ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Když jde mazlíčkům o život díl 2.: Doga Sára téměř doplatila na večerní krmení, nakvašená potrava jí přetočila žaludek

Středa, 16. května 2012 00:08

Akutní medicína je posláním. Tohoto hesla se drží zvěrolékař Jan Čučka. Kvalitní pohotovost ale nemůže vykonávat každý. Vyžaduje to nejen spoustu zkušeností a trpělivosti, ale i kvalitní vybavení a podmínky pro hospitalizaci. Dobrou zprávou pro všechny chovatele a majitele zvířat z Kladenska ale je, že v nouzi se s mazlíčky mohou obrátit na veterinární kliniku Zvířecí doktor přímo v Kladně-Dubí.

Když jde mazlíčkům o život

Nahlédnout do zákulisí akutní zdravotní péče o zvířata nyní můžete díky seriálu Kladenských listů a veterinární kliniky Zvířecí doktor.

Jedním z nejčastějších a nejakutnějších problémů, který musí tým kliky Zvířecí doktor řešit, je torze žaludku u psa. Jednoduše řečeno, pokud je orgán výrazně naplněn krmivem nebo vzduchem, může dojít k jeho přetočení. Podle veterináře Jana Čučky se komplikace týká hlavně velkých a obřích plemen psů. „Bohužel kvůli malé informovanosti majitelů tak často dochází k velmi kritickému stavu pacienta a někdy až k jeho úhynu,“ upozornil Čučka.

Potíže u psů vznikají většinou v pozdních hodinách, po večerním krmení. A právě tak tomu bylo i u dogy Sáry. Její majitelka o torzi žaludku nikdy neslyšela a fenku krmila pouze jednou denně, právě večer. Sára dostala své večerní krmení, a protože byla neklidná a doma stále popocházela, majitelka ji pustila na dvůr. Teprve po dvou hodinách si majitelka všimla, že fena leží na boku, má výrazně nafouklé břicho a sliní. Naštěstí dále neotálela a ihned volala pohotovost Zvířecího doktora.

„Ještě před tím, než k nám dorazili, bylo jasné, že Sára je ve velmi vážném stavu a bude třeba jí okamžitě a bezchybně pomoci. Věděli jsme, že bude potřebovat rentgen na ověření stavu, velké množství infuzních roztoků a téměř okamžitý přesun na sál, kde muselo být vše připraveno ještě před jejím příjezdem,“ začal vyprávění Čučka.

V takovýchto případech je velmi vhodné, aby majitel věděl ještě před potenciálním problémem (nejlépe, když si zvíře pořizuje), na kterou nejbližší pohotovost volat a kde jsou schopni ho v případě tohoto problému přijmout a ošetřit. Při torzi žaludku jde skutečně o čas a důležitá je tak práce nejen chirurga, ale i celého vyškoleného týmu. Právě tito lidé totiž zajišťují co nejlepší podmínky pro všechna rychlá vyšetření, zákrok, pooperační ošetření, i komunikaci s majitelem tak, aby se doktor mohl neodkladně věnovat pacientovi.

„Když Sára dorazila, téměř okamžitě šla na rentgen. Dostala kanylu do žíly a odcházela na přípravnu před operační sál. Po zhotovení snímku už bylo vše jasné. Již v sedaci jsme ji napojili na infuze a žaludeční sondou se snažili vypustit obsah žaludku,“ pokračoval veterinář. Při otočeném žaludku však sonda až do orgánu většinou nepronikne, a proto následuje chirurgické řešení.

Zdravotníci tak zatím připravili operační ránu. „Při zákroku jsme otevřeli dutinu břišní. Zjistili jsme, jak moc je žaludek otočený, zda nedošlo k jeho výraznému poškození a k poškození sleziny, což je při tomto onemocnění velmi pravděpodobné. Slezina Sáry byla v pořádku, ale žaludek jsme museli otevřít, protože nahromaděná potrava byla nakvašená v takové míře, že nebylo možné ji odstranit jen sondou,“ popsal Čučka.

Přitom je třeba dát velký pozor, aby potrava byla vyjmuta mimo dutinu břišní a nedošlo tak k nechtěné infekci. „Zároveň je velmi důležité žaludek pečlivě zašít speciálním stehem a v neposlední řadě orgán ukotvit k břišní stěně (gastropexe). To je prevence, která úspěšně zamezuje další recidivě v budoucnu. Někdy se u velkých psů provádí spolu s jinými preventivními zákroky, jako například kastrací.“

Chirurgický zákrok Sára tedy přežila, ale o úspěchu se ještě hovořit nedalo. Na klinice musela zůstat několik dalších dní a v této době prodělala masivní infuzní terapii. „Potřebovali jsme stabilizovat její kardiovaskulární systém a držet základní nutriční požadavky. Pravidelně jsme jí monitorovali životní funkce a podávali léky,“ řekl veterinář.

Že je fenka z nejhoršího venku, si tak zdravotníci mohli oddechnout až druhý den. Přesto, že Sára byla velmi unavená, zvládla alespoň kratičkou procházku, a tak bylo možné ji propustit domů.

Při každém otevření žaludku je podle Čučky třeba dbát především na to, aby pacient několik dní nepil a nežral. „Do žaludku se v žádném případě nesmí dostat žádný obsah,“ varuje veterinář. Z tohoto důvodu Sára na kliniku docházela ještě několik dní na pár hodin jako do školky a veškeré živiny jí zdravotnický tým podával v infuzích a léky injekčně. „Postupně pak dostávala malé množství vody, vývar, rozmixované maso a nakonec znovu granule, na které byla před tím zvyklá,“ dodal zvířecí doktor.

Dnes majitelka Sáru krmí preventivně dvakrát denně. Granule namáčí, aby ke zvětšení objemu došlo ještě před tím, než se dostanou do žaludku a Sáru kontroluje alespoň dvě hodiny po krmení.

V dalším dílu seriálu se čtenáři Kladenských listů dozvědí příběh ochrnuté jezevčice Áji.

Další díly ze seriálu „Když jde mazlíčkům o život“ čtěte ZDE

Autor: Kladenské listy

.

 


  1. zprávy

    Nemohu vyjet z garáže, uvedla žena kladenským strážníkům

  2. pozvánka

    V Královickém dvoře budou Velikonoce ve znamení grilování a skokových závodů

  3. pozvánka

    Soutěž o nejlepší nádivku a taneční zábava v Sokolovně Kvíček ve Slaném

  4. zprávy

    Blíží se termín zápisu dětí do kladenských škol

  5. video

    Kanonýři Kladno se probojovali do finále, příjďte je podpořít v sobotu

  6. krimi

    „Kam chceš dojít,“  protidrogový projekt pro školáky zavítal do Zvoleněvse

  7. pozvánka

    Blíží se Velikonoce v Zooparku Zájezd, podívejte se co vše pro vás připravili

  8. krimi

    300 tisíc je v nenávratnu, varujeme, upozorňujeme a je to marné a je to marné

  9. video

    Velikonoce na Čabárně v Kladně přilákaly celé rodiny

  10. pozvánka

    Kladenské trhy na náměstí Starosty Pavla pokračují opět ve středu

  11. kultura

    Výstava miniatur Buštěhradského pediatra Pavla Skály je v Kladně jen do středy

  12. komerční sdělení

    V kladenském Royal Fitness na Vás čeká velikonoční dobrodružství

  13. video

    VIDEO: Cyklohráčkem z Prahy do Slaného a zpět, nebo do Zooparku Zájezd

  14. zprávy

    Poradíme vám, kde tento týden můžete fandit kladenským sportovcům

  15. zprávy

    Cyklohráček letos poprvé přivezl výletníky do Slaného.

  16. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  17. zprávy

    Cenu hejtmanky 2023 převzala také Ivana Sedláková ředitelka SOUPŠ Kladno-Vrapice 

  18. kultura

    Kraj podpoří tři divadla mezi nimi je Divadlo Kladno

  19. zprávy

    Peníze na podporu soutěží pro děti a mládež poputují i na Čabárnu a do Stochova

  20. kultura

    Nahlas a potichu, recitátorská soutěžní přehlídka zná své vítěze