ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Kladenská nemocnice nabízí stále dokonalejší možnosti kloubních náhrad

Čtvrtek, 13. prosince 2018 07:40

Nadměrná fyzická zátěž a obezita. To jsou vedle vrozených dispozic dva hlavní důvody, proč se lidé ocitají dřív na operačním sále a čekají na výměnu kloubů. Na téma kloubních náhrad se pro Listy rozpovídal zástupce primáře ortopedicko-úrazového oddělení Oblastní nemocnice Kladno Petr Žofka.

Kladenská nemocnice nabízí stále dokonalejší možnosti kloubních náhrad (Foto: KL)

První kloubní náhrada byla použita již před více než sto lety a jednalo se o náhradu čelistního kloubu. V současnosti se ve zdravotnictví rutinně provádějí náhrady kyčelních, kolenních a ramenních kloubů, méně často se operuje kloub hlezenní, loketní nebo zápěstní. Provádějí se také náhrady kloubů prstů rukou i nohou. V posledních letech se objevují i pohyblivé náhrady meziobratlových plotének.

Životnost kloubní náhrady je u každého pacienta jiná

„Problémem kloubních náhrad není zkonstruovat implantát ani provedení operace, ale to, aby kloub vydržel člověku sloužit a nedošlo k brzkému selhání. Proto se provádějí hlavně náhrady kolen, ramen a kyčlí, kde prospěch pacienta vysoce převyšuje nad rizikem selhání,“ vysvětluje doktor Žofka.

Pracoviště ortopedicko-úrazového oddělení kladenské nemocnice bylo vždy na špičce české ortopedie. V roce 1972 zde byla, jako na prvním neklinickém pracovišti v ČSSR, implantována totální náhrada kyčelního kloubu. Zatímco v 80. letech se operovalo několik desítek kloubních náhrad za rok, nyní jich kladenská ortopedie provádí ročně kolem 500.

Miniinvazivní technika při operaci vede

Byť má v současnosti ortopedicko-úrazové oddělení jen 47 lůžek, jeho výkonnost neustále stoupá. Je to díky moderním léčebným postupům a dramatickým zkrácením ošetřovací doby. Řada operací se provádí miniinvazivní technikou a v kombinaci se šetrnou anestezií je možné řadu pacientů propustit již den po operaci. O déle ležící pacienty pak ochotně přebírá péči špičkově vybavené rehabilitační oddělení.

„Kladno je jediným pracovištěm v republice, které používá při operaci totální náhrady kyčle miniinvazivní operační techniku jako standardní metodu. V operacích kloubních náhrad, které představují jeden z nosných programů kladenské ortopedie, klademe na tuto operační techniku velký důraz. V kombinaci s použitím moderních implantátů je většina pacientů schopna chodit s plnou zátěží operované končetiny již v prvních dnech po operaci,“ popisuje výhody doktor Žofka.

V souladu se všeobecným trendem se zaměřujeme i na ambulantní léčbu. Ročně je v ambulancích ošetřeno průměrně 35 000 pacientů a provedeno 350 menších operací. Ortopedie disponuje dvěma operačními sály, které svým špičkovým vybavením pokrývají veškeré potřeby moderní operativy. Pro pacienty v těžkém stavu je k dispozici multioborová jednotka intenzivní péče.

Technika výměny kloubů se neustále zdokonaluje

„Na operačních sálech ortopedicko-úrazového oddělení se ročně provádí přes 2 000 operací, z toho přibližně 500 endoprotéz kolena a kyčle. Z dalších operací to jsou zejména operace deformit nohou a chirurgie ruky. Úrazy jsou samozřejmě operovány akutně a počet těchto operací převyšuje 400 za rok. Dalších více než 400 operací představují artroskopické výkony, převážně na kolenním a ramenním kloubu. Čekací doba na totální endoprotézy kyčle a kolena je v současnosti kolem 9 měsíců. Na ostatní plánované operace přijímáme pacienty za 2-3 měsíce od objednání,“ popisuje situaci zástupce primáře ortopedicko-úrazového oddělení.

Lidí čekajících na operace stále přibývá

Nejen pohybový aparát, ale celý organismus ničí soustavné stereotypní přetěžování. V současnosti spousta profesí spočívá v jednotvárné činnosti a bohužel většina lidí tuto zátěž nekompenzuje jinou aktivitou. V důsledku toho se počet ortopedických pacientů neustále zvyšuje. Další příčinou tohoto nárůstu je i prodlužující se lidský věk a k plánovaným ortopedickým operacím tak přicházejí stále starší lidé.

A co doporučit lidem, aby měli zdravé klouby? „Nejde jenom o klouby, ale o celkový zdravotní stav. Hlavní by mělo být ‚žít zdravě‛. Každý člověk ví, co to znamená, ale ne každý v sobě najde dost síly, aby se podle toho řídil. A pokud tu sílu nakonec najde, obvykle je to již v době, kdy je pozdě bycha honit – přestane kouřit, až když má rakovinu plic a podobně. Prospěšný je kterýkoliv sport provozovaný s mírou. Sport provozovaný rekreačně a pro radost, je mohutným stimulem k vedení výše zmíněného zdravého životního stylu. Pro většinu lidí je ale spíše problémem, jakému sportu se věnovat, když už nějaké bolesti pohybového aparátu mají. Obecně se nemocným doporučuje jízda na kole a plavání jako činnosti, které nezatěžují nosné klouby dolních končetin, ale vždy je dobré vybranou pohybovou aktivitu konzultovat s ošetřujícím lékařem,“ radí lékař Žofka.

Spektrum péče ortopedicko-úrazového oddělení:

Akutní úrazová ambulance – bez objednání

tel: 312 606 310, 312 606 746

Zajišťuje veškerou neodkladnou péči o děti i dospělé s chorobami a úrazy pohybového aparátu, dále o poranění nervového systému a popáleniny dospělých. Její činnost je nepřetržitá 24 hodin denně a 7 dní v týdnu.

Ortopedická ambulance pro dospělé

tel: 312 606 187

Je určena převážně pro dospělé pacienty s neakutními chorobami pohybového aparátu a pro následnou péči o pacienty po úrazech a operacích. Do této ambulance je třeba se předem objednat. Objednací doba je závislá na tom, zda si klient přeje být léčen konkrétním lékařem, a činí jeden až tři týdny. V této ambulanci se střídají všichni lékaři oddělení. Ambulantní operace se provádějí dle dohody s klientem.

Ordinační doba:

pondělí – pátek                       8:00 – 12:00 a 13:00 – 15:00

Dětská ortopedická ambulance

tel: 312 606 114

Řeší onemocnění pohybového aparátu dětí od narození do 18 let včetně vrozených vad. V prostorách této ambulance je rovněž prováděno preventivní vyšetřování kyčelních kloubů novorozenců ultrazvukem a jejich případná léčba.

Ordinační doba:         

úterý a čtvrtek             13:00 – 15:00

středa a pátek              9:00 – 12:00 a 13:00 – 15:00              

Autor: Hana Senohrábková


banbad


  1. video

    V Kladně došlo k napadení několika mladých žen, policie hledá další poškozené a svědky

  2. krimi

    Policisté objasnili vloupání do rodinných domů v Hostouni

  3. pozvánka

    Již zítra můžete oslavit den země v Zooparku Zájezd

  4. info z radnice

    Slaný se opět zapojí do akce „Den země“

  5. zprávy

    Učitele/ky, asistenty/ky přijme ZŠ škola ve Svárově s tradicí od roku 1905

  6. sport

    Fitness ráno pro dámy v Royal Fitness

  7. krimi

    Speed Marathon 2024, akce zaměřená na měření rychlosti, víme kde to bude, už zítra

  8. zprávy

    Strážníkům v Kladně se podařilo najít odcizeného psa, ukradl ho bezdomovec

  9. info z radnice

    Královské město Slaný opět podpoří zájmové organizace a spolky

  10. zprávy

    Klapod je zpět, poznejte osobnosti Kladna, Vránu našli v hospodě

  11. zprávy

    Vyhrajte se Zooparkem Zájezd, unikátní dokument stojí za zhlédnutí

  12. pozvánka

    Den země Kladno oslaví v Zahradě Kladenského zámku

  13. pozvánka

    Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi vypukne už za 10 dnů

  14. video

    Záchranářská ulička neboli ulička pro život, její zneužití je porušením zákona

  15. pozvánka

    Výstava v zámecké Galerii Kladna dá nahlédnout do tajemství a nekonečna

  16. krimi

    Kontroly rychlosti, technického stavu vozidel a předpisů všeobecně, budou pokračovat

  17. zprávy

    V Kladně trhy pokračují opět ve středu, ve Slaném budou mít premiéru 19. dubna

  18. zprávy

    Dokument o přírodě Arizony má po premiéře, Zoopark zájezd měl svého člověka v expedici

  19. pozvánka

    Spousta zábavy pro malé i velké, to bude tradiční pálení Čarodějnic na Mayrau

  20. zprávy

    Městská policie Slaný hledá nové kolegy