ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Milan Fortuník: Cílem je postup v CEV Cupu a semifinále v extralize a Českém poháru

Čtvrtek, 28. září 2017 09:00

Poslední zářijovou sobotu začíná sezóna i pro hráče Kladno volejbal cz. Určitě nebude lehké obhájit loňské pozice v podobě druhého místa v nejvyšší soutěži a vítězství v poháru s výrazně obměněným kádrem, navíc letos se k tomu přidá i evropská pohárová soutěž. Nejen o ambicích družstva si povídáme s trenérem Milanem Fortuníkem.

Milan Fortuník (Foto: KL)

Jak bylo náročné nahradit více než polovinu základní sestavy a jak jste s kádrem spokojen?

Nebylo to vůbec jednoduché a určitě třeba pomohlo, že jsme s agentem Petra Šulisty byli v kontaktu dříve, než nám Matti Hietanen oznámil, že nehodlá ve své kariéře dále pokračovat. Nezastírám, že nás některé odchody zaskočily, ale dokázali jsme na ně zareagovat a se skladbou kádru jsem spokojen. Sehnali jsme určitě dobré borce!

Co vám ukázala příprava a přátelské turnaje, respektive zápasy?

S přípravou obecně jsem spokojen, tak jak ji nachystali Petr Klár s Danem Červenkou. Stejně to platí i s přístupem všech kluků, ale pokaždé se najdou rezervy, hlavně v herní fázi. Ukazuje se, že ne všechno je ideální a bude chvíli trvat, než si mužstvo „sedne.“ Vázne nám útok, i co se týká komunikace v obraně, zatím neděláme určité činnosti tak, jak bychom měli. Ale máme šikovné hráče, jen nesmějí hrát někdy pohodlně.

Říkáte, že jste s přípravou spokojen, nicméně se muselo negativně projevit, že stávající jedenáctičlenný kádr nebyl zatím pohromadě. Adam Zajíček absolvoval přípravu a následně ME s českou reprezentací, podstatou část s ní strávil i Vladimír Sobotka, byť na evropském šampionátu pak nestartoval. Kvůli nemoci byl dlouho mimo hru Petr Šulista, Ondřej Fortuník kvůli přetrvávajícím zdravotním problémům ještě ani nezačal.

Při mém angažmá ve Francii, když jsem zde byl ještě jako hráč, jsem zažil, že nás bylo jen devět, někdy jsme nastoupili i s méně lidmi. Takže v tom, že máme málo hráčů, problém nevidím. Nejsou peníze na dvanáctičlenný kádr profesionálů, tudíž máme v družstvu studenty a další, kteří hrají při práci. Paradoxně funguje výborná spolupráce mezi Zajíčkem a nahrávačem Westem, přestože toho spolu moc nenatrénovali. Třeba před dvěma lety jsme se rozehráli až po Vánocích, věřím, že letos to nebude tak dlouho trvat a svojí sílu ukážeme dříve.

V létě došlo i k jiné novince, založili jste B tým. Jaký byl hlavní důvod, že jste přihlásili béčko do soutěže?

Družstvo bude hrát krajský přebor I. třídy, cílem bude postup do II. ligy a pak se uvidí! Základ celku by měli tvořit především kadeti, aby si mohli „čichnout“ k dospělému volejbalu a ověřit si tak, kdo začne trénovat s áčkem, eventuálně se objeví přímo v utkání. Juniorům mohou pomoci někteří starší volejbalisté jako Borek Fokt, můj asistent Petr Klár, Petr Konopka a Jiří Blažek, kteří hráli za Kladno národní ligu, případně ještě Petr Jakovec. Počítáme i s tím, že v zápasech by se měli objevit také hráči z áčka, kteří nebudou tolik vytížení. Trenérem týmu je Vladimír Bednář, bývalý extraligový hráč, který má zkušenosti i s českou mládežnickou reprezentací, bude však koučovat také mládežnický celek. Jenom doufám, že vše časově zvládne. Co se týká budoucnosti, zatím neuvažujeme, že by rezerva mohla hrát třeba druhou nejvyšší soutěž, I. ligu.

Zatím můžete počítat jen s deseti hráči. Přitom vás čekají bitvy hned na třech frontách. Konkrétně střetnutí v CEV poháru, Uniqa extralize a Českém poháru. Jak se s tím vypořádáte?

V říjnu a listopadu máme jen extraligu, evropský CEV Cup nás čeká až v prosinci. Český pohár vzhledem k tomu, že jsme tuto soutěž minulou sezónu vyhráli, odstartujeme dokonce až v lednu 2018. Začátek snad zvládneme a věřím, že kluci, kteří mají zdravotní potíže, se dají dohromady a budou již k dispozici. Pochopitelně se zabýváme myšlenkou, že pokud by se objevil na trhu někdo zajímavý, tak bychom v prosinci kádr doplnili na dvanáct hráčů.

Vím, že je to zatím brzy, ale máte již prvotní informace o rumunském celku Arcada Galati, který vás čeká v CEV poháru?

Již jsme získali základní nástin od Kladeňáka Karla Lince, jenž s námi v létě trénoval a loni proti rumunskému týmu hrál. Ale i zde došlo k velké obměně a jejich soutěž začíná až příští týden. Máme přislíbeno pět až šest aktuálních videí, takže budeme mít možnost se na soupeře dobře připravit. Také Galati bude asi chvíli trvat, než se hráči zabudují, ale klub pracuje s podstatně větším rozpočtem, takže určitě přivedl podstatně jiné borce, než jsme mohli získat my v našich podmínkách. Čeká nás hodně těžký soupeř.

V jaké fázi začnete Český pohár?

Máme výhodu, že začínáme až ve čtvrtfinále. V předchozí vyřazovací fázi jsou i Odolena Voda nebo Ústí nad Labem, pokud nepřekvapí někdo z nižších soutěží. Pokud postoupíme do semifinále, tak narazíme zřejmě na Duklu Liberec! Při loňském semifinále a finále Českého poháru jsme zřejmě hráli nejlepší volejbal v sezóně! Zopakovat úspěch z minula bude nesmírně obtížné.

Hodně týmů obměňovalo svoje kádry, kdo je pro vás největšími favority v extralize?

Řada mužstev výborně doplnila. Vidím, že si celky vzaly mustr od nás, kdy se snaží mít nahrávače typu van Haarlema a hrát rychlý volejbal, což by mělo tak hned pět, šest celků. Čekám, že udávat tón bude trojice České Budějovice, Liberec a Karlovarsko. V dalším gardu by se měla připojovat i další mužstva, a byl bych rád, kdyby se na největší favority dotahovalo i Kladno! Černými koni mohou být Příbram, která udělala dobré nákupy a rovněž Brno, to chce také nahoru. Podstatně silnější by třeba mělo být i Ústí nad Labem, v žádném případě se nebude trápit jako loni a hovoří sebevědomě o play-off.

Nemohu se nezeptat na nedávné mistrovství Evropy, ve kterém čeští muži tak příjemně překvapili. V kádru jste měl i svěřence Adama Zajíčka, který se však na hřiště mockrát nedostal.

Je skvělou zprávou pro náš volejbal, jak Česká republika dopadla. Bohužel naší slabinou je fakt, že máme jen velmi úzký kádr kvalitních hráčů. Byl jsem přítomen v Polsku a měl jsem velkou radost z výkonu Donovana Džavoronoka. Pamatuji si ho, jak hrál před dvěma lety v dresu Karlovarska, kde to byl zapálený kluk, který rozhodoval utkání. V kvalifikaci na MS jsem ho nepoznával, ale nyní to byl opět ten „starý“ Donovan, i když je velmi mladý, měl hlavní zásluhu na úspěchu. Teď bude záležet, jak se adaptují další mladíci při hráčské obměně, která český tým čeká. Kladno mělo ve hře tři volejbalisty. Petr Šulista měl určitě šanci, ale přibrzdilo ho zranění, Vladimír Sobotka se v nabité konkurenci blokařů mezi vyvolené nedostal. Pokud se týká Adama Zajíčka, tak mě velmi mrzelo, že toho odehrál málo. Věřím však, že se v reprezentaci prosadí. Má před sebou dlouhou kariéru a doufám, že nezatrpkne, když teď nedostal tolik příležitostí.

S čím budete po skončení sezóny spokojen?

Přál bych si, abychom se v obou českých soutěžích dostali do semifinále, což bude záležet jak na výkonnosti, tak i zdravotním stavu. V evropském poháru bychom rádi postoupili přes Rumuny, v dalším kole pak narazíme na srbský tým. V případě úspěchu nás nemine třešnička na dortu v podobě ruského Lokomotivu Bělgorad, což je jeden z nejsilnějších celků na světě! Přál bych to jak klukům, tak divákům, aby viděli skutečně kvalitní volejbal. Ale předtím nás k němu ještě čeká předlouhá cesta.


Jak bude Kladno volejbal cz  nastupovat?

Nahrávači: Matt West, Ondřej Fortuník

Libero: Milan Moník 

Smečaři: Tomáš Hýský, Ondřej Lenc, Adam Kozak, Petr Šulista

Blokaři: Adam Zajíček, Štěpán Trojan, Vladimír Sobotka

Univerzál: Marcel Gromadowski

Příchody: M. West (Groningen – Nizozemsko), Ondřej Fortuník (Odolena Voda), M. Moník (Benátky n. J.), P. Šulista (Ostrava), V. Sobotka (České Budějovice), M. Gromadowski (Bydhošť – Polsko)

Odchody: D. van Haarlem ( Berlín Recykling Volleys), R. Dillien (Guibertin – Belgie), D. Sparidans (Nantes – Francie), M. Hietanen (konec kariéry), M. Syrůček (Benátky n. J.), B. Fokt (přeřazen do B týmu), F. Křesťan (České Budějovice)

Autor: (rc)


banbad


  1. pozvánka

    Zítra zahájí Kladenský zámek druhou část výstavy: Jiří Hanke- 50 let s fotografií

  2. krimi

    Strážníci v Kladně nalezli ukradené auto z Prahy, policie hledá svědky

  3. krimi

    Kladenský agresivní postrach žen skončil za mřížemi, pátrání bylo odvoláno

  4. kultura

    Celým rokem zaječím skokem, výstava ve Vlastivědném muzeu města Slaný začíná už zítra

  5. kultura

    Kladenský Majáles, studentská oslava jara, vypukne už zítra v bývalých kasárnách

  6. krimi

    V poutech skončil muž, který si zapálil oheň u bytového domu v Kladně

  7. krimi

    Řidiči pozor! Prozradíme vám, kde v Kladně tento týden měří policie rychlost

  8. pozvánka

    „Silou proti rakovině“: Mistrovství České republiky v Logliftu bude hostit kladenské kino Sokol

  9. pozvánka

    Už v sobotu to vypukne, Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi

  10. zprávy

    Kladenští policisté hledají nové posily, přidej se i Ty

  11. zprávy

    Trhy pokračují ve středu v Kladně a v pátek ve Slaném

  12. pozvánka

    Ve čtvrtek zahájí Kladenský zámek druhou část výstavy: Jiří Hanke- 50 let s fotografií

  13. pozvánka

    Čarodějnické rejdění na Sletišti se Sportovními areály města Kladna

  14. zprávy

    Poznejte osobnosti Kladna, pozvání do Klapodu přijal Leoš Stránský, splnil si sen, je kaskadér

  15. info z radnice

    Infocentrum města Slaný získalo cenu České unie cestovního ruchu

  16. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  17. zprávy

    Všechny zastávky v kraji budou na znamení

  18. krimi

    Složky IZS zasahovaly v Kladně-Rozdělově při záchraně života nezletilé osoby

  19. video

    V Kladně došlo k napadení několika mladých žen, policie hledá další poškozené a svědky

  20. krimi

    Policisté objasnili vloupání do rodinných domů v Hostouni