ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Centrum akutní medicíny je pro pacienty rájem na zemi

Úterý, 13. prosince 2011 00:24

V nemocnicích se zvedly poplatky za lůžko. Přesto od ledna nebude v mnohých dostatek peněz na běžný provoz, či výplaty personálu. Týká se to i Oblastní nemocnice Kladno. Ta přitom patří k těm lepším v Česku jak vybavením, tak lékařskými kapacitami. V prosinci ji navíc proslavilo již třetí novorozeně nalezené v babyboxu.

Foto: Nemocnice Kladno

Příští rok vejde ve známost veřejnosti novou „eldéenkou“ a rekonstruovanými budovami. O tom všem jsme si povídali s ředitelkou Kateřinou Pancovou.

Když začala rekonstrukce céčka monobloku, uzavřel se přímý přístup k babyboxu u vstupu do dětského oddělení. Tehdy jsme kritizovali, že nemocnice dostatečně nechrání intimitu lidí, kteří by chtěli do schránky položit dítě. Přes nové Centrum to nejde, dotyčná osoba tak musí urazit poměrně dlouhý kus cesty kolem záchranky. Ovšem malá Judita všechny kritiky umlčela. Je vidět, že to jde i tak.
Lepší cestu k babyboxu skutečně v současnosti nevymyslíme. Až skončí rekonstrukce céčka, bude vše jako dřív. Podle toho, že kdosi Juditu uložil do schránky takřka v pravé poledne, usuzujeme, že intimita té osoby narušena nebyla. Záměrně neříkám, že ji do babyboxu vložila její biologická matka. To mohl udělat kdokoli a my nevíme, kdo to byl. Nikdo nám to neřekl, takže ji zřejmě ani nikdo nezahlédl.

Přitom přes den je kolem babyboxu docela frmol. Je na něj vidět z Centra akutní medicíny i z monobloku, pohybuje se tam spousta dělníků.
Nikdo se jich neptal a nikdo nám neoznámil, že by u otevřeného babyboxu někoho viděl. Na tom, že jsme Juditu ošetřili by zjištění, jestli ji do schránky uložila žena či muž nic nezměnilo. Od toho ty babyboxy jsou. Aby děti anonymních rodičů nekončily odložené třeba u popelnic. Tohle je volba její matky a já jí rozhodně nezávidím. Muselo to být strašně těžké rozhodnutí.

Současná situace kladenského babyboxu nahrává myšlence jeho tvůrce Ludvíka Hesse, jenž jej hodlá na vlastní náklady přestěhovat ke vchodu do nemocnice. Souhlasíte s ním?
Nesouhlasím. Technicky by to nebyl problém. Jenomže tím, že umístíte schránku k hlavnímu vchodu do nemocnice intimitu člověka, který chce odložit dítě do schránky nezaručíte už vůbec. Je také možné, že by už nikdy žádné dítě kladenský babybox nezachránil. Pana Hesse chápu, ale pro odložené děti je současné umístění baybboxu u vchodu do budovy dětského oddělení to nejlepší řešení. Minimálně co do rychlosti vyzvednutí sestrami. V těchto případech jde o vteřiny. Po naší bohaté korespondenci to, myslím, začíná chápat i pan Hess, kterého si za babyboxy nesmírně vážím.

Kladenská nemocnice, to je v současnosti jedno velké staveniště. Jak jste spokojená s vývojem rekonstrukcí monobloku, Niederleho pavilonu a výstavbou domova důchodců?
Díky tomu, že letos pravá zima ještě nepřišla, stavební práce nic nebrzdí. Domov důchodců s lůžky následné péče bude hotový do konce tohoto roku. Na přelomu roku počítáme s kolaudací stavby a poté postupně najedeme na běžný provoz. Koncem února by se v něm měli objevit první pacienti. Svému účelu ovšem Domov začne sloužit až po všech rekonstrukcích lůžkových částí nemocnice, takže asi za dva roky. Do té doby musí fungovat jako náhradní lůžková část.

A jaké jsou termíny zahájení či ukončení rekonstrukcí?
V březnu zahájíme rekonstrukci béčka monobloku. Céčko dokončíme v termínu, to je květen příštího roku. Niederleho pavilon možná stihneme příští rok zprovoznit před termínem. Místo v srpnu ho chceme otevřít už v červenci.

Až zprovozníte Domov neboli „eldéenku“, budete mít dost pacientů? Nebudou v něm spíše prázdná lůžka. Vždyť už nyní mají někteří pacienti problém hradit zvýšený poplatek za den na lůžku.
To si nemyslím. Těm, kteří budou potřebovat zůstat v Domově na lůžku a prokazatelně na pobyt nebudou mít dost peněz, vyjdeme po dohodě s hejtmanem maximálně vstříc. Jsou případy, kdy hospitalizaci Kraj pacientům proplatil.

Dluží vám hodně pacientů poplatky za pobyt na lůžku?
Jednu dobu to bylo už neúnosné především za nadstandard. Poplatky proto vybíráme předem formou zálohy, z odhadu, kolik dnů pacient musí u nás zůstat. Co je navíc doplatí dodatečně.

Jsou dlužné částky dobře vymahatelné?
U osob, které tu mají trvalé bydliště ano. U cizinců, kteří nejsou pojištění a domáhají se ošetření i několikrát za sebou, u těch už méně.

Nemocnici se od prosince zvýšily příjmy po zvýšení poplatků za pobyt na lůžku. Co s těmi penězi uděláte, kam je investujete?
Rozdělíme je na platy lékařů a sester. Vybavení máme většinou na dobré úrovni, tam investovat nutně nemusíme. Horší je, že v době našeho rozhovoru stále ještě není podepsaná úhradová vyhláška. My nevíme, kolik peněz příští rok dostaneme. Už nyní nemůžeme z finančních důvodů realizovat některé úkony, na než máme špičkové lékaře. Některé zákroky, pokud bychom je prováděli ve velké míře, by naši nemocnici zruinovali.

Jak si vysvětlujete, že kladenskou nemocnici čím dál tím více vyhledávají špičkoví lékaři a staví zde vynikající týmy?
V Česku jsou tři špičková lékařská centra. A do nich se vejde jen určitý počet špičkových oborníků. K nám nepřicházejí nějací odpadlíci, ale v drtivé většině vynikající specialisté, kteří se u nás chtějí realizovat dle svých představ. Jedním z takových, je například primář Ronald Pospíšil, s nímž jste měli rozhovor po té, co prodloužil život těžce zraněnému pobodanému mladíkovi. To se podařilo právě díky jeho bohatým zkušenostem a darem od Boha, který dostal do vínku. Tací lékaři chtějí u nás pracovat, či už pracují, leč některé jejich plány hatí nedostatek peněz v českém zdravotnictví. Moc mě zajímá, kde se vezmou peníze jen třeba na slíbené zvýšení platů lékařů či zdravotních sester. Já jsem přesvědčena, že naopak do nemocnic poplyne méně peněz, než v letošním roce.

Postihne kvůli tomu kladenskou nemocnici exodus lékařů?
Lékaři si začínají uvědomovat, že to nezavinil management nemocnice nebo Kraje, ale že je to problém ministerstva zdravotnictví potažmo státu. Lékaři nechtějí opouštět své pacienty. Ani jim není příjemné, když kvůli stávkám a hrozbám odchodů se pacienti na ně zlobí. Nemohu hovořit za všechny naše lékaře, ale pevně věřím, že kladenskou nemocnici nenechají na holičkách. Za sebe jim mohu slíbit, že se budu snažit, abych jejich platy udržela i příští rok.

Centrum akutní medicíny oživilo Kladno, v němž nové stavby citelně chybí. Ovšem budova je prostorově předimenzovaná. Ročně její provoz i s energetickými výdaji vyjde zhruba na třicet milionů korun. Hradí vám někdo tyto výdaje?
Na to si musíme najít peníze sami. Kdybychom mohli Centrum projektovat a stavět ještě jednou, udělali bychom stavbu méně energeticky náročnou. Jenomže jsme Centrum zdědili po minulém vedení Kraje a mnoho změn jsme na něm už provádět nemohli. Centrum si na sebe nikdy nevydělá. Jeho provoz dotuje Kraj.

Udělejte tedy z Centra ubytovací zařízení. To by na sebe snad vydělalo. Pořádný hotel na úrovni stejně Kladnu chybí…
Středočeský hejtman trvá na tom, že jeho obyvatelé musí dostat co nejlepší lékařskou péči. Proto z kladenského Centra hotel nebude.

Aspoň v tomhle je ta politika obyčejným lidem v něčem prospěšná. Takovéhle nemocniční zařízení je hejtmanova vlajková loď do dalších voleb.
Další velkou výhodou kladenského Centra je, že už v něm několik politiků bylo ošetřeno. Všichni pro něj, co vím, měli prý jen slova chvály. Někteří Centrum v porovnání se starým monoblokem označili za ráj pro pacienty.

Ovšem, co když politici nenajdou na provoz nemocnic dostatek peněz ani na základní provoz, které oddělení v kladenské nemocnici zůstane jako poslední, než zrušíte i to?
Akutní péči zajistíme vždycky. Do poslední chvíle v naší nemocnici musí zůstat její páteřní oddělení. To znamená interna, chirurgie, ortopedie, neurologie. Tak katastrofický scénář ve skutečnosti nesmí nikdy nastat!

.

Autor: Jan Murárik

.


  1. zprávy

    Učitele/ky, asistenty/ky přijme ZŠ škola ve Svárově s tradicí od roku 1905

  2. sport

    Fitness ráno pro dámy v Royal Fitness

  3. krimi

    Speed Marathon 2024, akce zaměřená na měření rychlosti, víme kde to bude, už zítra

  4. zprávy

    Strážníkům v Kladně se podařilo najít odcizeného psa, ukradl ho bezdomovec

  5. info z radnice

    Královské město Slaný opět podpoří zájmové organizace a spolky

  6. zprávy

    Klapod je zpět, poznejte osobnosti Kladna, Vránu našli v hospodě

  7. zprávy

    Vyhrajte se Zooparkem Zájezd, unikátní dokument stojí za zhlédnutí

  8. pozvánka

    Den země Kladno oslaví v Zahradě Kladenského zámku

  9. pozvánka

    Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi vypukne už za 10 dnů

  10. video

    Záchranářská ulička neboli ulička pro život, její zneužití je porušením zákona

  11. pozvánka

    Výstava v zámecké Galerii Kladna dá nahlédnout do tajemství a nekonečna

  12. krimi

    Kontroly rychlosti, technického stavu vozidel a předpisů všeobecně, budou pokračovat

  13. zprávy

    V Kladně trhy pokračují opět ve středu, ve Slaném budou mít premiéru 19. dubna

  14. zprávy

    Dokument o přírodě Arizony má po premiéře, Zoopark zájezd měl svého člověka v expedici

  15. pozvánka

    Spousta zábavy pro malé i velké, to bude tradiční pálení Čarodějnic na Mayrau

  16. zprávy

    Městská policie Slaný hledá nové kolegy

  17. zprávy

    Přes bariéry s policií, akce na podporu handikepovaných osob se tentokrát konala na Stochově

  18. sport

    Royal Fitness se postará nejen o Vaši postavu

  19. zprávy

    Kladenští šachisté uhájili druhou ligu

  20. sport

    Kanonýři Kladno vstupují po osmi letech zpět do superligy, poslali Buldoky domu po výsledku 4 :2