ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

FOTO/VIDEO: V Malíkovicích na Kladensku se běžel orientační závod, Kladeňáci ho zvládli na jedničku

Pátek, 2. června 2017 06:50

V neděli 28. května pořádal kladenský Klub orientačního běhu 7. závod jarního žebříčku středočeské oblasti. Za krásného slunečného počasí vyrazilo z Malíkovic do lesa 642 závodníků, což klání zařadilo mezi letošní největší běžecké akce v regionu.

V Malíkovicích na Kladensku se běžel orientační závod, Kladeňáci ho zvládli na jedničku (Foto: kladenský Klub orientačního běhu)

Pořadatelé vybrali krásný les v prostoru zaniklé obce Svídna západně od Malíkovic. Různorodé porosty, mnoho vodních toků a pramenů, údolíčka, pozůstatky historických staveb a mnoho dalších objektů daly možnost stavitelům tratí připravit pěkný a přitom náročný závod pro všechny kategorie.

„Do závodu odstartovali nejen elitní orienťáci, ale v jednatřiceti kategoriích i děti či například zkušení matadoři v kategorii nad 75 let. Připravili jsme i speciální kategorie pro příchozí sportovce nebo rodiče s dětmi. Pro děti, které nezávodily, byla připravena školka se skákacím hradem a zábavnými aktivitami. Pro všechny tu pak fungoval bufet pro pozávodní doplnění energie a tekutin.” řekl ředitel akce Pavel Vinš.

Před startem měli běžci možnost se dobře rozhýbat, cesta z centra závodu v místním agropenzionu na start měřila něco přes kilometr a podobnou všichni doklusávali nebo docházeli zpět z cíle. Nejdelší tratě měřily vzdušnou čarou necelých 6 kilometrů, reálně závodníci naběhali v lese asi o čtvrtinu více. Ti nejmladší hledali kontrolní lampiony na dvoukilometrové trati. Na startu dostal každý speciální mapu se zákresem kontrol, které bylo nutné proběhnout v určeném pořadí.

Většina tratí zavítala do zajímavé centrální oblasti mapy, kde v lese poblíž bývalého muničního skladu organizátoři postavili velké množství lampionů s elektronickými kontrolními jednotkami. Protože se v těchto místech les střídá s otevřeným prostorem, pořadatelé toho využili a vypustili i dron s kamerou. Velmi zajímavé záběry si můžete prohlédnout ZDE:

Pro běžného rekreačního sportovce je závod v orientačním běhu v mnoha ohledech jiný než klasický přespolák. Startuje obvykle intervalově a nejinak tomu bylo i v neděli. Závodníci tudíž v jeho průběhu netuší, jak si vedou soupeři a musí spoléhat jen na své vlastní síly a mapové dovednosti. Jediná správná taktika je tudíž běžet pořád naplno a přesně číst mapu. Teprve po doběhu posledního je možné vyhlásit konečné pořadí. Tento systém je časově sice náročnější, nicméně na druhou stranu dává dostatek času k dalším aktivitám, zejména pak k vášnivým diskusím nad mapou a rozborem vlastních či cizích mapových chyb.

V elitních kategoriích byli nejrychlejší Martina Matějů z SK Praga a Martin Šmelík z kubu Magnus Orienteering. Ani domácí nezůstali pozadu, na třetích místech ve svých žebříčkových kategoriích doběhli Barbora Redlová ze Slaného a Lukáš Pelikán, druhý pak v kategorii M20 skončil Jan Beneš, rovněž z KOB Kladno. Příchozí kategorii v konkurenci šedesáti závodníků zcela ovládli běžci ze Slaného, kdy Filip Dolejší vyhrál a ze třetího místa jej jistil Zdeněk Husák. I ostatní vítězové si ale odváželi domů pěkné medaile a ceny, úplně všichni pak i kvalitní sportovní zážitek.

Další klání kladenští pořadatelé již intenzivně chystají na začátek podzimu, podrobnější informace budou na webu KOB Kladno zveřejněny v průběhu prázdnin.


Autor: Pavel Štáfek


banbad


  1. zprávy

    Protidrogový vlak opět míří do Kladna, je to nejvýznamnější projekt Kladna v této oblasti

  2. zprávy

    Nemohu vyjet z garáže, uvedla žena kladenským strážníkům

  3. pozvánka

    V Královickém dvoře budou Velikonoce ve znamení grilování a skokových závodů

  4. pozvánka

    Soutěž o nejlepší nádivku a taneční zábava v Sokolovně Kvíček ve Slaném

  5. zprávy

    Blíží se termín zápisu dětí do kladenských škol

  6. video

    Kanonýři Kladno se probojovali do finále, příjďte je podpořít v sobotu

  7. krimi

    „Kam chceš dojít,“  protidrogový projekt pro školáky zavítal do Zvoleněvse

  8. pozvánka

    Blíží se Velikonoce v Zooparku Zájezd, podívejte se co vše pro vás připravili

  9. krimi

    300 tisíc je v nenávratnu, varujeme, upozorňujeme a je to marné a je to marné

  10. video

    Velikonoce na Čabárně v Kladně přilákaly celé rodiny

  11. pozvánka

    Kladenské trhy na náměstí Starosty Pavla pokračují opět ve středu

  12. kultura

    Výstava miniatur Buštěhradského pediatra Pavla Skály je v Kladně jen do středy

  13. komerční sdělení

    V kladenském Royal Fitness na Vás čeká velikonoční dobrodružství

  14. video

    VIDEO: Cyklohráčkem z Prahy do Slaného a zpět, nebo do Zooparku Zájezd

  15. zprávy

    Poradíme vám, kde tento týden můžete fandit kladenským sportovcům

  16. zprávy

    Cyklohráček letos poprvé přivezl výletníky do Slaného.

  17. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  18. zprávy

    Cenu hejtmanky 2023 převzala také Ivana Sedláková ředitelka SOUPŠ Kladno-Vrapice 

  19. kultura

    Kraj podpoří tři divadla mezi nimi je Divadlo Kladno

  20. zprávy

    Peníze na podporu soutěží pro děti a mládež poputují i na Čabárnu a do Stochova