ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Minipivovary jsou na vzestupu, ten kladenský není výjimkou

Úterý, 6. února 2018 07:00

Znáte poctivé kladenské pivo? Vaří a čepují ho v pivnici U Kozlíků. Je libo desítku, dvanáctku, čtrnáctku, pšeničné, černé nebo nějaký speciál? To vše Starokladno nabízí, navíc si u piva klidně můžete zakouřit.  Kladenské listy přinášejí rozhovor s Petrem Macháčkem, majitelem pivovaru a sládkem v jedné osobě.

Minipivovary jsou na vzestupu, ten kladenský není výjimkou (Foto: KL)

Prezident Zeman loni na televizi Barrandov prohlásil: „Jsou dvě nebo tři dobrá piva v republice. Navštívil jsem hodně minipivovarů a většina z nich vaří nechutné kyselé pivo.“ Co si o tom jakožto malý pivovarník myslíte?

Na výroky pana prezidenta mám svůj názor. Čísla hovoří jasně. Malé pivovary jsou na vzestupu, velké se nepatrně propadají. Lidé o ně ztrácejí zájem. Nad vodou je drží obchodní řetězce, které jejich piva prodávají často až pod výrobní cenou nebo s minimálním ziskem.

Nakolik vzrůst minipivovarů přibrzdila byrokratická zátěž? Mám na mysli například zákon o elektronické evidenci tržeb nebo zákaz kouření.

Poctivým evidence přinesla akorát nějaké technické problémy. Tam má ještě zákon určitou rezervu. Pokladny nejsou spolehlivé, finanční úřad technické výpadky neřeší. Je to prostě váš problém. Jinak nás ale EET nijak neomezuje. Zákaz kouření je druhá věc. Vyhnal kuřáky před hospody, mnozí radši nechodí nikam. Nesdružují se, nepovídají si. Připadá mi, jako by jediným posláním člověka bylo ráno vstát, jet někam pracovat do fabriky, cestou ze zaměstnání si nakoupit v supermarketu petkové pivo, zalézt domů, podívat se na stupidní telenovelu a v deset hodin jít spát. Zákaz je nesmysl, ale pokud chtějí kouření omezit, mohli zavést třeba protikuřáckou daň. Zaplaťte a kuřte si. Bylo by na mě, jestli si připlatím a promítnu to do ceny výrobku. Na hostovi by bylo, jestli si u mě koupí dražší výrobek, nebo jestli půjde vedle, kde se nekouří a mají tam levnější produkt.

Pokud lidé nebudou chodit za kvalitním pivem, jak se k nim může dostat?

Těžko. Do řetězců se nedostaneme. Podnikové prodejny jsou nákladově neúnosné. Nikdo nám s tím nepomůže. Neříkám, že nám stát hází klacky pod nohy, ale rozhodně nám vůbec nepomáhá. Naproti tomu řetězce dostanou pobídku, dostanou od měst půdu za symbolickou korunu, kde si postavějí pobočku. Když je to přestane bavit, tak se seberou a jdou z Česka pryč. Zatímco my tady vždycky zůstaneme a budeme státu přinášet peníze.

Protikuřácký zákon platí už více než půl roku. Jak je možné, že sedíme v interiéru pivnice U Kozlíků, a vy přesto kouříte?

Využili jsme mezeru v zákoně. Nejsme restaurace ani hospoda. Jsme Spolek přátel dobrého piva a Kladna. Za takových podmínek se tu kouřit může.

Představme si následující situaci. Jsem nekuřák, kterému je nepříjemné prostředí U Kozlíků, kde se kouří. Mám ale chuť na vaše pivo. Jak se k němu mohu dostat?

Jednoduše. Objednáte si ho. Můžete si ho odnést v pet láhvi nebo si koupit celý sud, dostanete k tomu výčepní zařízení gratis. Můžete si čepovat třeba na zahradě.

Občas navštěvuji pivní festivaly a na mnohých narážím i na stánky s kladenským pivem. Na jedné takové akci můj známý odposlechl rozhovor dvou pivařů. Smáli se, že na Kladně máme skvělý pivovar, ale místní pořád pijí Gambrinus. Je těžké v době komerční naučit klientelu na vlastní pivo?

Není problém je naučit. Velká část klientů je ale konzervativní. Pijí Gambrinus prostě ze zvyku. Pil to jejich dědeček, tatínek, tak to celý život pijí taky. Jiná piva odmítají vyzkoušet.

Na festivalech se  ale o Starokladnu mluví hezky. Vaše pivo dělá na znalce dojem. Účastníte se s ním nějakých soutěží?

Účastníme. Například náš Černý havíř získal před několika lety na soutěži v Táboře Zlatou pivní pečeť. Jezdíme i na Jarní cenu sládků. Tam soutěží sládci mezi sebou. Jeden druhému hodnotí pivo. Třikrát jsme získali zlatou pečeť. Bodovali jsme i na Středočeských pivních slavnostech. Neúčastníme se ale všech soutěží za každou cenu.

Zaznamenal jsem v médiích jeden váš výrok. Cituji: „Vaříme z českých surovin a nemusíme vytvářet pololživé slogany z jakých je to krajů.“ Z čeho tedy vaříte?

Slad vozím z Moravy, od Olomouce. Pro chmel si jezdím do Žatce. Kvasnice mám z Budějovického Budvaru a vodu používám kladenskou.

Jaké nejsilnější pivo jste kdy uvařil?

Vánoční čtyřiadvacítku. Byl to takový experiment. U tohoto piva spočívá vtip v použití českého medu. Přímo od včelařů. Nemůžete jít do řetězce a koupit si to, co prodávají tam. Při prvním experimentu se čtyřiadvacítkou jsem ke včelaři nešel. Med ze supermarketu kvasinky okamžitě zabil a pivo jsem musel vylít. Pivní kvasinky jsou hodně háklivé na prostředí a na přítomnost nežádoucích látek. Jasně se ukazuje, co asi med z řetězců obsahuje.

Považujete se za pokračovatele dlouho přerušené tradice vaření piva na Kladně?

Snažíme se. Bohužel, pivní tradice na Kladně už je dávno zapomenutá. Zbyl nám tu jen pseudopivovar v Kročehlavech, který už s pivem prakticky nemá nic společného. Z literatury vím, že kladenské pivo za moc nestálo. Třeba v Buštěhradě měli lepší. Tak či onak se snažíme na tradici navázat.

Zhruba osm let už Starokladenský pivovar sídlí na třídě ČSA v prostorách pivnice U Kozlíků. Jak se vám tady daří? Jsou to ideální prostory?

Vždycky to může být lepší, ale já si nestěžuju. Když vydržíme v současné podobě fungovat dalších deset let, budu spokojen.

Všude se zdražuje, ale vy se pořád držíte na nezvykle nízkých cenách. Proč?

Zrovna nedávno jsme o korunu zdražili.

Pořád jste nejlevnější.

Nemusí pršet, stačí, když kape. Ona ta vana nakape. Možná přibývají zisky pomaleji, ale zato dlouhodobě. Nebudovali jsme pivovar kvůli třem rokům s raketovým ziskem. Postoj typu „otevřu si pivovar s hospodou, za čtrnáct dní si koupím mercedes a potom pojedu na dovolenou na Seychelly“, to není můj styl. Všechno má svůj čas. Pivo, víno a podnikání musí zrát, jinak to nemá cenu. A musí se to dělat srdcem, což se dnes úplně vytrácí.

Autor: (jk)



  1. krimi

    Policisté objasnili vloupání do rodinných domů v Hostouni

  2. pozvánka

    Již zítra můžete oslavit den země v Zooparku Zájezd

  3. info z radnice

    Slaný se opět zapojí do akce „Den země“

  4. zprávy

    Učitele/ky, asistenty/ky přijme ZŠ škola ve Svárově s tradicí od roku 1905

  5. sport

    Fitness ráno pro dámy v Royal Fitness

  6. krimi

    Speed Marathon 2024, akce zaměřená na měření rychlosti, víme kde to bude, už zítra

  7. zprávy

    Strážníkům v Kladně se podařilo najít odcizeného psa, ukradl ho bezdomovec

  8. info z radnice

    Královské město Slaný opět podpoří zájmové organizace a spolky

  9. zprávy

    Klapod je zpět, poznejte osobnosti Kladna, Vránu našli v hospodě

  10. zprávy

    Vyhrajte se Zooparkem Zájezd, unikátní dokument stojí za zhlédnutí

  11. pozvánka

    Den země Kladno oslaví v Zahradě Kladenského zámku

  12. pozvánka

    Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi vypukne už za 10 dnů

  13. video

    Záchranářská ulička neboli ulička pro život, její zneužití je porušením zákona

  14. pozvánka

    Výstava v zámecké Galerii Kladna dá nahlédnout do tajemství a nekonečna

  15. krimi

    Kontroly rychlosti, technického stavu vozidel a předpisů všeobecně, budou pokračovat

  16. zprávy

    V Kladně trhy pokračují opět ve středu, ve Slaném budou mít premiéru 19. dubna

  17. zprávy

    Dokument o přírodě Arizony má po premiéře, Zoopark zájezd měl svého člověka v expedici

  18. pozvánka

    Spousta zábavy pro malé i velké, to bude tradiční pálení Čarodějnic na Mayrau

  19. zprávy

    Městská policie Slaný hledá nové kolegy

  20. zprávy

    Přes bariéry s policií, akce na podporu handikepovaných osob se tentokrát konala na Stochově