ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Milan Fortuník: Bylo by hezké, kdyby Kladenští orli nad sítí létali

Čtvrtek, 27. září 2018 07:20

Kladenští fanoušci pod vysokou sítí se konečně dočkali. V sobotu začíná Uniqa extraliga a Kladno volejbal cz hned přivítá v domácím prostředí jednoho z aspirantů na nejvyšší příčky, Jihostroj České Budějovice. Jak je družstvo připravené na nadcházející ročník, to je náplní interview s trenérem Milanem Fortuníkem.  

Milan Fortuník (Foto: KL)

V neděli jste se vrátili ze zájezdu do Belgie a Francie. Co vám utkání ukázala?

Samozřejmě to bylo hodně náročné, protože jsme během šesti dnů sehráli stejný počet zápasů a navíc dost cestovali. Hráli jsme v trochu omezené sestavě, aby si hráči na sebe zvykli. Postupně jsme odstraňovali nepřesnosti. Naše hra se postupně lepšila a jsem přesvědčen, že to bylo správné rozhodnutí.

Zastavme se u jednoho momentu, který vás provázel prakticky ve všech zápasech. Přestože jste měli většinou dobře rozehraná střetnutí, přišla chvíle, kdy došlo k útlumu, podcenění a hra se přestala dařit, což přineslo ztrátu bodů, setů nebo dokonce i zápasů. Nestraší vás tato skutečnost?

Straší. Právě proto, že se to opakovalo, jsme postupně dokázali těmto nepříjemnostem čelit.  Třeba ve střetnutí s Büjlem, kdy jsme ztratili set, začali jsme čelit této nepříjemnosti a v posledním utkání s Ženevou, konkrétně ve třetím setu, zase přišel útlum, kdy se soupeř dostal do vedení, a my jsme se dokázali v průběhu sady znovu „nastartovat“ a nakonec jsme vyhráli 3:0. Je dobře, že jsme si něčím obdobným prošli,je to cenná skutečnost.

Mužstvo opět prošlo v létě velkými změnami v kádru. Jak je vnímáte?

Změny jsou každý rok a s asistentem Petrem Klárem chceme pokaždé přivést hráče, kteří by produkovali naši hru. Ne vždy se to pochopitelně podaří. Musíme hráče „napasovat“ na naši rychlou hru středem. Máme na to hráče, jako jsou Zajíček, Sobotka nebo Czedzynski. Co se týká souhry, zvládá ji velmi dobře Vemiř, dokáže dobře spolupracovat s Habrem a Hýským.  Je nutné ještě najít správnou polohu mezi Habrem a „účkem“ Martinezem. Všechny kombinace ještě nejsou na výši, jak bychom si představovali. Je spousta věcí ke zlepšení, jak v přihrávce, nahrávce a útoku, tak na servisu či obraně na síti. Družstvo má potenciál a můžeme být hodně silní.

Opět budete bojovat na třech frontách. V evropském CEV Cupu, v Uniqa extralize a v Českém poháru. Disponujete kádrem patnácti hráčů. Je to ten důvod, že vás čeká hodně utkání?

Hráčům jsem řekl na rovinu, že někteří z nich jsou v roli sparingpartnerů těm, kteří budou nastupovat v základní sestavě. Dobrý sparing je hodně důležitý. Je jasné, že na začátku sezony budeme převážně hrát s osmi hráči. Uvidíme, jak to bude či nebude fungovat. Rádi bychom uspěli ve všech třech soutěžích, ale cíle jsou rozdílné. V CEV Cupu bude určitě úspěchem přejít přes bulharskou Montanu, v případě postupu přes dalšího soka. Buďme soudní, nebudeme říkat, že chceme CEV Cup vyhrát, i když by se mně to líbilo, ale vidím situaci reálně. V Českém poháru chceme postoupit do Final Four, což znamená přejít přes čtvrtfinále, kam jsme nasazeni. To se může, ale také nemusí podařit. V extralize je to jasné. Play- off se bude hrát na tři vítězná střetnutí a naším cílem je opět finále!

Postup do 2. ligy si vybojovalo béčko. Počítáte s tím, že mladíci, kteří jsou v kádru, budou tvořit základ tohoto celku. Budou v případě potřeby povoláváni do A týmu?

Velká většina z nich může hrát ještě i za juniory. Hráli v přípravných zápasech, někteří z nich byli s námi na zájezdě v západní Evropě. Chvílemi hráli výborně, potom zase přišly chvíle, kdy se jim nedařilo. Uvidíme, kolik z nich zasáhne do extraligy.

Zatím jediný hráč z důvodu zranění nezasáhl do utkání, Jan Hrdý. Jaký je jeho současný zdravotní stav?

Zranění se ukázalo závažnější, než jsme všichni čekali. Nedalo se nic dělat, nechtěli jsme nic uspěchat. Podle mých informací se jeho zdravotní stav zlepšil a rehabilitoval. Doufám, že bude moci již naplno trénovat, aby třeba ve druhém nebo třetím zápase mohl naskočit do hry.

Jak vidíte ostatní spolufavority?

Myslím, že přes léto všichni manažeři pracovali dobře. Kádry se většinou proměnily k lepšímu. Zatím se těžko odhaduje, kdo jak na tom bude. Ostatní nás vidí jako problémové družstvo. Vím však, že se dokážeme zlepšovat. První tři týmy, České Budějovice, Karlovarsko, Liberec, přivedly zajímavé hráče, velmi dobře posílila i Příbram. Extraliga bude hodně těžká.

Čeká vás utkání s Českými Budějovicemi. Myslíte si, že vítězství na velmi dobře obsazeném turnaji v Nancy týmu psychicky hodně pomohla a že forma přišla v pravý čas?

Bylo by pěkné, kdyby výhra pomohla k většímu sebevědomí. „Ostré“ zápasy jsou však o něčem jiném, ale cítím z kluků, že herní vytížení jim pomohlo.

Počítáte opět s posílením kádru během sezóny?

Upřímně, byl bych rád, kdyby se případné posílení povedlo. Kluci o tom vědí. Máme mladé hráče jako alternativu. Experimentujeme i jiným směrem. Třeba Adama Zajíčka zkoušíme i na jiných postech než jen jako blokaře. Posílení třeba po Vánocích se nebráním, ale bude záležet na tom, jak budeme hrát a jaké budou finanční možnosti.

Prozraďte, kdo přišel s myšlenkou, že budete Kladenští orli?

Trochu jsem sondoval situaci. Hokejisté mají rytíře, hokejbalisté rysa a podobně. Chtěli jsme upozornit na orlici, kterou má město Kladno ve znaku. Ale nebylo by příliš logické, kdybychom se jmenovali Kladenské orlice, proto jsme orli. Bylo by hezké, kdybychom nad sítí podobně i létali. Chtěli jsme zviditelnit symboly Kladna. V sobotním utkání bychom měli nastoupit v nových dresech tak, jak je připravil Tomáš Hýský. Doufám, že v rámci charitativní akce si budou moci tři vylosovaní z řad diváků tyto dresy odnést. Počítáme i s dalšími obdobnými akcemi, jako bude tradičně Movember v listopadu v zápase s Ústím nad Labem.


Přinášíme kádr volejbalistů Kladno volejbal cz na sezonu 2018-19. Menší změny v případě odchodů či příchodů nevylučujeme.

 Nahrávači: Filip Habr (číslo dresu 8), Jan Hrdý (14), Martin Blažek (16)

Libero: Milan Moník (6)

Smečaři: Tomáš Hýský (9), Miloš Vemič (7), Miloslav Marel (2), Matěj Koloušek (11), Josef Vostárek (10), Matyáš Jachnicki (12)

Blokaři: Adam Zajíček (5), Vladimír Sobotka (15), Bartosz Czedzynski (4) 

Univerzál: Jose Fabian Martinez (16), Dominik Wallisch (13) 

Příchody: F. Habr (Jaroslavl – Rusko), Jan Hrdý (Lvi Praha), M. Blažek (Česká Třebová), M. Vemič (Novi Sad – Srbsko), M. Koloušek (Příbram), J. Vostárek (Dansport Praha). M. Jachnicki /Prosek), M. Marek (Podolí Praha), Bartosz Czedzynski (Bielsko – Biala – Polsko), J. F. Martinez (Nafels – Švýcarsko), D. Wallisch (Sokolov)

Odchody: M. West (Finsko), O. Fortuník (Lvi Praha), O. Lenc (Kladno B), A. Kozak (Zlín), P. Šulista (Liberec), Š. Trojan (Kladno B), M. Syrůček (Kladno B), M. Gromadowski (?), D. Konečný (bez angažmá)

Autor: (rc)


banbad


  1. zprávy

    Nemohu vyjet z garáže, uvedla žena kladenským strážníkům

  2. pozvánka

    V Královickém dvoře budou Velikonoce ve znamení grilování a skokových závodů

  3. pozvánka

    Soutěž o nejlepší nádivku a taneční zábava v Sokolovně Kvíček ve Slaném

  4. zprávy

    Blíží se termín zápisu dětí do kladenských škol

  5. video

    Kanonýři Kladno se probojovali do finále, příjďte je podpořít v sobotu

  6. krimi

    „Kam chceš dojít,“  protidrogový projekt pro školáky zavítal do Zvoleněvse

  7. pozvánka

    Blíží se Velikonoce v Zooparku Zájezd, podívejte se co vše pro vás připravili

  8. krimi

    300 tisíc je v nenávratnu, varujeme, upozorňujeme a je to marné a je to marné

  9. video

    Velikonoce na Čabárně v Kladně přilákaly celé rodiny

  10. pozvánka

    Kladenské trhy na náměstí Starosty Pavla pokračují opět ve středu

  11. kultura

    Výstava miniatur Buštěhradského pediatra Pavla Skály je v Kladně jen do středy

  12. komerční sdělení

    V kladenském Royal Fitness na Vás čeká velikonoční dobrodružství

  13. video

    VIDEO: Cyklohráčkem z Prahy do Slaného a zpět, nebo do Zooparku Zájezd

  14. zprávy

    Poradíme vám, kde tento týden můžete fandit kladenským sportovcům

  15. zprávy

    Cyklohráček letos poprvé přivezl výletníky do Slaného.

  16. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  17. zprávy

    Cenu hejtmanky 2023 převzala také Ivana Sedláková ředitelka SOUPŠ Kladno-Vrapice 

  18. kultura

    Kraj podpoří tři divadla mezi nimi je Divadlo Kladno

  19. zprávy

    Peníze na podporu soutěží pro děti a mládež poputují i na Čabárnu a do Stochova

  20. kultura

    Nahlas a potichu, recitátorská soutěžní přehlídka zná své vítěze