ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Miroslav Kopřiva: Letos je šance dokázat, že na postup máme!

Úterý, 17. října 2017 06:59

V kabině Rytířů Kladno se v létě objevila staronová tvář, brankář Miroslav Kopřiva.  Po sedmi letech opět oblékl kladenský dres. Podívejme se, jak se od neděle 15. října čerstvý dvojnásobný otec dívá nejen na současné angažmá.

Rytíř Miroslav Kopřiva (Foto: KL)

Přísloví praví: dvakrát nevstoupíš do jedné řeky. Vy jste do stejné řeky, pardon, stejného dresu vstoupil již potřetí. Co vás vedlo k tomu, že jste se vrátil?

V první řadě oboustranný zájem, jak mojí osoby, tak i Kladna. Za druhé jsme očekávali narození druhého potomka (dcera Ina) a chtěl jsem být manželce co nejblíže, abych jí mohl pomáhat, ne abych hrál někde daleko, což by bylo jistě komplikovanější.

Ale přece jen na Kladně se hraje až druhá nejvyšší soutěž.  Bydlíte blízko Prahy, nechtěl jste jít do extraligy, třeba do Sparty, nebo Mladé Boleslavi?

To je těžké. Všude mají kvalitní gólmany. Mně navíc moc nenahrává tabulková výše přestupu, odstupné je dost vysoké. Neberu to jako cestu zpět, jak by si někdo mohl myslet. Když jsem odcházel ze Slovanu Bratislava do Chomutova, taky se zde hrála jenom první liga a podařilo se nám postoupit do extraligy. Věřím, že se nám něco podobného může podařit i v Kladně.

Z Kladna jste odešel před sedmi lety a postupně prošel Slavií, Slovanem Bratislava, Chomutovem, Pardubicemi a naposled Košicemi. Které angažmá bylo nejvydařenější?

To je složitá odpověď. Se Slavií jsme se dvakrát probojovali do semifinále a byla škoda, že alespoň jednou se nám nepodařilo udělat poslední krok až do finále. Zahrát si se Slovanem Bratislava KHL bylo něco úchvatného. Rád vzpomínám na utkání v Ufě nebo Magnitogorsku. I když jsem odchytal jen osmnáct utkání, dala mně tato soutěž opravdu hodně. Byl to jeden z mých splněných cílů. V Chomutově to bylo nesmírně náročné. Vyhrát soutěž, potom play-off a nakonec baráž bylo psychicky nesmírně obtížné, velký tlak a obrovská úleva po rozhodujícím utkání v prodloužení. Výměna do Pardubic se moc nepovedla. Pokud se týká Košic, převládá zklamání, že se nám sezóna nezdařila. Vedení klubu nebylo profesionální.

Již řadu let se mluví o soutěži složené z českých a slovenských týmů, navázala by tak na zajímavé federální souboje z doby Československa. Kolik slovenských družstev má úroveň české extraligy?

Podle mého názoru by českou nejvyšší soutěž mohly hrát okamžitě třeba Košice, Banská Bystrica, Nitra, pochopitelně Slovan Bratislava, i když hraje mezinárodní KHL. Všechna tato družstva by byla konkurenceschopná našim nejlepším a žádném případě by nehrála druhé housle.

Když jste přišel do Kladna, věděl jste, že se budete pravidelně v určitých cyklech střídat v brance s Lukášem Cikánkem. Jak se vyrovnáváte s touto situací?

Vždy záleží na rozhodnutí trenérů. Nám nezbývá nic jiného, než tento stav respektovat.  Samozřejmě, je důležité, aby vše „šlapalo“. Děláme body oba dva, tak není důvod něco měnit.  Pochopitelně je důležité, že trenéři s námi komunikují a můžeme se na daný zápas připravit.

Trenéři neopominou vás nebo Cikánka po každém utkání pochválit. Horší je to s hráči v poli. Po první čtvrtině, i když máte o zápas méně, jste ve WSM lize na druhém místě.  Venku jste hráli jen pětkrát (rozhovor vznikl před utkáním v Kadani – pozn. autora), ale většinou se v nich týmu nedaří. Co je toho příčinou?

V první řadě bych řekl, že je to záležitost celého mužstva. My gólmani se nesnažíme odevzdávat jenom standardní výkony, ale přidáváme i nadhodnotu v podobě dalších těžkých zákroků navíc. Je jedno jestli hrajete proti Českým Budějovicím, nebo Kadani, každý soupeř si dovede vytvářet brankové příležitosti. Venku jsme odehráli ne úplně dobré zápasy, ale mohli jsme z nich vytěžit více. Přijde mi, že soupeř je horší, ale my se mu přizpůsobíme. Pak je těžké vyrovnané střetnutí rozhodnout. Musíme se v tomto směru zlepšit a ne si nechat vnutit hru domácích. Když budeme hrát kvalitně celých šedesát minut, tak budeme mít více bodů.

Máme za sebou první čtvrtinu soutěže. Jste překvapený, jak je vyrovnaná? Vždyť třeba desátá Třebíč ztrácí na Kladno jenom sedm bodů. Nečekal jste, že třeba hlavní favorité, České Budějovice a Karlovy Vary „odskočí“ ostatním?

Čekal jsem, že náskok budeme mít my (úsměv). Ale realita je taková. Nedoufal jsem, že v této fázi soutěže bude někdo dominovat. V létě jsem viděl obě zmíněná družstva v přípravě, a nepřipadalo mně, že by byla výrazně kvalitnější než my. Věřím, že se budeme pohybovat stále na špici tabulky. Na druhé straně je před námi spousta práce a je co zlepšovat.

V čem má mužstvo největší rezervy?

Především nás sráží výpadky v jednotlivých utkáních. Jsou pasáže, kdy vypadneme z koncentrace a nehrajeme, jak bychom mohli. Toho se musíme propříště vyvarovat.

Když se zeptám na cíl, tak určitě odpovíte postup do extraligy. Ale Rytíři již čtvrtou sezónu jsou jenom v první lize. Nemáte přece jen obavy, zda současné mužstvo psychicky zvládne alespoň postup do baráže, kam se zatím nepodívalo?

To je hodně ošemetná otázka. Podle mě především záleží na umístění v základní části a skončit co nejvýše. Samozřejmě, pokud chcete postoupit, tak musíte vyhrát všechny zápasy. Ale je důležité, abyste případný rozhodující duel hráli doma. V play-off záleží na jakého soupeře narazíte a jak se „potkáte“ s formou. Jsem přesvědčen, že máme dobře poskládaný celek, máme vyrovnané čtyři pětky. Můžeme to dotáhnout hodně daleko. Při vší úctě k Českým Budějovicím nebo Karlovým Varům nedisponují výrazně kvalitnějším kádrem, než u nás v Kladně. Letos je šance a můžeme dokázat, že na postup máme!

Autor: (rc)


banbad


  1. krimi

    V poutech skončil muž, který si zapálil oheň u bytového domu v Kladně

  2. krimi

    Řidiči pozor! Prozradíme vám, kde v Kladně tento týden měří policie rychlost

  3. pozvánka

    „Silou proti rakovině“: Mistrovství České republiky v Logliftu bude hostit kladenské kino Sokol

  4. pozvánka

    Už v sobotu to vypukne, Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi

  5. zprávy

    Kladenští policisté hledají nové posily, přidej se i Ty

  6. zprávy

    Trhy pokračují ve středu v Kladně a v pátek ve Slaném

  7. pozvánka

    Ve čtvrtek zahájí Kladenský zámek druhou část výstavy: Jiří Hanke- 50 let s fotografií

  8. pozvánka

    Čarodějnické rejdění na Sletišti se Sportovními areály města Kladna

  9. zprávy

    Poznejte osobnosti Kladna, pozvání do Klapodu přijal Leoš Stránský, splnil si sen, je kaskadér

  10. info z radnice

    Infocentrum města Slaný získalo cenu České unie cestovního ruchu

  11. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  12. zprávy

    Všechny zastávky v kraji budou na znamení

  13. krimi

    Složky IZS zasahovaly v Kladně-Rozdělově při záchraně života nezletilé osoby

  14. video

    V Kladně došlo k napadení několika mladých žen, policie hledá další poškozené a svědky

  15. krimi

    Policisté objasnili vloupání do rodinných domů v Hostouni

  16. pozvánka

    Již zítra můžete oslavit den země v Zooparku Zájezd

  17. info z radnice

    Slaný se opět zapojí do akce „Den země“

  18. zprávy

    Učitele/ky, asistenty/ky přijme ZŠ škola ve Svárově s tradicí od roku 1905

  19. sport

    Fitness ráno pro dámy v Royal Fitness

  20. krimi

    Speed Marathon 2024, akce zaměřená na měření rychlosti, víme kde to bude, už zítra