ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Slaný i letos rozdá milión na projekty od občanů

Úterý, 31. července 2018 08:00

Slaňáci měli možnost do konce června hlasovat o participativním rozpočtu neboli projektu Milión pro občany. Všichni lidé z řad veřejnosti, kteří měli chuť se zapojit a udělat něco prospěšného pro svoje město, měli možnost o předložených letošních návrzích hlasovat do konce června. Tím, který dostal tentokrát nejvíce hlasů, byl ten, jehož záměr se soustředil na lesopark Háje.

Slaný i letos rozdá milión na projekty od občanů (Foto: KL)

Vítězem může být sice jen jeden, ale jak stojí v pravidlech soutěže, dostane se i na další do vyčerpání alokované částky, jíž je v tomto případě avizovaný milión korun.

Mezi návrhy, které se mezi sebou letos utkaly, byl například projekt Dejme Háje dětem, který předložil zapsaný spolek Za lepší Háje. Předpokládané náklady jsou zde ve výši bezmála 400 tisíc korun. Návrh zahrnoval kultivaci plochy zčásti oseté travní směsí a vybavené jednou fotbalovou brankou. Předpokladem je vznik dětského hřiště s herními prvky a vhodnou plochou.

Mezi dalšími předloženými návrhy byly třetí a čtvrtá etapa rozšíření Hradu Kocour v sousedství Penzionu Na Sadech. Provozující společnost by hřiště ráda zatraktivnila o další prvky, jakými jsou hrací domek Kulihrášek, pružinová houpadla Maxipes a Mořský koník, malovací tabule Čmáralka, prolézačka Šapitó či zastřešení pískoviště. Čtvrtá etapa Hradu Kocour řeší výstavbu dřevěného oplocení. To by mělo mít za cíl zajistit bezpečnost dětí a ochranu před psy. Každý z projektů by stál kolem 400 tisíc korun.

Dalším soutěžním projektem v hodnotě 100 tisíc korun, který předložil Školní sportovní klub 3. ZŠ Rabasova ve Slaném, je Modernizace rozběžiště na atletickém stadionu. Projekt řeší výměnu dosluhujících odrazových prken u skoku dalekého a vznik dvou odrazových prken v každém směru. Zároveň řeší vybudování dětského pískoviště v areálu.

Pátým návrhem za 270 tisíc korun předloženým Petrem Fojtem je Rozšíření cyklohřiště Háje. Jeho cílem je rozvoj cyklistických dovedností u dětí i dospělých formou dřevěných prvků, které řeší různé stupně obtížnosti, jakou jsou lávky, hrby, schody a podobně.

Posledním ze zlepšováků, který podala Jana Pospíšilová, je projekt Slaný pro kočárky. Ten řeší úpravy křižovatek a vznik přechodů s bezbariérovými nájezdy v ulicích Třebízského a Stehlíkově v hodnotě 140 tisíc korun.

V loňském ročníku v devítce projektů nejvíce zabodoval návrh Sylvie Webingerové, Nevyloučená Pražská. Děti a mládež se tak dočkaly ohraničeného prostoru pro míčové hry mezi paneláky v Pražské ulici za bezmála půl milionu korun. A dostalo se i na další.

Ve středních Čechách participativní rozpočet spustily například také Říčany nebo Sadská na Nymbursku. Osvědčil se i v Mnichovicích u Prahy Města. Obce tak dostávají přímo od obyvatel tipy na investice v příštích letech.

„Participativní rozpočtování a zapojování veřejnosti do rozhodování je pro mě zcela zásadní a rád ho využívám. Proto jsem se před rokem rozhodl s participativními rozpočty začít a přesvědčil zastupitele, abychom vyčlenili finance“ uvedl starosta Slaného Martin Hrabánek (ODS).   

„Návrhy již schválila rada města, ale ještě je musí v září odsouhlasit zastupitelstvo. Pevně věříme, že se tak stane a ve finále dostanou zelenou všechny projekty,“ řekla mluvčí města Slaného Markéta Růtová.

Autor: (red)


banbad


  1. zprávy

    Nemohu vyjet z garáže, uvedla žena kladenským strážníkům

  2. pozvánka

    V Královickém dvoře budou Velikonoce ve znamení grilování a skokových závodů

  3. pozvánka

    Soutěž o nejlepší nádivku a taneční zábava v Sokolovně Kvíček ve Slaném

  4. zprávy

    Blíží se termín zápisu dětí do kladenských škol

  5. video

    Kanonýři Kladno se probojovali do finále, příjďte je podpořít v sobotu

  6. krimi

    „Kam chceš dojít,“  protidrogový projekt pro školáky zavítal do Zvoleněvse

  7. pozvánka

    Blíží se Velikonoce v Zooparku Zájezd, podívejte se co vše pro vás připravili

  8. krimi

    300 tisíc je v nenávratnu, varujeme, upozorňujeme a je to marné a je to marné

  9. video

    Velikonoce na Čabárně v Kladně přilákaly celé rodiny

  10. pozvánka

    Kladenské trhy na náměstí Starosty Pavla pokračují opět ve středu

  11. kultura

    Výstava miniatur Buštěhradského pediatra Pavla Skály je v Kladně jen do středy

  12. komerční sdělení

    V kladenském Royal Fitness na Vás čeká velikonoční dobrodružství

  13. video

    VIDEO: Cyklohráčkem z Prahy do Slaného a zpět, nebo do Zooparku Zájezd

  14. zprávy

    Poradíme vám, kde tento týden můžete fandit kladenským sportovcům

  15. zprávy

    Cyklohráček letos poprvé přivezl výletníky do Slaného.

  16. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  17. zprávy

    Cenu hejtmanky 2023 převzala také Ivana Sedláková ředitelka SOUPŠ Kladno-Vrapice 

  18. kultura

    Kraj podpoří tři divadla mezi nimi je Divadlo Kladno

  19. zprávy

    Peníze na podporu soutěží pro děti a mládež poputují i na Čabárnu a do Stochova

  20. kultura

    Nahlas a potichu, recitátorská soutěžní přehlídka zná své vítěze