ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Pavel Patera: Série s Prostějovem bude dlouhá, ale chceme postoupit!

Úterý, 27. února 2018 07:19

Již dnes začíná rozhodující fáze hokejové sezóny. Také kladenští Rytíři jsou odhodlaní nechat na ledě všechny síly. Play-off teprve začíná a na svěřence trenérů Hořavy a Patery čeká první obtížná překážka, která má jméno Jestřábi Prostějov. Den před úvodním soubojem hovoříme s Pavlem Paterou, jedním z koučů.

Pavel Patera (Foto: KL)

Nemůžeme začít jinak než vystoupením českého týmu na ZOH v Koreji. Po třetí čtvrtině jste říkal, že tým má na to, aby hrál o medaile, což se naplnilo. Co říkáte na jejich hru a umístění?

Špatně se mi jejich hra hodnotí. Bohužel jsem byl hodně pracovně zaneprázdněn a viděl jsem jen utkání se Švýcarskem. Zde se mně výkon mužstva líbil, hráči hýřili aktivitou. Ale podle jediného zápasu nemohu hodnotit celý turnaj. Samotný postup do semifinále je vždy velký úspěch, ale chybí ta pověstná třešnička v podobě „placky“. Každopádně naše reprezentace ostudu v Koreji neudělala.

Závěrečná část základní části WSM ligy se podobala sinusoidě, nahoru a dolů. Přitom jste ještě chtěli útočit na první dvě příčky. V čem byla potíž?

Podívám se jen na poslední tři utkání, která nám vyšla, navíc jsme stabilizovali sestavu. Rádi bychom na předvedené výkony navázali již nyní v play-off.

Určitě výrazným zásahem do sestavy byl příchod Jaromíra Jágra. Došlo ke změnám v útočných řadách, ale kladenská legenda absolvovala jen čtyři střetnutí, nepočítáme-li dvouminutové působení v zápase s Havířovem, kde došlo k nešťastnému zranění.

Jeho příchod byl ideálně načasován, téměř měsíc před vyřazovacími boji. První střetnutí jsou pro všechny, i pro hvězdu typu Jardy Jágra obtížná, sám jsem to kdysi poznal na vlastní kůži. Pár utkání trvá, že se ostatní hráči „otrkají“ a ztratí zbytečný respekt, než poznají, že je to normální kluk. Byla obrovská smůla, že po zápase se Slavií, který jsme odehráli týmově výborně, se Jarda hned v následném utkání brzy zranil. Mužstvo však již bylo „nastartované“, což se následně pozitivně projevilo. Věřím, že když Jarda naskočí teď do utkání, tak se s ním spoluhráči rychle sžijí.

Vraťme se ke kádru. Chtěli jste mít jasně danou sestavu pro vyřazovací boje. Nicméně stále docházelo k obměnám ve všech řadách, od brankářů přes obránce až po útočníky. V závěrečném utkání třeba chyběli vedle Jágra Kurjanov s Kubíkem. Bylo to dané jejich zraněním, nemocí, nebo s nimi nepočítáte do základní sestavy?

Pochopitelně, že každý tým tají před rozhodujícími boji před soupeřem sestavu. Vyberte si, která ze tří možností patřila absentujícím hráčům. Zkrátka jsme se minulou sobotu rozhodli s kolegou Mílou Hořavou pro tento kádr. Dnes by se měla objevit v zápase sestava ze včerejšího tréninku. Ptáte-li se, jestli u nějakého jména visí otazník nad startem, tak ne!

Přivítáte opět Prostějov. Venku jste s Jestřáby dvakrát prohráli, doma jste je pokaždé porazili. Jste se soupeřem spokojen, nebo byste bral jiný celek?

Je úplně jedno jestli bychom v osmičce narazili na Prostějov, Havířov, nebo třeba Vsetín, protože chceme postoupit. Všichni jsou nesmírně obtížní. Je jasné, že Prostějov přijede v úplně jiné sestavě, než se představil před čtyřmi dny. Musíme si pohlídat jejich nebezpečné přesilové hry, soustředit se na klíčové hráče soupeře, ale z taktických důvodů neprozradím jména. Důkladně si jejich hru rozebereme.

Mluvíte o jejich přesilovkách. V posledních utkáních jste měli hodně vyloučených, proti samotnému Prostějovu dokonce plný tucet. Jak se chcete vyvarovat zbytečných trestů?

Jak se hráči předvedli proti Prostějovu, tak bychom v sérii neměli šanci. Samozřejmě jsme jejich nedisciplinovanost probírali. Nesmíme si dovolit tolik vyloučení, musíme je minimalizovat. Nebudu konkretizovat, jaká opatření jsme udělali, to je interní záležitost kabiny. Rovněž třeba neovlivníme hromadné rvačky, po kterých naštěstí většinou oslabení nehrozí.

Určitě byste chtěli sérii co nejdříve ukončit. Přesto, jak vidíte reálně, na kolik utkání se bude hrát?

Na jednu stranu je úplně jedno, kolik střetnutí se odehraje, důležité je prostě postoupit. Každý by si určitě přál, aby vzájemné souboje skončily co nejrychleji, ale pravděpodobně nás čeká dlouhá série. Začínáme dvakrát doma a každý trenér by byl nadšen, kdyby jeho tým vedl 2:0, což by určitě bylo pro psychiku ideální. Ale určitě nebudeme hráče zatracovat ani za stavu 1:1, nebo ještě v horším případě dokonce 0:2. Rozhodující pro nás je, kdo jako první vyhraje čtyři střetnutí a jak jsem říkal, věřím, že to budou Rytíři!

Autor: (rc)



  1. pozvánka

    Zítra zahájí Kladenský zámek druhou část výstavy: Jiří Hanke- 50 let s fotografií

  2. krimi

    Strážníci v Kladně nalezli ukradené auto z Prahy, policie hledá svědky

  3. krimi

    Kladenský agresivní postrach žen skončil za mřížemi, pátrání bylo odvoláno

  4. kultura

    Celým rokem zaječím skokem, výstava ve Vlastivědném muzeu města Slaný začíná už zítra

  5. kultura

    Kladenský Majáles, studentská oslava jara, vypukne už zítra v bývalých kasárnách

  6. krimi

    V poutech skončil muž, který si zapálil oheň u bytového domu v Kladně

  7. krimi

    Řidiči pozor! Prozradíme vám, kde v Kladně tento týden měří policie rychlost

  8. pozvánka

    „Silou proti rakovině“: Mistrovství České republiky v Logliftu bude hostit kladenské kino Sokol

  9. pozvánka

    Už v sobotu to vypukne, Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi

  10. zprávy

    Kladenští policisté hledají nové posily, přidej se i Ty

  11. zprávy

    Trhy pokračují ve středu v Kladně a v pátek ve Slaném

  12. pozvánka

    Ve čtvrtek zahájí Kladenský zámek druhou část výstavy: Jiří Hanke- 50 let s fotografií

  13. pozvánka

    Čarodějnické rejdění na Sletišti se Sportovními areály města Kladna

  14. zprávy

    Poznejte osobnosti Kladna, pozvání do Klapodu přijal Leoš Stránský, splnil si sen, je kaskadér

  15. info z radnice

    Infocentrum města Slaný získalo cenu České unie cestovního ruchu

  16. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  17. zprávy

    Všechny zastávky v kraji budou na znamení

  18. krimi

    Složky IZS zasahovaly v Kladně-Rozdělově při záchraně života nezletilé osoby

  19. video

    V Kladně došlo k napadení několika mladých žen, policie hledá další poškozené a svědky

  20. krimi

    Policisté objasnili vloupání do rodinných domů v Hostouni