ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

FOTO/VIDEO: Hřebeč slavila postup speciálními dresy a šálou pro Ujfalušiho

Středa, 7. června 2017 08:00

V bílých košilích a černých oblecích přišli na svůj životní zápas fotbalisté SK Hřebeč ve skupině A. Důvodů bylo více. Jejich domácí duel proti Unhošti byl posledním ze tří jarních utkání zařazených do projektu Středočeského krajského fotbalového svazu „Dneska první liga!“ a současně slavili už jistý postup o soutěž výš.

Navíc se mohli těšit na svého patrona pro tento zápas Tomáše Ujfalušiho, který má ve sbírce úspěchů i vítězství v Evropské lize s Atlétikem Madrid. Patronem Unhoště byl na druhé straně bývalý ligový útočník Luděk Zelenka.

Ani prudký déšť jen pár minut před výkopem neodradil místní fanoušky fotbalu a dobré zábavy od návštěvy dlouho očekávaného utkání. Derby Hřebeč – Unhošť vždycky táhne, ale tentokrát se na malý stadionek vydalo pro domácí rekordních téměř sedm stovek diváků. A rozhodně nelitovali.

Půl hodiny před výkopem rozjel svou show plnou slovních hříček a nenadálých obratů všeuměl a také fotbalista Jakub Kohák doprovázený televizním komentátorem Pavlem Čapkem. Oba patroni uzavřeli sázku o sud piva a následně se přesunuli k poslednímu hecování do šaten.

Hřebeč chtěla ze zápasu udělat velkolepý zážitek nejen pro své hráče, ale i pro všechny fanoušky, což se také podařilo. Do utkání nastoupili domácí fotbalisté ve speciálních dresech vyrobených pouze pro tento den s hlavním mottem zápasu „Včera I. B třída, Dneska 1. liga, Zítra I. A třída“.  Vstup do utkání se Hřebči nevydařil, už od 3. minuty prohrávala 0:1, ale brzy otočila na 2:1. Do kabin se šlo ale za nerozhodného stavu 2:2. Druhá půle už patřila Hřebči, která vyhrála 5:3.
Osm gólů se muselo líbit každému. Nejen domácím příznivcům a hráčům, ale i předsedovi Středočeského krajského fotbalového svazu Miroslavu Libovi. „Když jsem viděl ostrý vítr a déšť, neměl jsem příliš velkou radost. Ale se začátkem utkání pršet přestalo a viděli jsme pak zápas, který musel každého bavit. Hrálo se ofenzívně a oba týmy chtěly hlavně dávat góly. Padlo jich celkem osm, což je nový rekord našeho projektu. Domácí rozdávali radost a Unhošť jim zdatně sekundovala. Měl jsem dojem, že s dobrým pocitem odcházeli ze zápasu snad úplně všichni.“  

Hostující trenér Josef Kučera sice se svým týmem prohrál, ale i v porážce našel pozitiva. „Zápas se mi líbil a myslím, že i divákům, protože padlo osm gólů. Popravily nás standardky, na které se v tréninku musíme víc zaměřit. I tak ale kluky chválím za výkon proti nejlepšímu týmu soutěže, kterému jsme se vyrovnali. Utkání nás bavilo a všichni jsme si ho užili.“ Na Josefa Kučeru navázal patron Unhoště Luděk Zelenka. „Bylo patrné, že už nešlo tolik o body, když domácí měli jasný postup a hosté jsou těsně před závěrem uprostřed tabulky. Viděli jsme krásný sport. Domácí ukázali svou kvalitu a nás může jen mrzet, že jsme lépe takticky nezvládli úsek, kdy jsme na začátku vedli.
V kabině vládla demokratická atmosféra, kdy si o přestávce hodně řekli k zápasu i sami hráči. Já jsem ve své kariéře zažil vesměs trenéry diktátory, takže se mi to hodně líbilo.“

Spokojeností mohl zářit trenér Hřebče Adam Kindl. Jeho tým dostal sice rychlý gól, ale pak už měl zápas pevně v rukách. „Na soutěž, jakou hrajeme, měl zápas velmi dobré tempo. Chtěli jsme hrát po zemi, ale nakonec jsme rozhodli ze vzduchu. Všem se nám utkání moc líbilo.“ Podobně hovořil i Tomáš Ujfaluši, který se v roli patrona představil poprvé. Prostředí výkonnostního fotbalu ale zná moc dobře, protože sám hraje na Moravě okresní přebor za Sokol Stará Ves. „S Adamem Kindlem jsme měli k dispozici trpělivý tým. Kvalita byla na naší straně, ale soupeř byl velice dobrý. Nám se vyplatila trpělivost, ke které jsem hráče o přestávce v kabině nabádal.“

Svým neotřelým způsobem zhodnotil utkání také Jakub Kohák. Byť si víc než zápasu všímal zákulisí.

„Těšil jsem se na Dneska první liga! a musím říci, že sedací souprava v místnosti v tribuně byla pěkná a pohodlná a i občerstvení bylo víc než obstojné. Co se dělo na hřišti, to byla neskutečná krása, při níž i drny lítaly. A hlavně saka a košile u domácích. To má vysokou úroveň a kvalitu!“

S humorem se vložil do debaty i kapitán Hřebče Martin Servus, který dal gól na 1:1 a pak vykouzlil dva gólové centry. „Byl jsem do rána do osmi ve vinárně. A kdybych v ní nebyl, tak bych gól na 1:1 určitě nedal. Nebyl jsem totiž díky návštěvě vinárny vůbec nervózní. Na gólu má největší zásluhu „Sedlo“ Sedláček. A pokud jde o rohy, máme dva signály. Jedna zvednutá ruka a obě ruce zvednuté. Ale rozdíl to vlastně není, vždycky to kopnu stejně.“

Martin Servus na Tiskoffce také poděkoval všem, kteří se podíleli na báječném fotbalovém odpoledni v Hřebči a patronům i Pavlu Čapkovi a Jakubu Kohákovi předal dresy nachystané právě pro tento duel. A domácí kapitán předal ještě jeden dárek. Tomáš Ujfaluši dostal šálu v hřebečských barvách s napsanou parafrází své deset let staré věty: „Dneska jsem v Hřebči nic neplatil. A ta částka nesouhlasí.“ Posléze se ke známé události vrátil a vše vysvětlil. „Všechno bylo vytržené z kontextu. Já jsem tenkrát platil jen piva, nic jiného. A proto pak ani ta částka nemohla souhlasit. Jenže někdo si věty spojil po svém a už to bylo. Na druhou stranu mám teď ve všech žebříčcích slavných výroků jistotu, že se umístím na bedně,“ objasnil s úsměvem a nadhledem celou situaci Tomáš Ujfaluši.

Oba patroni také vzpomínali na slavná léta svých fotbalových kariér. Tomáš Ujfaluši připomněl návrat do Madridu s trofejí pro vítěze Evropské ligy, kdy Atlético vítalo v ulicích 450 tisíc fanoušků. Nemohl také vynechat krátkou vzpomínku na úchvatný obrat na Euro 2004 z 0:2 na 3:2 proti Nizozemsku. Luděk Zelenka nezmínil konkrétní zápas, ale zdůraznil, že si maximálně užíval každé vítězství.

Na závěr každý z týmů daroval 10 tisíc korun na charitativní účely. Hřebeč podpořila spolek Vítej, který pomáhá dětem s autismem, a Unhošť Centru služeb Slunce všem pro osoby se speciálními potřebami. Tombola zase udělala radost fanouškům, kteří se mohou těšit na návštěvu atraktivních zápasů českých pohárových zástupců, utkání Bundesligy nebo Ligy mistrů.

Hřebečtí si svůj den s fotbalem naplno užili na hřišti i na Tiskoffce. Podobně jako při všech zápasech z projektu Dneska první liga!, který čítal tři duely na podzim a tři na jaře. „V Hřebči mě potěšila vedle zápasu i bohatá účast místních na pozápasové Tiskoffce, na níž se úplně zaplnil sál kulturního domu. V Hřebči, stejně jako při všech pěti předchozích utkáních projektu Dneska první liga!, se všechno odehrálo v pozitivní atmosféře a přátelském duchu, což přesně koresponduje s naším záměrem, aby se všichni fotbalem v první řadě bavili. Naší snahou bude udělat vše pro to, abychom v tomto projektu pokračovali,“ uzavřel hodnocení utkání Hřebeč – Unhošť předseda Středočeského krajského fotbalového svazu Miroslav Liba.


Autor: Jiří Nikodým


banbad


  1. zprávy

    Protidrogový vlak opět míří do Kladna, je to nejvýznamnější projekt Kladna v této oblasti

  2. zprávy

    Nemohu vyjet z garáže, uvedla žena kladenským strážníkům

  3. pozvánka

    V Královickém dvoře budou Velikonoce ve znamení grilování a skokových závodů

  4. pozvánka

    Soutěž o nejlepší nádivku a taneční zábava v Sokolovně Kvíček ve Slaném

  5. zprávy

    Blíží se termín zápisu dětí do kladenských škol

  6. video

    Kanonýři Kladno se probojovali do finále, příjďte je podpořít v sobotu

  7. krimi

    „Kam chceš dojít,“  protidrogový projekt pro školáky zavítal do Zvoleněvse

  8. pozvánka

    Blíží se Velikonoce v Zooparku Zájezd, podívejte se co vše pro vás připravili

  9. krimi

    300 tisíc je v nenávratnu, varujeme, upozorňujeme a je to marné a je to marné

  10. video

    Velikonoce na Čabárně v Kladně přilákaly celé rodiny

  11. pozvánka

    Kladenské trhy na náměstí Starosty Pavla pokračují opět ve středu

  12. kultura

    Výstava miniatur Buštěhradského pediatra Pavla Skály je v Kladně jen do středy

  13. komerční sdělení

    V kladenském Royal Fitness na Vás čeká velikonoční dobrodružství

  14. video

    VIDEO: Cyklohráčkem z Prahy do Slaného a zpět, nebo do Zooparku Zájezd

  15. zprávy

    Poradíme vám, kde tento týden můžete fandit kladenským sportovcům

  16. zprávy

    Cyklohráček letos poprvé přivezl výletníky do Slaného.

  17. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  18. zprávy

    Cenu hejtmanky 2023 převzala také Ivana Sedláková ředitelka SOUPŠ Kladno-Vrapice 

  19. kultura

    Kraj podpoří tři divadla mezi nimi je Divadlo Kladno

  20. zprávy

    Peníze na podporu soutěží pro děti a mládež poputují i na Čabárnu a do Stochova