ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Kniha „Já a moji synové“ vypráví o hokejové dynastii Kaberlových

Čtvrtek, 16. prosince 2010 09:14

8 titulů mistrů světa, Stanley cup, 6 triumfů v čs. lize a vítězství v Poháru mistrů evropských zemí – to je výčet úspěchů, které vzešly z „jedné chalupy“ ve Velké Dobré. František Kaberle st. sbíral úspěchy hlavně v 70. letech, synové pokračují v jeho stopách dodnes. Tomáš v dresu Toronta, František ml. aktuálně hraje v extraligových Pardubicích. Trojlístek špičkových kladenských obránců se zlatým písmem zapsal do dějin světového hokeje.

O napsání knihy prý František Kaberle starší původně vůbec nepřemýšlel. „Ještě když jsem měl s Edou Novákem hokejový obchod na Kladně, tak mě s tím nápadem oslovila dcera jednoho nakladatele. Já jsem se tomu pomalu dva roky bránil, ale nakonec jsem svolil,“ vypráví. Role jeho zpovědnice se ujala novinářka Alena Šloufová, která má na kontě například knihy o Stelle Zázvorkové nebo Miroslavu Donutilovi. Spolupráci s ní si František Kaberle starší nemohl vynachválit.

Kniha byla dlouho u ledu

V knize kromě jeho synů Františka a Tomáše promluvily i další legendy: František Pospíšil, Eduard Novák, Pavel Patera, Martin Procházka, Jaromír Jágr, Karel Gut nebo komentátor Robert Záruba.

Kvůli sporu s původním vydavatelem ale málem vůbec nevyšla. „Možná půldruhého roku až dva roky byla hotová kniha, jak se říká, u ledu. Pak jsme se ale rozhodli, že je to škoda vynaložené práce a že ji po doplnění vydáme jinde,“ vysvětluje.

„Je to takový můj životopis od dětství a sportovních začátků. Já jsem kluk z vesnice, který začínal jako samouk hrát fotbal a hokej. Bruslit jsem se naučil na místním rybníku. Aktivně jsem začal hrát za PZ Kladno až ve 14 letech a dlouho to vypadalo, že ze mě bude fotbalový brankář,“ říká. Včas ale vycítil, že v hokeji by mohl dokázat víc…

Paní Poldi válcovala Sověty i Kanaďany

S Františkem Kaberlem starším je spjata nejslavnější éra kladenského hokeje. Vzpomínky na 70. léta v knize samozřejmě nechybí. „S Kladnem jsme získali během šesti let pět titulů mistra republiky a jednu trofej pro vítěze Poháru mistrů evropských zemí, na což se dost často zapomíná. Tehdy sovětskou ligu nevyhrálo jako tradičně CSKA Moskva, což byl v podstatě národní tým Sovětů, ale Spartak. A ten jsme ve finále po velkém boji porazili a cennou trofej získali,“ vypráví.

Tehdejší Kladno však nebylo úspěšné jen v Evropě, ale i v zámoří. V letech 1977 a 1978 v Severní Americe změřilo síly s kluby WHA a NHL. „Myslím, že jsme tam dosáhli velice výrazných úspěchů. S týmy NHL jsme prohráli jen jednou. S věhlasným New Yorkem Rangers jsme remizovali 4:4, a to jsme tam po dvou třetinách vedli 4:1. Oni nás pak trochu umlátili – nasadili na nás takový systém rumpál,“ vzpomíná teď už s humorem. V dalších zápasech Kladno porazilo Chicago Black Hawks a Toronto Maple Leafs – tato věta dnes zní trochu jako z pohádky.

A to nejen pro příznivce Kladna. Divili se i v Kanadě. „Když jsem seděl na tribuně v Torontu, tak novináři věděli, že jsem Tomášův táta. Někde se doslechli, že jsem někde v tom Československu taky hrál hokej. Když jsem jim řekl, že jsme v roce 1978 s Kladnem porazili jejich Maple Leafs, tak jen nevěřícně koukali. Ti starší novináři to asi věděli, ale zřejmě se k tomu nechtěli moc znát.“

Motto knihy, která měla křest 1. prosince v pražském Luxoru, je věnováno nedávno zesnulému Eduardu Novákovi, se kterým František Kaberle starší prožil celou svou hokejovou kariéru. Oba k sobě měli blízko i mimo led. „Nemohu, neumím a nebudu na něj nikdy vzpomínat v minulém čase,“ stojí v úvodu knížky, která by neměla chybět pod stromečkem žádného hokejového fanouška.

Autor: Vít Heral

Podívejte se na videa ze slavné hokejové minulosti Kladna.



  1. video

    V Kladně došlo k napadení několika mladých žen, policie hledá další poškozené a svědky

  2. krimi

    Policisté objasnili vloupání do rodinných domů v Hostouni

  3. pozvánka

    Již zítra můžete oslavit den země v Zooparku Zájezd

  4. info z radnice

    Slaný se opět zapojí do akce „Den země“

  5. zprávy

    Učitele/ky, asistenty/ky přijme ZŠ škola ve Svárově s tradicí od roku 1905

  6. sport

    Fitness ráno pro dámy v Royal Fitness

  7. krimi

    Speed Marathon 2024, akce zaměřená na měření rychlosti, víme kde to bude, už zítra

  8. zprávy

    Strážníkům v Kladně se podařilo najít odcizeného psa, ukradl ho bezdomovec

  9. info z radnice

    Královské město Slaný opět podpoří zájmové organizace a spolky

  10. zprávy

    Klapod je zpět, poznejte osobnosti Kladna, Vránu našli v hospodě

  11. zprávy

    Vyhrajte se Zooparkem Zájezd, unikátní dokument stojí za zhlédnutí

  12. pozvánka

    Den země Kladno oslaví v Zahradě Kladenského zámku

  13. pozvánka

    Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi vypukne už za 10 dnů

  14. video

    Záchranářská ulička neboli ulička pro život, její zneužití je porušením zákona

  15. pozvánka

    Výstava v zámecké Galerii Kladna dá nahlédnout do tajemství a nekonečna

  16. krimi

    Kontroly rychlosti, technického stavu vozidel a předpisů všeobecně, budou pokračovat

  17. zprávy

    V Kladně trhy pokračují opět ve středu, ve Slaném budou mít premiéru 19. dubna

  18. zprávy

    Dokument o přírodě Arizony má po premiéře, Zoopark zájezd měl svého člověka v expedici

  19. pozvánka

    Spousta zábavy pro malé i velké, to bude tradiční pálení Čarodějnic na Mayrau

  20. zprávy

    Městská policie Slaný hledá nové kolegy