ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Krajský úřad se rozhoupal a hodlá změnit kvalitu silnic ve středních Čechách

Neděle, 19. srpna 2018 10:00

3,5 miliardy korun – rekordní suma v historii kraje, která jde do oprav silnic. V dalších letech tuto sumu chce kraj zvýšit na čtyři až šest miliard a zásadně tak změnit kvalitu dopravy ve středních Čechách.

Krajský úřad se rozhoupal a hodlá změnit kvalitu silnic ve středních Čechách (Ilustrační foto: KL)

 „Nechali jsme spočítat deficit, který naše krajské silnice v údržbě a opravách mají. Vyšlo nám neuvěřitelných 80 miliard korun. Rozhodli jsme se stav razantně změnit a cíl skokového zlepšení stavu silnic jsme zkrátili na maximálně 10 až 15 let,“ říká hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová. Kraj již také vytváří strategii, jak toho dosáhnout. „Při ročním proinvestování čtyř až šesti miliard korun se nám to podle odborníků může skutečně podařit,“ očekává hejtmanka.

Už během letošního roku kraj výrazně zvýšil tempo přípravy projektů oprav a údržby silnic. Urychlil výstavbu nových vozovek a mostů. Půjde do nich 3,5 miliardy korun, rekordní suma, nejvyšší za posledních 18 let existence krajů! Z toho na běžnou údržbu silnic připadá 1,5 miliardy, další 1,44 miliardy půjdou na investice, což je budování nových silnic a obchvatů. Dále pak 500 milionů korun na velkoplošné opravy. Skvělé výsledky letos kraj dosahuje i v dynamice připravenosti dopravních projektů pro čerpání evropských a národních dotací. Oproti počátku roku 2017, kdy měl v rámci IROP připraveny projekty za pouhých 200 milionů korun, jich má aktuálně pro období čerpání v letech 2018-2022 v rámci výzvy č. 70 připraveno celkem 75 v celkovém objemu 5 miliard korun! A to není vše. K realizaci už také připravuje velké dopravní stavby související s dostavbu dálnice D3, popř. přeložka silnice II/240 mezi dálnicemi D7 a D8, a to za dalších více než 7 miliard korun.

Této změny v nastartování rychlejší dynamiky v oblasti dopravy vedení kraje dosáhlo díky změnám v investorské přípravě staveb. Z odborů krajského úřadu byla příprava staveb převedena na Krajskou správu a údržbu silnic (KSUS SK).

Pro rychlou a masivní opravu silnic však nejsou limitujícími faktory jen nedostatek peněz, hloubka a rozsah poškození silnic a připravenost dopravních projektů. Svoji významnou roli tu totiž sehrává i omezenost stavebních kapacit. „I kdybychom měli neomezené finanční prostředky, nejsme schopni všechny stavby najednou vysoutěžit a ani je všechny najednou zrealizovat,“ přiblížila složitost problému Jaroslava Pokorná Jermanová. Enormní rozsah stavebních prací by také způsobil nepříjemnosti obyvatelům a návštěvníkům kraje. „Stačí připomenout realitu letošního léta, kdy si Středočeši stěžují na velký počet uzavírek. Situace na staré benešovské u obce Kamenice je toho zářným dokladem,“ podotkla hejtmanka.

Závěrem Jaroslava Pokorná Jermanová ještě zdůraznila, že výrazné zlepšení kvality dopravní infrastruktury na silnicích nižších tříd je zcela zásadně podmíněno zajištěním dokončení základní komunikační sítě silnic I. tříd a dálnic. „Ve Středočeském kraji je to hlavně stavba dálnice D3 a D0 – Pražský okruh, popř. dálnice D7 a D6, které připravuje ŘSD ČR. Proto se snažíme o zajištění koordinace společného postupu s ŘSD ČR tak, aby zahájení realizace těchto prioritních akcí proběhla ve střednědobém horizontu,“ zdůraznila. Pro dokončení dálnic D3 a D4 z iniciativy hejtmanky také vznikla pracovní komise složená z odborníků ŘSD, Ministerstva dopravy, SFDI, Krajského úřadu Středočeského kraje, KSÚS SK, zástupců Senátu PČR, zástupců Jihočeského kraje, Policie ČR a vybraných nezávislých odborníků. Cílem komise je zajistit hladkou přípravu a podporu pro dokončení těchto staveb.

Autor: Helena Frintová


banbad


  1. zprávy

    Nemohu vyjet z garáže, uvedla žena kladenským strážníkům

  2. pozvánka

    V Královickém dvoře budou Velikonoce ve znamení grilování a skokových závodů

  3. pozvánka

    Soutěž o nejlepší nádivku a taneční zábava v Sokolovně Kvíček ve Slaném

  4. zprávy

    Blíží se termín zápisu dětí do kladenských škol

  5. video

    Kanonýři Kladno se probojovali do finále, příjďte je podpořít v sobotu

  6. krimi

    „Kam chceš dojít,“  protidrogový projekt pro školáky zavítal do Zvoleněvse

  7. pozvánka

    Blíží se Velikonoce v Zooparku Zájezd, podívejte se co vše pro vás připravili

  8. krimi

    300 tisíc je v nenávratnu, varujeme, upozorňujeme a je to marné a je to marné

  9. video

    Velikonoce na Čabárně v Kladně přilákaly celé rodiny

  10. pozvánka

    Kladenské trhy na náměstí Starosty Pavla pokračují opět ve středu

  11. kultura

    Výstava miniatur Buštěhradského pediatra Pavla Skály je v Kladně jen do středy

  12. komerční sdělení

    V kladenském Royal Fitness na Vás čeká velikonoční dobrodružství

  13. video

    VIDEO: Cyklohráčkem z Prahy do Slaného a zpět, nebo do Zooparku Zájezd

  14. zprávy

    Poradíme vám, kde tento týden můžete fandit kladenským sportovcům

  15. zprávy

    Cyklohráček letos poprvé přivezl výletníky do Slaného.

  16. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  17. zprávy

    Cenu hejtmanky 2023 převzala také Ivana Sedláková ředitelka SOUPŠ Kladno-Vrapice 

  18. kultura

    Kraj podpoří tři divadla mezi nimi je Divadlo Kladno

  19. zprávy

    Peníze na podporu soutěží pro děti a mládež poputují i na Čabárnu a do Stochova

  20. kultura

    Nahlas a potichu, recitátorská soutěžní přehlídka zná své vítěze