ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Rybičky 48: Fesťák Okoř se šťávou má neskutečnou atmosféru, těšíme se na něj

Úterý, 22. května 2018 07:40

Rybičky 48 je oblíbená česká pop-punková kapela z Kutné Hory, která má v současnosti za sebou více než tisíc koncertů v Česku i zahraničí a patří mezi vyhledávané festivalové taháky. Účinkování na Okoři se šťávou si kluci nenechají ujít. Pro Kladenské listy je vyzpovídal Michal Šenbauer.

Rybičky 48

Byli jste teď natáčet klip v Americe, kdy píseň vznikla a co jste zažívali při natáčení?

Kuba: Píseň vznikla bezprostředně potom, co jsme věděli, že pojedeme natáčet do USA. Je tedy takovou písni pro nás na míru. Přemýšleli jsme o tom, jaký by to bylo asi dobýt Ameriku a rovnou jsme si vtipně odpovídali, výjimečně střízlivýma očima a udělali si z toho srandu.

Při natáčení jsme zažívali skvělý reakce od lidí. Hodně nás těšilo, jak se všichni zajímali o to, co točíme a fandili nám. Nikde se nám nestalo, že by nám řekli „tady točit nesmíte“.

Kdy vás napadlo tam vyrazit? Kdo byl strůjcem?

Kuba: Před třemi lety jsem našemu dvornímu kameramanovi Ondřejovi Soukupovi řekl, že do tří let budeme natáčet singl v Americe. No a od té doby se pracovalo na tom, abychom tam měli za co jet.

Kde jste všude byli a jak se vám tam líbilo?

Ondra: Projeli jsme Kalifornii a hlavně Los Angeles a okolí, Hollywood, Venice Beach, Santa Monicu… Z Nevady jsme si pak nemohli nechat ujít Las Vegas a z Arizony Route 66 a Grand Canyon. Nejlepší vzpomínky máme na městečko Kingman v Arizoně.

Máte nějakou veselou historku z natáčení?

Petr: Právě v Kingmanu v Sportmans Clubu jsme se nešťastnou náhodou ocitli na narozeninách místního chlapíka. Když zjistil, že jsme kapela z České republiky, zeptal se, kde jsou Čechy a pak doběhl vzbudit manželku a dovedl další kamarády…

Ráno objevil náš manager v mobilu fotky z večírku a my začali zjišťovat, jak jsme se vlastně měli. První reakce byla, že fotky musíme dát na konec klipu Američan z Poličan. Na cenzuru si nepotrpíme, ale když jsme po vystřízlivění prohlíželi fotky znovu, z asi padesáti prošly tři. Zbytek prodáme za těžký prachy na bizzardporn.com.

Přivedla vás tato cesta k nějakému zjištění?

Kuba: Za prvé: cesta potvrdila to, co víme. Že i skoro po 16 letech si v kapele skvěle rozumíme a děláme rádi společný věci.

Za druhé: nikdy, ale opravdu nikdy nepijte něco, čemu místní říkají Irish Death!

Jak vypadal den v USA?

Kuba: Přesto, že bylo hodně dní natáčecích a docela dřina, tak jsme měli i dost volného času. Dělali jsme vše možné, co nás napadlo. Jezdili jsme i na klasicky turistická místa jako Grand Canyon, Hoover Dam, Route 66, Hollywood a mraky dalších. Kalifornie a Nevada jsou hodně liberální, najdete tam legální obchody s „hulením“ a taky samozřejmě všude spousta barů, takže jsme večer sedli do kabrioletu, jako tvrdý rockeři pustili naplno Backstreet Boys a vyrazili na nákupy. Když jsme se takhle projížděli po Las Vegas, fotila si nás spousta lidí v domnění, že kolem jedou nějaký americký rockstars.

Jak vypadá váš den v Čechách, než začne koncert?

Petr: Já myslím, že úplně klasicky. Někteří z nás se umyjí, pak se oblíkneme, odstraníme mech ze zubů a před odjezdem obětujeme bohům nejslabšího z nás, abychom si zajistili bezmračný den (smích).

Máte nějakou speciální přípravu? Vaše show se neustále zvětšuje a s tím i nároky na techniku. Myslíte si, že se to někdy zastaví?

Breny: Letos se u nás mění hlavně to, že na akcích, kde jsme headlineři, většinou jedeme zvučit den předem. Kvůli světlům, technice a pyrotechnice. Já osobně doufám, že se to nezastaví nikdy. Důležitý jsou nápady a jejich realizace. Neumíme stát na místě. Chceme koncerty dělat tak, aby divák odcházel  domů nejen s tím pocitem, že slyšel své oblíbené písničky, ale aby vždy dostal něco navíc.

Kdo vám pomáhá, kdo za prací ještě stojí?

Kuba: Jsou to mraky lidi. Se show pomáhá náš osvětlovač Mršťa, pyroman Tomáš, zvukař Tomáš Karban a technici Lukáš Beneš a Jirka Flekal. Spousta práce se musí stát ještě dlouho před koncertem a tak nemůžu zapomenout na našeho manažera Martina a taky prodavače a řidiče Márvina. Jsou to všechno naši kamarádi, kteří se za léta praxe dostávají na špičku svého oboru společně s námi. Nejsme jenom kapela. Jsme velký tým a každý z nás tam má svoji nezanedbatelnou úlohu.

Co chystáte nového?

Petr: Těch věcí bude hodně. Oproti minulé festivalové sezóně jsme stačili vydat další tři úspěšný singly a těšíme se, až je budeme hrát naživo. Už před lety jsme si řekli, že k nám neodmyslitelně patří rock’n’roll, oheň a marshally. Prostě chceme pro lidi udělat show, jako kdyby přijela kapela z USA. Makáme na tom, aby i fanoušci od nás vždycky dostali maximum možného a neskutečně nás to baví. 

Začíná sezóna festivalů. Mezi první patří každoročně i Okoř se šťávou, kde se bude tentokrát slavit 20 let festivalu. Jak se na ni těšíte? Máte k místu nějaký vztah? Co jste si pro tento koncert přichystali?

Ondra: Na festivalu Okoř se šťávou hrajeme už řadu let a vždycky se na něj těšíme. Přesto, že to není největší fesťák, tak má neskutečnou atmosféru, která podle mě pramení jak z místa konání, tak z hlavního pořadatele Michala Šenbauera.

Jak vás baví hraní venku? Čím se liší od hraní uvnitř?

Breny: To je těžký. Oboje má svoje pro a proti. Po zimě už se vždy těšíme na léto a na festy, na sluníčko a spousty lidí. A na konci září se zas těšíme do kulturáků a uzavřených prostor, kde je lidí třeba jen tisíc, ale přišli jen na nás a navíc nestojí za nášlapy čtyři metry od pódia a tak jsme si všichni tak nějak blíž a hraní je takové osobnější.

Kam vyrazíte v létě, máte už nějaký plán? Kam se ještě těšíte? Nebo to bude jen o koncertech?

Kuba: Léto bude hlavně pracovní, což je boží. Naše práce je totiž především naši zábavou. Letní dovolenou si zase uděláme v lednu někde v Asii. Já osobně se těším na všechny koncerty v létě.

Víte, kdy už bude nová deska? Jak dlouho vám trvá udělat album, je na to nějaký systém? Už jste začali něco natáčet a jestli ano, tak kde točíte?

Kuba: S poslední deskou jsme nepospíchali, ale jen kvůli tomu, že jsme v Čechách před šesti lety najeli na západní způsob vydávání. To znamená, že se udělá jen nový singl s klipem a za pár měsíců další nový singl s klipem. Až jich bude dostatek, tak z toho uděláme desku, výběr toho nejlepšího, a to se stane letos na podzim. V říjnu vyjde deska Best Fuck off 2012-2018, kde budou všechny nevydaný singly z posledních 6 let a navíc k tomu druhý album, kde nahrajeme dvanáct nových songů. Bude to taková B-side, kde bude mít každý z kapely tři svoje písničky a nebudeme se vůbec ohlížet na hudební styly. Prostě, kdo má co rád. Vyjde tedy rovnou dvojalbum.

Chtěli byste něco vzkázat fanouškům?

Rybičky 48: Samozřejmě. Hlavně bychom za celou kapelu chtěli poděkovat za obrovský zájem, který o nás fanoušci mají, a to je pro nás ta nejlepší zpětná vazba, protože jen a jen fanoušci dávají tomu, co děláme, opravdový smysl.

Autor: Michal Šenbauer



  1. krimi

    V pátek hasiči z Kladna a Rakovníka zachraňovali paraglidistu z vysokého modřínu

  2. video

    V Kladně se rozloučili se zimou a spálili Moranu

  3. zprávy

    Slánská porodnice jde s dobou: Nově mohou maminky rodit na porodnickém gauči

  4. sport

    Poradíme vám, kde tento týden můžete fandit kladenským sportovcům

  5. video

    Ve Slaném přivítalo první zákazníky nové obchodní centrum

  6. zprávy

    Vedení Středočeského kraje si prohlédlo nový vlak pro PID

  7. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  8. kultura

    Na smrtnou neděli v Kladně spálí Moranu

  9. krimi

    Sieg Heil, takto zdravil muž strážníky v Kladně, skončil v rukách policie

  10. kultura

    Středočeské Velikonoce nabídnou návštěvníkům zajímavosti z velikonočních tradic

  11. zprávy

    Poděkování za uspořádání sbírky, od Nadačního fondu, do Oblastní nemocnice Kladno

  12. krimi

    Speed Marathon 2024, akce policie zaměřená na měření rychlosti

  13. zprávy

    Středočeská vědecká knihovna v Kladně představí koláže Jiřího Hankeho

  14. info z radnice

    Pozvánka na páté zasedání Zastupitelstva města Kladna

  15. kultura

    Kladno bude v neděli pálit Moranu a vyhánět zimu

  16. zprávy

    Sleva na pronájem sálu pro svatbu snů v Královickém dvoře, poslední volně termíny

  17. zprávy

    Kladenské trhy na náměstí Starosty Pavla zahájily další sezonu

  18. komerční sdělení

    Máte pro strach uděláno? Šupitó do šapitó! V Kladně u OC Oaza

  19. soutěž

    Lemuří stezka Zooparku Zájezd se opět vrátila do Central Kladno

  20. kultura

    Městská knihovna Kladno připravila představení knihy Putování za Minísky