ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Rehabilitace se přestěhovala do nového pavilonu M

Pátek, 6. dubna 2012 00:11

Oblastní nemocnice Kladno se opět rozrostla. V tomto týdnu byl do provozu slavnostně uveden pavilon M. V moderním objektu na místě bývalého kožního oddělení se nově nachází rehabilitace a následující dva roky zde bude azyl pro chirurgii. Po kompletním dokončení rekonstrukce starého monobloku budou dvě horní patra pavilonu M sloužit jako domov pro seniory a lůžka následné péče.

Oddělení rehabilitace kladenské nemocnice už sídlí v novém pavilonu M. Foto: KL/Zuzana Vlková

O výstavbě nové budovy v areálu kladenské nemocnice uvažovalo již minulé vedení. Středočeský hejtman David Rath, který byl u středečního slavnostního otevření pavilonu přítomen, ale novinářům sdělil, že původně se mělo jednat o objekt určený hematologii a krevní transfúzi.

„Když jsme však zjistili, že přesně pro tato oddělení nechalo bývalé vedení jen pár let před tím za mnoho milionů korun zrekonstruovat prostory v monobloku, přišla nám nová stavba právě pro ně jako zbytečné vyhazování peněz. Proto jsme se podívaly, která zdejší oddělení jsou na tom nejhůře a zjistili, že nejzanedbanější byla právě rehabilitace,“ uvedl Rath.

Rehabilitace má v Kladně dlouholetou tradici i dobrou pověst. Proto je až zarážející, že ještě donedávna bylo oddělení umístěno v technickém suterénu monobloku. Stěhování proto považovala za nezbytné i ředitelka nemocnice Kateřina Pancová.

„Vzhledem k tomu, že monoblok je stará budova, oddělení tam nejvíce trpělo poruchami vody, kanalizace a podobnými záležitostmi. Samozřejmě ale bylo nepříjemné i to, že jak pacienti, tak personál tam ztrácel pojem o tom, jestli je venku ještě den nebo noc. Ze všech těchto důvodů jsem moc ráda, že na nové prostory dostávám pozitivní ohlasy jak od zaměstnanců, tak od pacientů. Dokonce mi píší dopisy, že je to tu moc krásné,“ uvedla Pancová.

Do nových prostor se přesunuli jak zkušení zaměstnanci, tak i osvědčené pomůcky. Oddělení ale bylo vybaveno i zcela novou technikou. Největší radost ale má personál rehabilitace pod vedením primářky Marty Melicherčíkové skutečně z toho, že jsou konečně v důstojných prostorách. „Můžete dělat špičkovou medicínu, ale když k ní nebudete mít adekvátní prostory, nikdy to nebude úplně ono,“ uvedla primářka. „Navíc, když děláte s pohybovým aparátem, což je případ rehabilitace, potřebujete k tomu mít místo. Proto jsme za nové prostory i pomůcky tak rádi.“

Na místě sice ještě není úplně veškerá zdravotnická technologie, ale podle Melicherčíkové by to mělo být už brzy. „Veškeré elektropřístroje jsou nové. Máme také pomůcky na nácvik lokomoce, ať už bradlové nebo elektrické chodníky, které si můžeme nastavovat. Také jsme nově začali se cvičením na závěsech, na což jsme pyšní a dostali jsme i lymfopřístroje na léčení odtokových stavů, který hodně přibývá třeba po rakovinách,“ popsala primářka.

Ředitelka na Melicherčíkovou ale také prozradila, že primářka účelově zasáhla i do stavby, když obhajovala šířku bezbariérových dveří, která se jí zdála být malá. „To byl docela průšvih. Rámy měly mít šířku devadesát centimetrů, ale když jsem přišla na stavbu, zjistila jsem, že před rokem se změnila vyhláška, a proto byly o deset centimetrů užší. Z toho se mi udělalo fyzicky nevolno. Musíme myslet na pacienty s berlemi, na invalidních vozíkách a také je třeba si uvědomit, že lidé bohužel stále tloustnou. Situaci jsme ale naštěstí vyřešili jak s ředitelstvím tak architektem a povedlo se změnit alespoň hlavní průchody do šaten a na toalety,“ dodala Melicherčíková.

Ve dvoupatrové budově ale rehabilitace zabírá pouze přízemí. Zbylá dvě nadzemní podlaží budou v nejbližších letech sloužit jako záložní lůžkový fond nemocnice. Nyní se zde nachází chirurgie. Pancová uvedla, že oddělení se sice muselo trochu stísnit, neboť má kapacitu vyšší než zdejších 66 lůžek, ale vzhledem k tomu, že pokoje jsou prostorné, ve dvoulůžkových většinou bylo možné přidat ještě další postel.

„Výhodou nového pavilonu také je jeho propojení suterénní chodbou s monoblokem a tím i pavilonem akutní medicíny. Jedinou komplikací je delší čas převozu na operační sály. To jsme ale vyřešili. Přijali jsme jednoho nového sanitáře, aby pacienti na sály vyráželi dříve,“ dodala ředitelka.

Se stavbou pavilonu M se začalo počátkem října 2010. Její realizace včetně vybavení zdravotnickými technologiemi stála téměř 183 milionů korun. Akci kompletně financoval Středočeský kraj z účelových investičních dotací z rozpočtu.

Autor: Zuzana Vlková

.


  1. video

    V Kladně došlo k napadení několika mladých žen, policie hledá další poškozené a svědky

  2. krimi

    Policisté objasnili vloupání do rodinných domů v Hostouni

  3. pozvánka

    Již zítra můžete oslavit den země v Zooparku Zájezd

  4. info z radnice

    Slaný se opět zapojí do akce „Den země“

  5. zprávy

    Učitele/ky, asistenty/ky přijme ZŠ škola ve Svárově s tradicí od roku 1905

  6. sport

    Fitness ráno pro dámy v Royal Fitness

  7. krimi

    Speed Marathon 2024, akce zaměřená na měření rychlosti, víme kde to bude, už zítra

  8. zprávy

    Strážníkům v Kladně se podařilo najít odcizeného psa, ukradl ho bezdomovec

  9. info z radnice

    Královské město Slaný opět podpoří zájmové organizace a spolky

  10. zprávy

    Klapod je zpět, poznejte osobnosti Kladna, Vránu našli v hospodě

  11. zprávy

    Vyhrajte se Zooparkem Zájezd, unikátní dokument stojí za zhlédnutí

  12. pozvánka

    Den země Kladno oslaví v Zahradě Kladenského zámku

  13. pozvánka

    Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi vypukne už za 10 dnů

  14. video

    Záchranářská ulička neboli ulička pro život, její zneužití je porušením zákona

  15. pozvánka

    Výstava v zámecké Galerii Kladna dá nahlédnout do tajemství a nekonečna

  16. krimi

    Kontroly rychlosti, technického stavu vozidel a předpisů všeobecně, budou pokračovat

  17. zprávy

    V Kladně trhy pokračují opět ve středu, ve Slaném budou mít premiéru 19. dubna

  18. zprávy

    Dokument o přírodě Arizony má po premiéře, Zoopark zájezd měl svého člověka v expedici

  19. pozvánka

    Spousta zábavy pro malé i velké, to bude tradiční pálení Čarodějnic na Mayrau

  20. zprávy

    Městská policie Slaný hledá nové kolegy