ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Ve smečenské škole připravují žáky k mezinárodním cambridgeským zkouškám

Středa, 18. dubna 2018 07:20

Že se v dnešní době neobejdeme bez znalosti anglického jazyka, o tom zřejmě není nutné diskutovat. Tato nejrozšířenější celosvětová řeč vládne všemi odvětvími lidské činnosti. Aby naše děti obstály v tvrdé konkurenci a měly co nejlepší vyhlídky na kvalitní pracovní zařazení, musí se nevyhnutelně tomuto jazyku učit již od raného věku. Listy zajímalo, jak vypadá výuka anglického jazyka na jedné ze škol kladenského okresu, dále pak především to, jakým benefitem se konkrétní škola může pyšnit. Na otázky odpovídají angličtinářky působící na ZŠ ve Smečně: Renata Košálová a Naděžda Kolmanová.

Od kolika let se děti začínají učit anglickému jazyku?

Renata Košálová: Naše škola zahajuje výuku angličtiny ve třetí třídě. Děti se seznamují s cizím jazykem a postupně si osvojují schopnost komunikovat jinak než v mateřské řeči. Tím nejsme žádnou výjimkou z většiny základních škol, avšak jedno nás přece jen odlišuje. Od čtvrté třídy připravujeme žáky k jazykovým mezinárodním cambridgeským zkouškám YLE. Mají tři úrovně: Starters, Movers a Flyers. Čtvrťáčků, kteří se nyní ke zkoušce chystají, se týká stupeň Starters. Ačkoli jde o nejnižší úroveň, pro děti je to významný krok, poprvé zažijí na vlastní kůži atmosféru důležité zkoušky. Po písemné části následuje část ústní, kdy konverzují s rodilým mluvčím. Všechny výstupy se odesílají obratem na univerzitu v Cambridge, kde se vyhodnotí. Výsledky dorazí zhruba za šest týdnů a úspěšní žáci obdrží certifikát platný v celé Evropské unii. Ke kompletním informacím patří ještě dodatek, že jde o zkoušky placené – Starters stojí nyní 1.450 korun. Pro jazykově zdatnější přichází na řadu zkoušky v rámci úrovně Movers, které se skládají v šesté třídě. Osmá třída zahrnuje nejvyšší úroveň Flyers, kdy děti mohou dosáhnout jazykové úrovně A2.

Zkoušek se účastní všichni žáci ročníku?

Renata Košálová: Nikoli, pouze ti, kteří projeví zájem. My jsme pak schopni je ke zkouškám dostatečným způsobem připravit.

Kde se zkoušky konají?

Renata Košálová: Na naší škole, avšak my nefigurujeme coby zkoušející. Jsme toliko partnery certifikovaného examinátora.

Kolik dětí ze čtvrté třídy jde nyní ke zkouškám? 

Renata Košálová: Ke zkouškám jde deset žáků.

Na svou kolegyni navázala posléze Naděžda Kolmanová:

Další cambridgeskou zkouškou, ke které děti připravujeme, je KET, což je vlastně první dospělá zkouška. Podle evropského rámce jde také o úroveň A2, nicméně na rozdíl od Flyers, kde jsou slovní zásoba i pomůcky jako takové přizpůsobeny dětem, odpovídá KET tematicky dospělým studentům. V rámci KET lze dosáhnout i vyšší úrovně, měli jsme tu žáky, kteří dosáhli úrovně B1, ta odpovídá výstupu ze střední školy.

Bohužel se však rýsují podstatné změny v pořádání uvedených zkoušek. Zkušební škola zpřísnila své požadavky, stanovila nový minimální počet uchazečů a k méně žákům již nebude za zkouškami dojíždět. To nás velice mrzí, protože jakkoli je pro nás organizace příprav náročná, vedení školy tuto aktivitu výrazně podporuje a všichni se snažíme dětem vytvořit co nejlepší podmínky, a to i v den vlastní akce. Celý zkušební den je pro žáčky psychicky velmi náročný. Mají trému, bojí se, že neobstojí, přistupuje i strach z cizích zkoušejících. Pomáháme jim situaci zvládnout, uklidňujeme je, doslova se kolem nás shlukují jako kuřata kolem kvočny. Absolvovat zkoušku v neznámém prostředí pro ně bude ještě tíživější. Jak se ale zdá, v příštích letech nebudou mít naše děti na výběr. Nicméně i tak doufáme, že neztratí o zkoušky zájem, jde o jejich první průkaz vlastních schopností, který se jim bude jednou hodit při výběru povolání.

Během rozhovoru zazvonilo na konec hodiny a na chodbu vyběhli zvědaví čtvrťáčci. Listy je pohotově vyzpovídaly, jaké jim připadají hodiny anglického jazyka a jestli již někde použili znalost angličtiny. Filípek Anděl, Natálka Šulcová a Anička Mikovcová se jedním dechem shodli, že jsou to pro ně nejlepší hodiny, právě tak i Ríša Tůma. A v zahraničí se anglicky domluvily Adélka Vágnerová, Terezka Černá a Alžbětka Dvořáková. Tato hřejivá slova udělají učitelkám anglického jazyka na základní škole ve Smečně zajisté radost. Zkoušky Starters se kvapem blíží, Kladenské listy tedy přejí statečným žáčkům, kteří se jich účastní, aby je úspěšné složili!


Autor: Jitka Slavíková




  1. krimi

    Kontroly rychlosti, technického stavu vozidel a předpisů všeobecně, budou pokračovat

  2. zprávy

    V Kladně trhy pokračují opět ve středu, ve Slaném budou mít premiéru 19. dubna

  3. zprávy

    Dokument o přírodě Arizony má po premiéře, Zoopark zájezd měl svého člověka v expedici

  4. pozvánka

    Spousta zábavy pro malé i velké, to bude tradiční pálení Čarodějnic na Mayrau

  5. zprávy

    Městská policie Slaný hledá nové kolegy

  6. zprávy

    Přes bariéry s policií, akce na podporu handikepovaných osob se tentokrát konala na Stochově

  7. sport

    Royal Fitness se postará nejen o Vaši postavu

  8. zprávy

    Kladenští šachisté uhájili druhou ligu

  9. sport

    Kanonýři Kladno vstupují po osmi letech zpět do superligy, poslali Buldoky domu po výsledku 4 :2

  10. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  11. krimi

    Jízda v protisměru na dalnici D 6, policie hledá svědky, ohrozili ostatní řidiče, záchranáře policisty i hasiče

  12. zprávy

    V Ledcích využijí prostředky od kraje na obecní úřad, Pchery dostanou téměř dva miliony

  13. zprávy

    Revolution Train z pohledu policie

  14. zprávy

    Motyčín navštívila největší pojízdná zvonkohra na světě

  15. zprávy

    Sobota rozhodne o postupu kladenských Kanonýrů do superligy,přijďte je podpořit

  16. info z radnice

    Zápis dětí do kladenských základních škol pro školní rok 2024/2025

  17. krimi

    Žena v Kladně odcizila kosmetiku za více než 10 tisíc, sama se přihlásila na policii.

  18. pozvánka

    Řízkové hody na vás čekají celý víkend v Královickém dvoře

  19. pozvánka

    Zoopark zájezd zve na premíéru filmu o přírodě Arizony

  20. krimi

    Nejdřive předvedla striptýz a po tom dala strážníkovi facku