské naděje z Kladna soutěží o nejlepší Svačinu roku

Středa, 1. Listopad 2017 07:00

Střední hotelová škola, Vyšší odborná škola a jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Kladno se účastní 5. ročníku gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare. Letos je v gastronomické soutěži přihlášeno 38 škol z celé České republiky.

Ilustrační foto: Andrea Čeřovská

Soutěžící se utkají o ceny v hodnotě 20.000 korun a tuňákové výrobky Rio Mare. Novinkou letošního ročníku je hlasování veřejnosti. Odbornou porotu složenou z Mistra kuchaře Vladimíra Picka a šéfkuchaře restaurace Aureole Jiřího Krále doplní gastronomický specialista Petr Stupka. Velkým pražským finále soutěžící provede Markéta Hrubešová.

Úkolem soutěžících ze středních odborných škol se zaměřením na gastronomii a stravovací služby je vytvořit originální školní svačinu pro děti, žáky a studenty. Na vytvoření pokrmu musí použít tuňákové výrobky Rio Mare nebo krémy Rio Mare Paté, které získali od pořadatelů zdarma. „Tuňákové výrobky Rio Mare jsou pro přípravu zdravých, chutných a rychlých svačinek ideální surovinou. Jde to vidět i na zájmu studentů a středních škol o naši soutěž Svačina roku s Rio Mare. Letos v oblíbené soutěži přivítáme 123 mladých kuchařských nadějí z 38 škol,“ říká za pořadatele Pavel Kmínek, marketingový manažer společnosti Bolton Czechia.

Jednou z novinek 5. ročníku soutěže Svačina roku s Rio Mare je rozšíření odborné poroty o gastronomického specialistu a poradce Petra Stupku. Odborným garantem a zároveň předsedou odborné poroty zůstává Mistr kuchař Vladimír Picka a členem odborné poroty bude Jiří Král, šéfkuchař restaurace Aureole. Finálové kolo bude uvádět moderátorka, herečka a kuchařka Markéta Hrubešová.

Mladí kuchaři a kuchařky si rozdělí dárkové poukazy v hodnotě 20.000 korun. Za prvenství získá soutěžící poukaz v hodnotě 7.000 korun, mladí kuchaři na druhém a třetím místě vyhrají poukazy v hodnotě pět a tři tisíce korun. Porota složená ze zástupců pořadatele vyhlásí Zvláštní cenu Rio Mare v hodnotě pěti tisícovek. Do výběru nejlepšího receptu se letos poprvé zapojí veřejnost, která udělí Rio Mare cenu veřejnosti. Na vítěze a jeho školu čekají produkty Rio Mare v hodnotě pěti tisíc korun. Hlasování proběhne na facebookových stránkách Rio Mare. Všechny školy, ze kterých budou ocenění studenti, dostanou tuňákové produkty Rio Mare ve stejných hodnotách.

Do 13. listopadu musí soutěžící zaslat fotografii a popis originálního pokrmu. Následně odborná porota vybere 15 nejlepších receptů pro pražské finálové kolo, které se uskuteční 7. prosince v gastronomickém studiu Chefparade+ v Holešovicích.

Tip na svačinu od vítěze soutěže Svačina roku s Rio Mare 2016

Dominik Nedoma (Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Litoměřice) – Smažená rizolka s tuňákem Rio Mare a sušenými rajčaty

Suroviny (4 porce): 1 ks Rio Mare tuňáka, 10 lžic hladké mouky, 0,5 l mléka, 80 g sušených rajčat, 1 vejce, 160 g sýra, 80 g čerstvého špenátu, 160 g rajčat, 160 g žluté papriky, 1 šálek strouhanky, velkolistá petrželka, olej, sůl, pepř, cukr

Postup: Z hladké mouky, mléka a vajec připravíme těsto na palačinky. Na oleji smažíme tenké palačinky, které naplníme špenátem, sýrem, tuňákem a sušenými rajčaty. Palačinky pevně zabalíme a obalíme ve vajíčku a ve strouhance a osmažíme dozlatova. Nakonec osmažené palačinky doplníme salátkem z rajčat, papriky a petržele.

Garant soutěže a předseda odborné poroty Vladimír Picka:

Po vyučení v oboru kuchař a absolvování hotelové školy působil na mnoha odborných pracovištích a v odborném školství. V současné době se věnuje hlavně vzdělávací a konzultační činnosti v oblasti studené kuchyně, soutěžní a kreativní gastronomie. Snaží se pomáhat především při výchově mladé kuchařské generace. Některé dosažené úspěchy: Zlatá a stříbrná medaile Gastroprág; titul Mistr kuchař; bronzová medaile z Olympiády kuchařů v Berlíně; nositel zlaté medaile M. D. Retigové. Více na www.kucharskestudio.eu

Člen odborné poroty Jiří Král:

V roce 1996 získal titul Kuchař roku České republiky. V letech 1996 až 2008 byl členem a kapitánem národního týmu kuchařů AKC ČR. Za tu dobu získal mnoho medailí na mezinárodních gastronomických soutěžích. Vařil světovým businessmanům, prezidentům, králům a královnám. Od roku 2004 do roku 2010 působil jako šéfkuchař prezidenta a prezidentské kanceláře ČR. V současné době je viceprezidentem gastronomie AHR ČR, jako šéfkuchař otevřel a vede pražskou restauraci Aureole. Již popáté získal prestižní ocenění od průvodce Michelin „Bib Gourmand“. A pro rok 2016 získal titul „Restauratér roku“. Aureole se stala velmi známou a oblíbenou restaurací díky gastronomii stylu Fusion Cuisine. Více na www.aureole.cz

Člen odborné poroty Petr Stupka:

Je gastronomický specialista a poradce s 30letou zkušeností na profesionální úrovni. Účinkoval ve vlastních televizních a rozhlasových pořadech v televizi Prima nebo Českém rozhlase. Působil jako odborný učitel na střední škole a je autorem knih Kuchařské čarování. Na webu pro všechny, co milují vaření kulinar.cz nabízí kurzy vaření, recepty, videorecepty a pod značkou KULINÁŘ PETR STUPKA originální koření, smaltované nádobí, kávovary, mlýnky na koření nebo nádobí s nepřilnavým povrchem.

Autor: Andrea Čeřovská  


banbad


  1. sport

    Kladenští volejbalisté ztratili vlastními chybami vyhraný zápas

  2. krimi

    Žena z Kladna zaplatila kauci za byt, do kterého se nastěhoval někdo jiný

  3. pozvánka

    Kladenské divadlo hraje v neděli představení Metropolitní opery New York

  4. krimi

    Zlonický školák bez omluvy zameškal přes tři sta hodin, rodičům to nevadilo

  5. sport

    Přihlaste své děti, 3. otevřené mistrovství ČR v OCR se koná v Kladně

  6. sport

    Netradiční volejbalová remíza s příchutí vítězství

  7. pozvánka

    Hrad Křivoklát zve na dobový jarmark, šermíře i parní lokomotivu

  8. zprávy

    Central Kladno mění vizuální styl!

  9. pozvánka

    Ve Slaném je připraven další uherský býk k rožnění

  10. krimi

    Stalo se na Kladensku: Další poctivý nálezce a pomoc při maření výkonu úředního rozhodnutí

  11. pozvánka

    V kladenském kině Sokol proběhne výměnný bazar

  12. foto

    FOTO: Na Mayrau se uskutečnil Den horníků, akce byla parádní

  13. povidka

    Povídka Kladenských listů: Doteky hrůzy, doteky štěstí – 3

  14. sport

    Belgický Guibertin byl nad síly volejbalistů Kladna

  15. foto

    FOTO: Vynikající výkon Adama Brízgaly nakonec stačil jen na bod

  16. sport

    Druhý hrací víkend Merch #53 ligy hokejbalu přinesl první prodloužení

  17. krimi

    Stalker vytrvale otravoval manželský pár. Ženě vyznával lásku, muži hrozil zabitím

  18. pozvánka

    Přijďte si v pátek a sobotu užít Kladenské století, program je perfektní

  19. zprávy

    Dobrovolníci z kladenské válcovny pomůžou dětem i Památníku Lidice

  20. krimi

    Opilý muž na zahrádce napadl jednoho z hostů restaurace, skončil v cele