ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Středočeské obce získaly zpět kontrolu nad svou vodou

Neděle, 3. června 2018 11:00

Voda pod kontrolou měst a obcí a více peněz do samotné infrastruktury. To byl hlavní závěr valné hromady společnosti Vodárny Kladno – Mělník, a.s., která v úterý proběhla v Kladně. Valná hromada schválila odkup 34 procent akcií společnosti Středočeské vodárny, a.s. od společnosti Veolia včetně zkrácení provozovatelské smlouvy o deset let. Návrhy na odkup akcií Středočeských vodáren (SVAS) vznikaly od loňského dubna. Součástí dohody je i opce na dalších 15 procent akcií.

Středočeské obce získaly zpět kontrolu nad svou vodou (Ilustrační foto: KL)

Valné hromadě předcházelo poprvé za její existenci mnoho nepravd a politikaření. „S takovou štvanicí jsem se ještě nesetkal, proto děkuji celé valné hromadě i všem akcionářům, že se od tohoto hloupého politikaření a nátlaku, které do vodárenského průmyslu vůbec nepatří, oprostili a podpořili průlom vrácení vody pod správu měst a obcí. Okamžitý přínos je zcela jasný, více pravomocí, tedy i vlivu na cenovou politiku vody, více peněz ze zisku společnosti a tím i více peněz na údržbu vodohospodářské infrastruktury, a především zkrácení provozovatelské smlouvy o deset let,“ vysvětlil předseda představenstva VKM a kladenský primátor Milan Volf.

Co se tím mění pro obyvatele?

  • I do budoucna bude pokračovat trend zmrazení ceny vody, stejně jako tomu bylo poslední čtyři roky.
  • Vlastník infrastruktury (vodovodů a kanalizace) získal přístup do orgánů Středočeských vodáren – bezprostředně tak může kontrolovat dění ve společnosti a dohlížet na její řízení.
  • Do infrastruktury se dlouhodobě dostane více investic z podílu na zisku Středočeských vodáren.
  • O 10 let se zkrátí původní provozovatelská smlouva s Veolií. Provoz infrastruktury se tak dříve vrátí do rukou obcí.
  • Zakoupené akcie budou splácet dividendy, tedy zisk SVAS. Nákup akcií proto nepředstavuje žádnou finanční zátěž pro VKM.

Rozhodnutí akcionářů zároveň předešlo potenciálnímu přizpůsobování vykazovaného zisku SVAS vůči platnému cenovému výměru. „Existuje spousta legálních způsobů, jak vykázat ve výsledovce nižší zisk. Veolia by neměla žádný relevantní důvod, aby nám tyto peníze jen tak přenechala, raději je využije na jakýkoliv jiný svůj účel,“ vysvětluje předseda dozorčí rady VKM Jan Bloudek.

Takzvaný přiměřený zisk SVAS vychází z objemu započítaného kapitálu společností VKM a Veolia. Byť teoreticky mohlo VKM svým jednáním snížit zisk SVAS na třetinu, není vůbec jisté, že by zbývající peníze zůstaly v rukou VKM – neexistuje pro to žádná právní opora. „Některé úvahy hovoří teoreticky až o 50 milionech korun, my už teď vidíme, že ta částka by byla výrazně nižší. Vyhnuli jsme se spekulacím a uzavřeli dohodu, která přinese reálné peníze do infrastruktury měst a obcí,“ podotýká Bloudek.  

Vstup VKM přináší i další výhody. O 10 let se zkrátí provozovatelská smlouva s Veolií z roku 2004. Zakoupené akcie se budou splácet z dividend, tedy zisku SVAS – nákup proto nepředstavuje žádnou finanční zátěž pro VKM. „Naopak po splacení ceny akcií bude následovat ještě dalších 7 let, kdy budeme dividendy, což je přibližně 25 milionů korun za rok, moci používat na údržbu vodohospodářské infrastruktury, stejně jako nájemné. To je celkem 170 milionů korun,“ připomíná Volf.

Bez odkupu akcií a započtení kapitálu VKM by se reálně snižoval vliv VKM na dění a zisk ve Středočeských vodárnách, čímž by stále více docházelo k znevýhodnění měst a obcí v regionu. „To se mohlo stát i v případě, kdy bychom se rozhodli odmítnout spolupráci a nesjednali dohodu o započtení kapitálu VKM. Provozovatelská smlouva nestaví VKM do příliš silné pozice a takový krok by zkomplikoval spolupráci nutnou k bezproblémovému provozování vodárenské soustavy,“ upozorňuje Milan Volf.

VKM odkoupí 34 procent akcií SVAS za 199 milionů korun. Cena vychází z ocenění společnosti SVAS dle znaleckého posudku z 13. září 2017. Společnost Česká znalecká, a.s., zde použila stejnou metodiku jako v případě ohodnocení akcií VKM z 8. března 2017. Při ohodnocení SVAS znalec zvýšil koeficient vyjadřující míru podnikatelského rizika a případné budoucí příjmy navíc nenacenil tak vysokou částkou. Výsledkem je ocenění v souladu s reálnou ekonomickou situací s odpovídající cenou za akcii s ohledem na současnou výkonnost a hodnotu SVAS.

Autor: Petr Schönfeld


  1. krimi

    Policisté objasnili vloupání do rodinných domů v Hostouni

  2. pozvánka

    Již zítra můžete oslavit den země v Zooparku Zájezd

  3. info z radnice

    Slaný se opět zapojí do akce „Den země“

  4. zprávy

    Učitele/ky, asistenty/ky přijme ZŠ škola ve Svárově s tradicí od roku 1905

  5. sport

    Fitness ráno pro dámy v Royal Fitness

  6. krimi

    Speed Marathon 2024, akce zaměřená na měření rychlosti, víme kde to bude, už zítra

  7. zprávy

    Strážníkům v Kladně se podařilo najít odcizeného psa, ukradl ho bezdomovec

  8. info z radnice

    Královské město Slaný opět podpoří zájmové organizace a spolky

  9. zprávy

    Klapod je zpět, poznejte osobnosti Kladna, Vránu našli v hospodě

  10. zprávy

    Vyhrajte se Zooparkem Zájezd, unikátní dokument stojí za zhlédnutí

  11. pozvánka

    Den země Kladno oslaví v Zahradě Kladenského zámku

  12. pozvánka

    Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi vypukne už za 10 dnů

  13. video

    Záchranářská ulička neboli ulička pro život, její zneužití je porušením zákona

  14. pozvánka

    Výstava v zámecké Galerii Kladna dá nahlédnout do tajemství a nekonečna

  15. krimi

    Kontroly rychlosti, technického stavu vozidel a předpisů všeobecně, budou pokračovat

  16. zprávy

    V Kladně trhy pokračují opět ve středu, ve Slaném budou mít premiéru 19. dubna

  17. zprávy

    Dokument o přírodě Arizony má po premiéře, Zoopark zájezd měl svého člověka v expedici

  18. pozvánka

    Spousta zábavy pro malé i velké, to bude tradiční pálení Čarodějnic na Mayrau

  19. zprávy

    Městská policie Slaný hledá nové kolegy

  20. zprávy

    Přes bariéry s policií, akce na podporu handikepovaných osob se tentokrát konala na Stochově