ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Jindřich Lidický: Postoupit do play – off a pak se uvidí…

Úterý, 8. září 2015 14:57

Zítra to vypukne? Co? No přece 1. hokejová liga, ve které budou chtít být kladenští Rytíři úspěšnější než v loňské sezóně. Cílem je pochopitelně návrat po dvou letech do Tipsport extraligy. V žádném případě to nebude procházka růžovou zahradou. To si dobře uvědomuje i trenér Jindřich Lidický.

Lidický titulka
Jindřich Lidický, Foto: Kladenské listy

 

Když jsme spolu naposledy před měsícem hovořili, mluvil jste o možné variantě posil, například ze Sparty. V posledním utkání se objevil útočník David Dvořáček, ale jinak mužstvo zůstalo stejné. Jak jste spokojen s jeho kvalitou?

Zatím jsme dotáhli příchod Davida, s tím, že to není konečné slovo. Sparta se teď potýká s větší marodkou hlavně v obraně. Uvidíme, jak se jí budou hráči uzdravovat, a také záleží na tom, jak nastartujeme soutěž. Některé možnosti jsou stále v jednání. Pokud se týká dosavadního kádru, nějakou kvalitu má. Každý prvoligový trenér by si přál mít v mužstvu co nejvíce hráčů z extraligy, což ne vždy je reálné. Pohybujeme se v nějakých mezích, za které nemůžeme jít. K dispozici máme jak zkušené, tak mladé hráče.

Prubířským kamenem na sezónu byl Regionální pohár. Prozraďte která pozitiva, ale i negativa, jste si odnesl z těchto utkání?

Regionální pohár nám hlavně ukázal, co jsme předpokládali. Každý můžeme vyhrát, ale také prohrát! Pozitivní bylo, že hráči k zápasům přistupovali zodpovědně, snažili se. Ukázaly se některé dobré herní věci i v morálce. Bohužel na druhé straně jsme nedokázaly tyto vlastnosti pravidelně zopakovat. Bylo to jako na houpačce. Doufám, že v mistrovských utkáních se podaří pozitiva zopakovat.

Ve většině zápasů jste měli problémy s častým vylučováním, i když v závěru se stav zlepšil. Je to trvalý trend?

Na začátku jsme měli skutečně velké potíže s častými vyloučeními. S kluky jsme tyto situace probírali. Domluva pomohla, situace se hodně zlepšili. Přestali jsme dělat útočné fauly, omezili i zbytečné fauly. Na druhé straně jsme získávali patřičný respekt. Ale na dodržování disciplíny ještě jednou budeme před samotným startem apelovat.

Podívejme se na jednotlivé řady. Začněme gólmany. Jak jste spokojen s jejich výkonností a kdo bude na začátku jedničkou?

Kdo začne chytat, to prozradíme brankářům až dnes, v úterý. Mensatorovi i Cikánkovi vyšli výborné zápasy, na druhé straně byla utkání, která jim úplně nesedla. Ale do startu budou určitě stoprocentně připraveni.

Achillovou patou Kladna je již celou řadu let obrana. Jak bude podle vás obranná fáze vypadat?

Na defenzívu jsme se pečlivě zaměřovali, snažili se zavést do jejich her nové prvky. V některých zápasech se obraně dařilo, v jiných to bylo horší. Věřím, že hráči budou nadále zodpovědnější a zodpovědnější. Podle herního vývoje se budeme snažit napadat, jak ve středním, trak útočném pásmu, nebo naopak bránit obranné pásmo. Musím přiznat, že se to hráčům nedostává pod kůži lehko, ale pracujeme na zlepšení.

A přejdeme k útočníkům. V ofenzívě chybí několik let kanonýr. Přivedli jste Víťu Bílka. Měl by se stát střeleckou jedničkou?

Právě kvůli gólům jsme Víťu přivedli do Kladna. V Litoměřicích si velmi dobře rozuměl s Jardou Kallou. Zde na Kladně by měl roli nahrávače převzít David Stach, který také umí dobře zakončit. K nim jsme přidali Denise Kindla, jenž má jak dobrou rozehrávku, tak i střelu. To by měla být naše nejúdernější řada. Doufám, že se k nim přiřadí i další řady.

V loňské sezoně chtělo Kladno hrát jako New Jersey, a každý ví, jak to dopadlo. Herní styl, který jste nastolili, jste konzultovali i s majitelem klubu Jaromírem Jágrem?

Jarda přinesl určité poznatky, ale respektuje herní systém, který hrajeme. Není převzatý konkrétně od celku z NHL, spíše mix od více mužstev. Jarda se nám snaží spíše poradit na základě svých poznatků.

Až do posledních zápasů jste hodně „točili“ se sestavou. Víte, jak mužstvo nastoupí, nebo je ještě nějaká řada stále „otevřená“?

Žádné otazníky nemáme! Víme, který gólman, sedm obránců a dvanáct útočníků nastoupí ve středu proti Slavii. Může se stát, že v průběhu utkání stáhneme jednoho beka.

Kuloárově se mluvilo o spolupráci s Řisuty, účastníkem II. NHL, aby hráči, kteří nebudou nastupovat za Rytíře, byli herně vytíženi. Jak celá věc dopadla?

Spolupráci s Řisuty nastolil David Čermák (sportovní ředitel a asistent trenéra – pozn autora). Hráči, kteří nenastoupí za Kladno, budou pravidelně hrát za Řisuty a budou mít možnost ukázat, že si zaslouží bojovat o místo v sestavě. Mladší hráči budou hrát za juniory, a tak celý kádr bude mít herní zátěž.

Jak vidíte reálné postupové ambice?

Stanovili jsme si postupné cíle. Základní je postup do play – off ! Pak jsou další dva. Necháme se překvapit, co sezona přinese. Moudřejší budeme po pěti, šesti kolech…

Kdo by měly být největší konkurenti?

Určitě Slavia Praha. Spadla z extraligy, doplnila mužstva a bude se chtít okamžitě vrátit. Dále České Budějovice. Dvakrát jsme s nimi hráli v rámci Regionálního poháru a dvakrát neuspěli. Mají zkušený tým s celkem dvanácti hráči z extraligy. V závěru zmíněného turnaje hrála výborně i Jihlava, porazila jak nás, tak Budějky. Zatím vůbec neznámé moravská mužstva, kde se mění mužstvo třeba každý týden. Ale na druhé straně mě nepřekvapí, než že všechno bude úplně jinak.

Jdete do své premiérové sezony jako trenér týmu dospělých. S čím bude Jindřich Lidický spokojen?

Postoupit do play – off a pak se uvidí… Pak bude nutné dostat se ve vyřazovací části do finále a pak čeká nevyzpytatelná baráž. Jestli si někdo myslí, že proplujeme soutěží jako nůž máslem, tak tomu v žádném případě nebude!!! Soutěž bude nesmírně vyrovnaná. Bude to obdobné, jako když jsem loni trénoval mužstvo v extralize juniorů.

 

(rc)

 


  1. krimi

    Policisté objasnili vloupání do rodinných domů v Hostouni

  2. pozvánka

    Již zítra můžete oslavit den země v Zooparku Zájezd

  3. info z radnice

    Slaný se opět zapojí do akce „Den země“

  4. zprávy

    Učitele/ky, asistenty/ky přijme ZŠ škola ve Svárově s tradicí od roku 1905

  5. sport

    Fitness ráno pro dámy v Royal Fitness

  6. krimi

    Speed Marathon 2024, akce zaměřená na měření rychlosti, víme kde to bude, už zítra

  7. zprávy

    Strážníkům v Kladně se podařilo najít odcizeného psa, ukradl ho bezdomovec

  8. info z radnice

    Královské město Slaný opět podpoří zájmové organizace a spolky

  9. zprávy

    Klapod je zpět, poznejte osobnosti Kladna, Vránu našli v hospodě

  10. zprávy

    Vyhrajte se Zooparkem Zájezd, unikátní dokument stojí za zhlédnutí

  11. pozvánka

    Den země Kladno oslaví v Zahradě Kladenského zámku

  12. pozvánka

    Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi vypukne už za 10 dnů

  13. video

    Záchranářská ulička neboli ulička pro život, její zneužití je porušením zákona

  14. pozvánka

    Výstava v zámecké Galerii Kladna dá nahlédnout do tajemství a nekonečna

  15. krimi

    Kontroly rychlosti, technického stavu vozidel a předpisů všeobecně, budou pokračovat

  16. zprávy

    V Kladně trhy pokračují opět ve středu, ve Slaném budou mít premiéru 19. dubna

  17. zprávy

    Dokument o přírodě Arizony má po premiéře, Zoopark zájezd měl svého člověka v expedici

  18. pozvánka

    Spousta zábavy pro malé i velké, to bude tradiční pálení Čarodějnic na Mayrau

  19. zprávy

    Městská policie Slaný hledá nové kolegy

  20. zprávy

    Přes bariéry s policií, akce na podporu handikepovaných osob se tentokrát konala na Stochově