Kuchařská naděje z Kladna je ve finále soutěže Svačina roku
Úterý, 5. prosince 2017 07:10
Nadějný kuchař Matyáš Hartman ze Střední hotelové školy, VOŠ a jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky Kladno je jedním z 15 finalistů 5. ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare.
Finalisty přivítá 7. prosince gastro studio Chefparade+. Školy a soutěžící se mohou těšit na ceny v hodnotě 20.000 korun a na tuňákové výrobky Rio Mare. Na Facebooku Rio Mare může vybrat nejlepší recept také veřejnost. Z finále se připravuje živý facebookový přenos.
Mladí kuchaři a kuchařky si rozdělí dárkové poukazy do e-shopu v hodnotě 20.000 korun. Vítěz získá poukaz v hodnotě sedmi tisíc, kuchaři na druhém a třetím místě vyhrají poukazy v hodnotě pěti a tří tisíc korun. Porota pořadatelů udělí Zvláštní cenu Rio Mare v hodnotě pěti tisícovek.
Letos bude poprvé vyhlášena Rio Mare cena veřejnosti. Hlasování na FB stránkách Rio Mare probíhá až do 5. prosince. Na vítěze a školu čekají produkty Rio Mare v hodnotě pěti tisíc. Na facebookových stránkách bude možné sledovat také live stream finálového kola.
Finále bude hodnotit odborná porota složená z garanta soutěže, Mistra kuchaře Vladimíra Picky, šéfkuchaře restaurace Aureole a viceprezidenta AHR ČR Jiřího Krále a šéfkuchaře a majitele kuchařského studia Atelier Culinari Vladislava Stupariče. Druhou porotu tvoří zástupci pořadatele soutěže. Živým finále provede účastníky moderátorka, herečka a kuchařka Markéta Hrubešová.
Soutěžící musí vytvořit před porotou ve stanoveném limitu 20 minut pět porcí své zdravé, chutné a originální svačinky z prvního korespondenčního kola. Obě poroty soutěže budou hodnotit kromě chuti a dodržení zadání také techniku přípravy nebo finální prezentaci. Velké finále se koná ve čtvrtek 7. prosince v gastronomickém studiu Chefparade+ v pražských Holešovicích.
Finálový recept: Matyáš Hartman, Střední hotelová škola Kladno: Tuňáková rolka Rio Mare s pastou z pečených kaštanů
Suroviny (4 porce): 112 g Rio Mare tuňák ve vlastní šťávě, 40 g Rio Mare lososový krém v tubě, 200 g wrapu, velká hrst rukoly, 3 polévkové lžíce zakysané smetany, 40 g pečených kaštanů a 2 lžíce sušených rajčat
Postup: Upečené kaštany rozemeleme, přidáme 2 polévkové lžíce zakysané smetany a nakonec přidáme Rio Mare Paté lososový krém v tubě. Mezitím si na pánvi opečeme tortillu. Opečenou tortillu si pomažeme připravenou pastou, přidáme rukolu a sušená rajčata a nakonec tuňáka Rio Mare ve vlastní šťávě.
Autor: Andrea Čeřovská