ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Za silvestrovskou noc vyjeli na pomoc středočeští záchranáři k 172 případům

Úterý, 2. ledna 2018 07:00

Snad každý záchranář, pokud by měl vybrat nejtěžší den služby v roce, nalistoval by v kalendáři nejen Svatojakubskou noc, ale hlavně Silvestr. K oslavě příchodu nového roku totiž zkrátka patří zvýšená konzumace alkoholu a jím podporovaná mnohdy až frenetická zábava. Ta končí řadou úrazů z pádů či od petard a dělbuchů, kdy nejčastější zranění, která neopatrnou a neodbornou manipulací vznikají, jsou tržná poranění a popáleniny obličeje, horních končetin nebo poškození sluchu.

Za silvestrovskou noc vyjeli na pomoc středočeští záchranáři k 172 případům (Ilustrační foto: KL)

Středočeští záchranáři tak v rámci očekávání půlnoci a popůlnočního rozuzlení posílili směnu operačního střediska o dva dispečery, a tak při dvanáctihodinové službě zvedalo a vyhodnocovalo telefonáty na tísňové lince 155 deset operátorů.

Za silvestrovskou noc vyjeli na pomoc středočeští záchranáři k 172 případům. Vloni posádky vyrazily na pomoc k 176 případům.

V 17:48 vyjela mladoboleslavská posádka rychlé zdravotnické pomoci s lékařem ve vozidle rendez-vous k mladému muži, který nebyl ani schopný komunikovat se svým okolím zřejmě z důvodu požití velkého množství alkoholu. Záchranáři mu poskytli nezbytnou péči a předali jej kolegům interního oddělení mladoboleslavské nemocnice.

Záchranáři řešili večer i lehčí případ „chuťového experimentu“, kdy byla s dispečerem operačního střediska konzultována možnost otravy malého dítěte, které lízalo vodové barvy a pochutnalo si i na štětinách štětce. Volající byli uklidněni a poučeni a nebylo nutné vyslat sanitní vůz.

V 19:44 na Kladensku jela záchranka na základě žádosti Policie ČR k muži, který při dopravní nehodě utrpěl zhmoždění hrudníku. Pacient jevil známky požití alkoholu a po ošetření byl přepraven do kladenské nemocnice, kde byl předán zdravotníkům centrálního příjmu.

V 19:47 došlo k prvnímu incidentu se silvestrovskou pyrotechnikou, kdy na Mělnicku mladého muže vybuchlá rachejtle poranila v oblasti oka. Oko naštěstí přímo zasaženo nebylo, a tak mohl být mladík po ošetření ponechán na místě.

Ve 23:34 přijali operátoři tísňové linky 155 informaci o muži zraněném od rachejtle. Do příjezdu posádky rychlé zdravotnické pomoci dispečer vedl při hovoru s volajícím telefonicky asistovanou první pomoc. U muže došlo k devastujícímu poranění horní končetiny a po zajištění byl transportován do benešovské nemocnice.

O dalším poranění obličeje a horní končetiny petardou, tentokrát na Mladoboleslavsku, bylo operační středisko informováno jen tři minuty po půlnoci, kdy odlétnutá část dělbuchu popálila mladou dívku. Po ošetření byla pacientka přepravena do nemocnice v Mladé Boleslavi.

Na Kladensku třináct minut po půlnoci posádka rychlé zdravotnické pomoci poskytla nezbytnou péči osobě, u které došlo zřejmě chybnou manipulací s pyrotechnikou ke ztrátovému poranění prstu. Pacient byl předán zdravotníkům slánské nemocnice.

Ve 3:30 vyjeli středočeští záchranáři na Mělnicku k mladé osobě, která pod vlivem alkoholu upadla tak nešťastně, že si způsobila poranění hlavy. Posádka rychlé zdravotnické pomoci po ošetření přepravila zraněnou osobu do zdravotnického zařízení.

V 6:41 na Příbramsku došlo k napadení muže, při kterém utrpěl zhmožděniny zad a hrudníku. Pacient jevil známky požití alkoholu. Po zajištění byl přepraven do příbramské nemocnice.

Autor: Petra Effenbergerová



  1. video

    V Kladně došlo k napadení několika mladých žen, policie hledá další poškozené a svědky

  2. krimi

    Policisté objasnili vloupání do rodinných domů v Hostouni

  3. pozvánka

    Již zítra můžete oslavit den země v Zooparku Zájezd

  4. info z radnice

    Slaný se opět zapojí do akce „Den země“

  5. zprávy

    Učitele/ky, asistenty/ky přijme ZŠ škola ve Svárově s tradicí od roku 1905

  6. sport

    Fitness ráno pro dámy v Royal Fitness

  7. krimi

    Speed Marathon 2024, akce zaměřená na měření rychlosti, víme kde to bude, už zítra

  8. zprávy

    Strážníkům v Kladně se podařilo najít odcizeného psa, ukradl ho bezdomovec

  9. info z radnice

    Královské město Slaný opět podpoří zájmové organizace a spolky

  10. zprávy

    Klapod je zpět, poznejte osobnosti Kladna, Vránu našli v hospodě

  11. zprávy

    Vyhrajte se Zooparkem Zájezd, unikátní dokument stojí za zhlédnutí

  12. pozvánka

    Den země Kladno oslaví v Zahradě Kladenského zámku

  13. pozvánka

    Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi vypukne už za 10 dnů

  14. video

    Záchranářská ulička neboli ulička pro život, její zneužití je porušením zákona

  15. pozvánka

    Výstava v zámecké Galerii Kladna dá nahlédnout do tajemství a nekonečna

  16. krimi

    Kontroly rychlosti, technického stavu vozidel a předpisů všeobecně, budou pokračovat

  17. zprávy

    V Kladně trhy pokračují opět ve středu, ve Slaném budou mít premiéru 19. dubna

  18. zprávy

    Dokument o přírodě Arizony má po premiéře, Zoopark zájezd měl svého člověka v expedici

  19. pozvánka

    Spousta zábavy pro malé i velké, to bude tradiční pálení Čarodějnic na Mayrau

  20. zprávy

    Městská policie Slaný hledá nové kolegy