ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Zaměstnávání bývalých vězňů pomáhá snižovat recidivu, ukazuje nový výzkum

Úterý, 10. října 2017 08:10

Až 60 procent propuštěných v České republice se vrací zpět do vězení. Jedním z významných faktorů, který může pozitivně ovlivnit vysokou míru recidivy, je zaměstnání. Nový výzkum Institutu pro kriminologii a sociální prevenci ve spolupráci s RUBIKON Centrem ukazuje, že stálé zaměstnání má velký vliv na ukončení kriminální kariéry.

Zaměstnávání bývalých vězňů pomáhá snižovat recidivu, ukazuje nový výzkum (Ilustrační foto: Tereza Janouškovcová )

Práce totiž poskytuje nejen legální příjem, který může být sám o sobě důvodem vyhnout se páchání trestné činnosti, ale také další výhody. Například zvýšení sebevědomí nebo navazování nových kontaktů s lidmi, kteří nemají kriminální minulost.

Do výzkumu se zapojilo 44 osob s trestní minulostí, které na konci roku 2013 a v první půlce roku 2014 využily při nalezení zaměstnání pomoc neziskové organizace RUBIKON Centrum. Jedním z hlavních závěrů výzkumu je příznivý údaj o nízké recidivě. Záznam o novém odsouzení po uplynutí zhruba dvou let mělo pouze 11,4 % z nich.

„Náš výzkum rozhodně potvrdil, že programy či služby tohoto typu mají v oblasti resocializace pachatelů svůj význam a jejich rozvoj i systematická podpora je v zájmu celé společnosti. Svět kolem nás se nestane bezpečnějším tím, že budeme pachatele přísněji trestat, ale díky tomu, že se co největšímu počtu z nich podaří nastoupenou kriminální kariéru včas opustit a zařadit se zpátky do běžného života. Nalezení uspokojivého zaměstnání je v tomto směru jedním ze zásadních momentů,“ říká vedoucí výzkumného týmu Jan Tomášek.

Fakt, že zaměstnání představuje významný faktor k ukončení kriminálního života, potvrdili v rozhovorech i sami aktéři. Samotné ale není „zázračným lékem“ na kriminalitu. K úspěchu na trhu práce a ke změně života k lepšímu je nutná především motivace uchazeče. Dalšími takzvanými „body zlomu“ jsou partnerský vztah, uvědomění si potřeby změny, nárůst zájmu o druhé, zatčení či strach z návratu do vězení. Podle expertů, kteří byli v rámci výzkumu také dotazováni (sociální pracovníci ve vězení, kurátoři, pracovníci ÚP a PMS), ale jen 30 až 50 % vězňů má skutečný zájem najít si stálé a legální zaměstnání.

To je částečně zapříčiněno i současným nastavením systému, který úspěšný návrat do společnosti ztěžuje (finanční tíseň v prvních týdnech po propuštění, nezajištěné bydlení, přetrhané sociální vazby, dluhy a exekuce).

Hledání zaměstnání také komplikuje propuštěným záznam v Rejstříku trestů.  Poslední vývoj na trhu práce ale postupně přináší určité změny v postojích zaměstnavatelů, kteří v důsledku nedostatku pracovní síly mění svůj striktní přístup i k osobám s kriminální minulostí.

„Zaměstnavatelé hledají vhodné zaměstnance a využívají k tomu cesty a zdroje, které by ještě před rokem považovali za neperspektivní. Tato změna se týká zejména oblasti výroby, logistiky i vybraných služeb, například dopravy. Stále však existují oblasti, kde je záznam v trestním rejstříku významnou bariérou, příkladem je administrativa. Řada našich kandidátů má kompetence i zkušenosti z této oblasti, ale na kvalifikovanou práci dosáhnou kvůli své minulosti velmi zřídka,“ říká Lucie Streichsbierová, vedoucí programu zaměstnanost RUBIKON Centra.

Na RUBIKON Centrum se ročně v průměru obrátí dva tisíce lidí se záznamem v Rejstříku trestů.  Od roku 2012 organizace pomohla více než 700 klientům získat legální zaměstnání, 80 % z nich v něm setrvalo i po zkušební době. Organizace spolupracuje s téměř 200 zaměstnavateli. 

RUBIKON Centrum je nestátní nezisková organizace, která od roku 1994 podporuje lidi s trestní minulostí na jejich cestě zpátky do společnosti – v získání a udržení práce, řešení dluhů a odpovědnosti vůči sobě, rodině i okolí.

Autor: Tereza Janouškovcová


banbad


  1. krimi

    Policisté objasnili vloupání do rodinných domů v Hostouni

  2. pozvánka

    Již zítra můžete oslavit den země v Zooparku Zájezd

  3. info z radnice

    Slaný se opět zapojí do akce „Den země“

  4. zprávy

    Učitele/ky, asistenty/ky přijme ZŠ škola ve Svárově s tradicí od roku 1905

  5. sport

    Fitness ráno pro dámy v Royal Fitness

  6. krimi

    Speed Marathon 2024, akce zaměřená na měření rychlosti, víme kde to bude, už zítra

  7. zprávy

    Strážníkům v Kladně se podařilo najít odcizeného psa, ukradl ho bezdomovec

  8. info z radnice

    Královské město Slaný opět podpoří zájmové organizace a spolky

  9. zprávy

    Klapod je zpět, poznejte osobnosti Kladna, Vránu našli v hospodě

  10. zprávy

    Vyhrajte se Zooparkem Zájezd, unikátní dokument stojí za zhlédnutí

  11. pozvánka

    Den země Kladno oslaví v Zahradě Kladenského zámku

  12. pozvánka

    Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi vypukne už za 10 dnů

  13. video

    Záchranářská ulička neboli ulička pro život, její zneužití je porušením zákona

  14. pozvánka

    Výstava v zámecké Galerii Kladna dá nahlédnout do tajemství a nekonečna

  15. krimi

    Kontroly rychlosti, technického stavu vozidel a předpisů všeobecně, budou pokračovat

  16. zprávy

    V Kladně trhy pokračují opět ve středu, ve Slaném budou mít premiéru 19. dubna

  17. zprávy

    Dokument o přírodě Arizony má po premiéře, Zoopark zájezd měl svého člověka v expedici

  18. pozvánka

    Spousta zábavy pro malé i velké, to bude tradiční pálení Čarodějnic na Mayrau

  19. zprávy

    Městská policie Slaný hledá nové kolegy

  20. zprávy

    Přes bariéry s policií, akce na podporu handikepovaných osob se tentokrát konala na Stochově