ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Systém rendez–vous už používají záchranáři i v Kladně

Čtvrtek, 4. října 2012 00:07

Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje zahájila 1. října provoz rendez-vous systému v Kladně a lékař s řidičem v osobním voze hned první den vyjížděli k pěti případům.

Lékař kladenského rendez-vous bude kromě Kladna k dispozici také stanovištím ve Slaném, Novém Strašecí, Hostivici u Prahy, Roztokách u Prahy nebo Roztokách u Křivoklátu. Foto: ZZSSK

První pondělní výjezd už ráno směřoval ke kolapsovému stavu starší ženy v Kladně. Pacientka měla poruchy vědomí a vzhledem k tomu, že se jí samovolně špatně dýchalo, lékař ji zaintuboval a připojil na řízenou plicní ventilaci. Sanita ženu následně převezla na urgentní příjem do kladenské nemocnice. Další výjezdy pak směřovali opět do Kladna k epileptickému záchvatu, či odpoledne do Nového Strašecí k pacientovi s bolestmi na hrudi.

Kladenská záchranná služba má průměrně až deset výjezdů za dvanáctihodinovou směnu a je tak jednou z nejvytíženější ve Středočeském kraji. V roce 2011 záchranáři z Kladna vyjeli k 6842 případům. Zřízení rendez–vous systému právě v Kladně je tedy podle mluvčí záchranky Terezy Janečkové logickým vyústěním celoplošného zavádění tohoto systému ve středních Čechách.

„Zřízením rendez-vous v Kladně se otevírá cesta k lepšímu využití lékaře v kladenském okrese. Já sám jsem zpočátku nebyl zastáncem tohoto systému záchranné služby, ale změnil jsem názor, když se nám rendez–vous skvěle osvědčilo v jiných částech kraje. Teď na tento systém nedám dopustit,“ řekl ředitel záchranné služby Martin Houdek a dodal, že kladenské stanoviště bude už dvanácté z celkového počtu stanovišť středočeské záchranné služby, kde sanitní vozy jezdí v tomto systému.

„Od rendez-vous očekávám lepší mobilitu lékařů záchranné služby. Lékař bude mít možnost ošetřit větší množství pacientů, protože nebude muset být vždy přítomen transportu pacienta do nemocnice, zároveň pak může být k dispozici pro další výjezdy záchranné služby. V případě potřeby bude k dispozici i pro okolní stanoviště záchranné služby,“ řekl primář kladenské záchranky Viktor Rybáček.

Podle něj bude kladenská posádka tvořená lékařem a řidičem – zdravotníkem navíc spolupracovat zejména i s novým stanovištěm v Novém Strašecí. To středočeská záchranka otevře koncem letošního října. Lékař kladenského rendez-vous ale bude k dispozici například také stanovištím ve Slaném, Hostivici u Prahy, Roztokách u Prahy nebo Roztokách u Křivoklátu.

Nově byl rendez – vous systém zřízen také v Mladé Boleslavi.

V Kladně byl za jeho zavedením pořízen nový vůz Škoda Yeti, který byl upraven. Jeho vnitřní zástavba byla přizpůsobena potřebám přednemocniční neodkladné péče.

Jak funguje rendez – vous neboli setkávací systém?

Název vznikl z francouzského výrazu rendez–vous a znamená schůzku, setkání nebo dát si rande. Podstatou je hustá síť stanovišť rychlé zdravotnické pomoci (RZP), tzv. velkých aut, ve kterých pracuje střední zdravotnický pracovník (sestra nebo záchranář) a řidič záchranář, oba proškolení v řešení akutních stavů. Na vybraných stanovištích, daných počtem obyvatel a geografickou polohou oblasti, je pak stanoviště rendez–vous , tzv. malého vozu. Posádku vozu rendez-vous tvoří lékař záchranné služby a řidič záchranář. Podle charakteru obtíží pacienta operátorka vysílá vůz s lékařem, vůz se záchranářem (RZP) nebo oba najednou (ze stejného nebo z různých stanovišť).

Lékař na místě pacienta vyšetří a ošetří, podle zdravotního stavu může následně pacienta ponechat na místě, nebo ho předat posádce velkého vozu k transportu do nemocnice. V případě závažného ohrožení zdraví pacienta doprovází lékař a v nemocnici předává většinou do intenzívní péče (JIP, ARO). Případů, kdy lékař doprovází pacienta až do nemocnice je méně než cca 20% všech výjezdů.

Nyní, po zavedení nového systému, může lékař na Kladensku místo zbytečného doprovodu pacienta do nemocnice vyjet k dalšímu pacientovi v tísni. Rendez–vous systém už funguje na stanovištích středočeské záchranné služby v Příbrami, Vlašimi, Zbraslavicích a nově také v Brandýse nad Labem, Benešově, Říčanech a v Berouně, Kolíně, Kutné Hoře, Hostivici, v Mladé Boleslavi a Kladně.

.

Autor: Zuzana Vlková

.


  1. krimi

    V poutech skončil muž, který si zapálil oheň u bytového domu v Kladně

  2. krimi

    Řidiči pozor! Prozradíme vám, kde v Kladně tento týden měří policie rychlost

  3. pozvánka

    „Silou proti rakovině“: Mistrovství České republiky v Logliftu bude hostit kladenské kino Sokol

  4. pozvánka

    Už v sobotu to vypukne, Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi

  5. zprávy

    Kladenští policisté hledají nové posily, přidej se i Ty

  6. zprávy

    Trhy pokračují ve středu v Kladně a v pátek ve Slaném

  7. pozvánka

    Ve čtvrtek zahájí Kladenský zámek druhou část výstavy: Jiří Hanke- 50 let s fotografií

  8. pozvánka

    Čarodějnické rejdění na Sletišti se Sportovními areály města Kladna

  9. zprávy

    Poznejte osobnosti Kladna, pozvání do Klapodu přijal Leoš Stránský, splnil si sen, je kaskadér

  10. info z radnice

    Infocentrum města Slaný získalo cenu České unie cestovního ruchu

  11. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  12. zprávy

    Všechny zastávky v kraji budou na znamení

  13. krimi

    Složky IZS zasahovaly v Kladně-Rozdělově při záchraně života nezletilé osoby

  14. video

    V Kladně došlo k napadení několika mladých žen, policie hledá další poškozené a svědky

  15. krimi

    Policisté objasnili vloupání do rodinných domů v Hostouni

  16. pozvánka

    Již zítra můžete oslavit den země v Zooparku Zájezd

  17. info z radnice

    Slaný se opět zapojí do akce „Den země“

  18. zprávy

    Učitele/ky, asistenty/ky přijme ZŠ škola ve Svárově s tradicí od roku 1905

  19. sport

    Fitness ráno pro dámy v Royal Fitness

  20. krimi

    Speed Marathon 2024, akce zaměřená na měření rychlosti, víme kde to bude, už zítra