ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Dan Jiránek: Je riziko, že nedokážu zburcovat voliče

Středa, 16. března 2011 12:30

Kladenský primátor Dan Jiránek se znovu uchází o post senátora a podle svých slov má letos slušnou šanci na úspěch. Vrásky mu ale přidělává předpokládaná nízká volební účast. Ta by nejen podle něj mohla pořádně zamíchat kartami.

V úvodu se Vás zeptám: Co by prosazoval senátor Dan Jiránek?

To, co klasicky dělám – ochrana životního prostředí a problematika dopravy a bezpečnosti. Těmto tématům se věnuji dlouhodobě.

K té ochraně životního prostředí – působím ve Svazu měst a obcí už asi deset let v různých komisích. Nakonec i na ministerstvu životního prostředí jsem v některých orgánech a jedná se mi tam zejména o zjednodušení zákonů. O to, aby lidé nemuseli zbytečně vyplňovat nějaké papíry, ať už se jedná o fyzické osoby nebo živnostníky. Aby nebyla zbytečná byrokracie, protože ten systém už tak je v České republice dost drahý. Pokud se příliš přeženou ekologické nároky a bude to sociálně neúnosné, tak lidé zavrhnou celý ten systém třeba nakládání s odpady, protože budou říkat: Proč mám třídit, když tolik platím a podobně. Čili systém musí být udělán tak, aby lidi zbytečně nenutil nějak z něj utíkat a nějak se odpadu zbavovat třeba jeho spalováním nebo zakládáním černých skládek.

Často hovoříte také o boji proti hazardu. Svaz měst a obcí nedávno jednal o úpravách zákona, který se hazardem zabývá. V jaké je to fázi?

Byl první kulatý stůl, kde byli zástupci Senátu, Poslanecké sněmovny z různých politických stran, zástupce ministra financí, Svaz měst a obcí a představitelé pěti asociací, které zastupují jednotlivé segmenty toho hazardního trhu. V podstatě tam byly nalezeny nějaké shody na tom, že obce musí dostat v podstatě více pravomocí. Byla tam shoda, že novela zákona už musí zahrnovat budoucí možné hazardní hry. Tedy nejen, co se nám stalo v minulosti, že zákon počítal s hracími přístroji, ale už ne s výherními terminály.

A pak samozřejmě jde o to, že obce, kde jsou ty automaty, pochopitelně chtějí, aby z toho měly nějaké finanční prostředky, protože nesou největší náklady související s negativními jevy, které hazardní hry přináší.

Vaše kampaň je dost založena na tom, že jste místní kandidát. Pokud byste se stal senátorem, jaké páky byste získal pro pomoc tomuto regionu?

Já tomu říkám otevírání dveří. Už v proběhu té kampaně bylo vidět, že už jenom kandidatura do Senátu vzbuzuje pozornost. Byla tu řada představitelů stran, senátorů, poslanců… Čili čím můžu pomoci v regionu je třeba zprostředkování kontaktu s nějakým ministrem nebo s nějakým náměstkem a podobně, protože je přece jenom potřeba vysvětlit místní situaci, která nezapadá do žádných obvyklých škatulek.

Do senátních voleb jdete podruhé, v roce 2008 jste skončil druhý. Jak své šance vidíte letos?

Tak šance vidím slušné. U doplňovacích senátních voleb je samozřejmě problém, že na ně není předem daná pozornost medií. Prostě nejsme v televizi, nejsme příliš v rozhlase a ani tisk tomu nevěnuje pozornost, jako když jsou volby celostátně organizované. Přece jenom není o volbách psáno na prvních stránkách, ale spíše na druhých stranách a to ještě příloh. Čili je riziko, že nedokážu zburcovat voliče.

…takže očekáváte nízkou volební účast?

Ano. Nakonec, i když to vezmu od počasí – volební kampaň se standardně na přelomu února a března nedělá. Samozřejmě teď už, když se zlepší počasí, potkáte na ulicích a venku podstatně více lidí. V polovině února se opravdu každý snažil vystoupit z autobusu nebo auta a co nejrychleji se dopravit domů. Ono také když je minus sedm stupňů, tak se lidi do řeči běžně venku nedávají.

Koho považujete za největšího soupeře?

Tak snad z pohledu mediálního je to určitě pan Dienstbier mladší, který má prostě tu výhodu pražského zastupitele a výrazné pražské osoby. Lidi se dívají na televizi a vzhledem k těm pražským událostem v ní byl často. Zvali ho do rozhlasu a podobně. Čili toto je určitě ta mediální výhoda.

Z pohledu voličské základny je to pak pan starosta Kvapil za TOPku, protože tam je podobný elektorát. A nakonec z pohledu tohoto volebního regionu je to pan doktor Protiva, protože je to jediný kandidát, který je uvnitř toho regionu.

Když jsme u pana doktora Protivy – Lepší Kladno, za které kandiduje, se do Vás pustilo, že prostřednictvím radničních novin vytváříte, cituji: „Jiránkův kult“. Upozorňuje na to, že v březnovém čísle je přes deset Vašich fotografií. Není jich opravdu příliš?

Já si myslím, že tam rozhodně nejsem focený jako nějaký 143. běžec nebo jako osoba, která je shodou okolností na otvírání nového centra medicíny. Je to vždycky fotka z akce, kam já zvu ostatní, nikoliv kam jsem přizván a kde pak říkám, že jsem ani nechtěl, aby mě fotili a že jsem se usmíval do objektivu jenom náhodou.

Takže v tom nevidíte problém, že v radničních novinách placených z prostředků města, máte v březnu dvakrát tolik fotografií, než minulý měsíc?

A tak nějaký měsíc jsem tam méně, nějaký měsíc jsem tam více. To takhle posuzovat ani neumím. Ale pan doktor Protiva měl stejnou šanci kandidovat v komunálních volbách a být primátorem.

Jiří Dienstbier prohlásil, že pro ČSSD je důležité znovu získat většinu v Senátu. Je pro ODS stejně důležité, aby tu většinu neměla?

Ne, ne, ne… ČSSD samozřejmě potom, co panu doktoru Pithartovi dala post místopředsedy a co jsou v Senátu představitelé KSČM a Severočechů, tak má většinu obrovskou. Pravda ale je, že díky většině se dosahuje politicky laciněji, než když musíte s těmi ostatními stranami jednat, něco jim slibovat nebo jim něco dávat.

Pravice v Senátu mít většinu prostě nebude. To z té matematiky vyplývá jednoznačně. A nakonec jsem nepostřehl, že by se začal Senát chovat jinak, když to místo není teď obsazené a ČSSD tady absolutní většinu nemá.

Dá se předpokládat, že kdybyste ve volbách uspěl, zůstanete ve funkci primátora?

Ano. Já jsem to deklaroval několikrát. Někteří kolegové ze vzdálenější části republiky vykonávají práci starosty nebo primátora a senátora součastně. Tady je obrovská výhoda – dopravně je to velmi blízko, protože Malá strana je odsud opravdu dosažitelná během třiceti minut.

Navíc v řadě těch organizací a institucí jsem už nyní za Svaz měst a obcí. Z tohoto pohledu je lhostejné, jestli čas trávím na grémiu náměstků, na řídícím výboru operačního výzkumu životního prostředí, nebo ve Státním fondu životního prostředí, jako představitel Senátu nebo Svazu měst a obcí.

.

Autor: Vít Heral
napsat e-mail autorovi
.

Odkaz na oficiální stránky

.

Rozhovory s kandidáty do Senátu:

Mé šance ve volbách rostou, cítí Jana Bobošíková

Jiří Dienstbier: Většina v Senátu je pro ČSSD důležitá fakticky i symbolicky

Luděk Kvapil: Senát by neměl být odkladištěm zasloužilých politiků

Zdeněk Levý: Jistoty chybí, morálka utrpěla, vláda se chová korupčně!

Karel Protiva chce zatočit s korupcí ve zdravotnictví

Miroslav Rovenský nabízí „čistý tón pro Středočechy“

Ivo Vašíček: Chci razantně prosazovat práva občanů na informace

Milan Vodička: Budu hájit zdravý rozum a svobodu. Řeknu rázné NE zvyšování daní

.

.

.


  1. zprávy

    Nemohu vyjet z garáže, uvedla žena kladenským strážníkům

  2. pozvánka

    V Královickém dvoře budou Velikonoce ve znamení grilování a skokových závodů

  3. pozvánka

    Soutěž o nejlepší nádivku a taneční zábava v Sokolovně Kvíček ve Slaném

  4. zprávy

    Blíží se termín zápisu dětí do kladenských škol

  5. video

    Kanonýři Kladno se probojovali do finále, příjďte je podpořít v sobotu

  6. krimi

    „Kam chceš dojít,“  protidrogový projekt pro školáky zavítal do Zvoleněvse

  7. pozvánka

    Blíží se Velikonoce v Zooparku Zájezd, podívejte se co vše pro vás připravili

  8. krimi

    300 tisíc je v nenávratnu, varujeme, upozorňujeme a je to marné a je to marné

  9. video

    Velikonoce na Čabárně v Kladně přilákaly celé rodiny

  10. pozvánka

    Kladenské trhy na náměstí Starosty Pavla pokračují opět ve středu

  11. kultura

    Výstava miniatur Buštěhradského pediatra Pavla Skály je v Kladně jen do středy

  12. komerční sdělení

    V kladenském Royal Fitness na Vás čeká velikonoční dobrodružství

  13. video

    VIDEO: Cyklohráčkem z Prahy do Slaného a zpět, nebo do Zooparku Zájezd

  14. zprávy

    Poradíme vám, kde tento týden můžete fandit kladenským sportovcům

  15. zprávy

    Cyklohráček letos poprvé přivezl výletníky do Slaného.

  16. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  17. zprávy

    Cenu hejtmanky 2023 převzala také Ivana Sedláková ředitelka SOUPŠ Kladno-Vrapice 

  18. kultura

    Kraj podpoří tři divadla mezi nimi je Divadlo Kladno

  19. zprávy

    Peníze na podporu soutěží pro děti a mládež poputují i na Čabárnu a do Stochova

  20. kultura

    Nahlas a potichu, recitátorská soutěžní přehlídka zná své vítěze