ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Jiří Klesnil: Prioritou je návrat mužů do extraligy a věřím, že budeme mít zástupce i v Londýně!

Čtvrtek, 11. května 2017 08:00

V sobotu začíná pro závodníky AC Tepo Kladno letní sezóna v podobě úvodních kol soutěže družstev. Královna sportů opět nabídne půl roční bohatý program, ve kterém dominuje mistrovství světa v srpnu v Londýně. Jaké ambice budou mít kladenští atleti, a jestli uvidíme někoho z Kladeňáků na vrcholné akci, na to dá odpovědi předseda atletického klubu Jiří Klesnil.

Jiří Klesnil: Prioritou je návrat mužů do extraligy a věřím, že budeme mít zástupce i v Londýně! (Foto: KL)

Letní sezóna bude hodně náročná, co od ní očekáváte?

Čeká nás hodně šampionátů jak v kategorii dospělých, tak mládeže. Pokud se týká individuálních disciplín, tak věřím, že medaile z republikového mistrovství republiky přivezou Eliška Staňková, Tomáš Voňavka, Lukáš Posekaný, na loňskou úspěšnou sezónu by měla navázat Jarmila Jurkovičová, překvapit mohou i další. Bohužel po rekonvalescenci stále není úplně v pořádku Oldřiška Marešová. Uvidíme, jak se jí bude dařit. U mládežníků budeme spoléhat na Matěje Krska a Nikolu Pöschlovou. V dospělé kategorii se začíná prosazovat i talentovaný Vít Hlaváč, který bude startovat příští týden na Evropském poháru v Poděbradech, kde by chtěl překonat limit na mistrovství Evropy do 22 let. Máme však i další naděje.

Jak vidíte soutěže družstev?

V soutěži mužů máme cíl po loňském sestupu návrat mezi elitu do extraligy! Kádr zůstal prakticky beze změn, jsem rád, že jsem se dohodl s Lukášem Beerem, výškařem s osobním rekordem 228 cm, že u nás zůstane i letos a novým jménem je kladivář Petr Koucký, loňský medailista z mistrovství republiky. Prvotním cílem je vyhrát skupinu 1. ligy a postoupit do baráže. Ta bude letos v novém složení. Zúčastní se jí sedmý a osmý tým z extraligy a první dva celky ze tří skupin druhé nejvyšší soutěže, čili dohromady osm družstev. Náš kádr je kvalitní, výkonnostně na postup má. Doufám, že se nám budou vyhýbat zranění a cíl splníme.

V soutěži žen chceme extraligu zachránit. Bohužel jsme přišli o trojici kvalitních závodnic z Dukly Praha, které byly u nás na hostování. Sestry Dvořákovy a Kratochvílová budou poprvé v historii startovat za ženské družstvo Dukly, které bude v 1. lize a může se stát, že spolu na sebe narazíme v baráži. Já věřím, že naše ženy mají složení na to, aby skončily do šestého místa. K této pozici by jim měly pomoci Slovenky Alexandra Štuková, která za Tepo startovala již před dvěma lety a sprinterka a dálkařka Claudia Hladíková. Dále diskařka Kateřina Klausová běžkyně na středních tratích Adéla Hofmannová.

První medaili z letní sezóny již Tepo má, zásluhou Víta Hlaváče, který vybojoval stříbro na mistrovství ČR v chůzi na 20 km. Jak jsme říkali již na začátku, letošním vrcholem je mistrovství světa. V programu jsou i i další tři světové nebo evropské mládežnické šampionáty. Uvidíme na nich i kladenské závodníky?

Loni startovalo hned kvarteto Eliška Staňková, Jarmila Jurkovičová, Tomáš Voňavka a Lukáš Posekaný na mistrovství Evropy. Byl bych nadšen, kdyby se někdo z nich probojoval na základě splněného limitu do Londýna. Vít Hlaváč má reálnou naději se probojovat na mistrovství Evropy do 22 let, stejně jako Nikola Pöschlová na mistrovství Evropy juniorů nebo Matěj Krsek na mistrovství světa do 17 let. Ale tento šampionát se koná v konžském Nairobi, a je otázkou jaký o něj bude zájem, ať již z důvodů aklimatizačních nebo zdravotních.

Jak náročné jsou limity?

Český atletický svaz vypsal pro účast limity A (jistota startu) a B (jen jeden závodník). Tomáš Voňavka musí překonat v hodu diskem buď 65, nebo 64 metrů, Eliška Staňková ve stejné disciplíně 61,20/59,40 m. Lukáš Posekaný musí o tyči skočit 570/560 cm, Jarmila Jurkovičová hodit oštěpem 61,40/59,20 m a Oldřiška Marešová překonat ve výšce 194/190 m. Vít Hlaváč potřebuje „zaběhnout“ čas 1:28,10/1:29,36 v chůzi na 20 km, Nikola Pöschlová skočit o tyči 4,08/4,00 m a Matěj Krsek musí docílit výkonu 21,39/21,53 s na 200 m.

Prozraďte, na jaké události se může kladenský fanoušek atletiky těšit na překrásném areálu na Sletišti?

Letos již po jedenácté nás čeká ve dnech 17. a 18. června tradiční desetibojařský TNT Express Meeting Kladno, poprvé i s názvem našeho města. Vedle zahraniční konkurence startují naši nejlepší desetibojaři, protože poprvé to bude zároveň mistrovství ČR. To je letos určitě nejvýznamnější akce. Dne 15. července pořádáme Kladno hází a Kladenské memoriály 2017, což bude druhý ročník. Máme přislíbenou účast Pavla Masláka, doufám, že se na startu objeví i Barbora Špotáková, tedy dvě v současnosti dvě největší hvězdy české atletiky. Věřím, že se zde představí i další čeští reprezentanti. Významnou akcí bude 6. června celostátní finále Poháru Českého rozhlasu určené pro mladší a starší žactvo. Rád bych chtěl fanoušky informovat, že jsme byli pověřeni v příštím roce uspořádat mistrovství České republiky dospělých. Pořádali jsme už šampionát v roce 2005, víme tedy, že nás čeká organizačně hodně náročná událost, ale moc se těšíme. Navíc podle kritérii ČAS bude startovat kompletní česká špička, protože žádný závodník nebude moci v tomto termínu startovat v zahraničí.

Když se prochází kolem tribuny na Sletišti, je vidět, že je znovu rozestavěná. Jaké se připravují další stavební úpravy?

V současnosti zde probíhá druhá etapa zastřešování tribuny. Budují se zde nové sedačky včetně podkladů, protože opravy v předcházejících letech nebyly moc dobré. Vše by mělo být hotovo během prázdnin. Rovněž u atletické haly, která je v provozu cca třicet pět let, budou do konce května dokončeny šatny včetně sociálního zařízení, která zde chyběla.

Úspěchy se hodnotí podle počtu medailí. S jakým počtem budete spokojen?

Souhrn děláme za kalendářní rok, ve kterém je halová i letní sezóna. Celkový sumář z republikových šampionátů všech kategorií by měl být mezi třiceti až čtyřiceti medailemi.

Vím, že vaším velkým snem je, aby kladenský ovál měl osm drah. Má tato myšlenka blízko k realitě, stane se skutečnosti?

Již  několik let sníme o tom, abychom měli osmidráhový ovál. Dlouho to vypadalo, že je to nereálné vzhledem k výskytu stromů u jízdárny a pochopitelně nechceme, aby výstavba měla negativní vliv na životní prostředí. Ale po posledním odborném průzkumu se zjistilo,  že by se dráha mohla rozšířit, aniž bychom museli stromy pokácet. A zůstaly by zachovány. Jistě nějaký čas to bude ještě trvat. Ale jestli jsem byl dříve v tomto směru trochu pesimistický, tak teď věřím, že se na Kladně osmi drah dočkáme!

Jak bude AC Tepo Kladno nastupovat?

Muž

Marek Bakalár (100 m, 200 m, štafeta 4 x 100 m), Lukáš Beer (výška), Michal Fiala (kladivo a disk), Vít Hlaváč (chůze), Matěj Krsek (100 m, 200 m a štafeta 4 x 100 m), Jan Mihál (oštěp), Miroslav Pavlíček (kladivo a koule), Lukáš Posekaný (tyč), Marek Šanko (oštěp), Tomáš Voňavka (disk), Jan Švec (tyč), Jan Janský (tyč), Petr Koucký (kladivo), Daniel Lehár (400 m)

Ženy

Andrea Holleyová (400 m a 400 m překážek), Alexandra Štuková (200 m a 400 m), Eliška Staňková (disk a koule), Oldřiška Marešová (výška), Nikola Pöschlová (tyč), Sabina Pöschlová (tyč), Jarmila Jurkovičová-Klimešová (oštěp), Nikola Suchelová (tyč), Claudia Hladíková (100 m, 100 m přek., dálka), Kateřina Klausová (disk), Adéla Hofmannová (1500 m).

Příchody: J. Jánský (návrat z USA), P. Koucký (AC Pardubice), D. Lehár (AC Žatec),  K. Klausová (AC Turnov), A. Hofmannová (Loko Beroun – hostování), C. Hladíková (Slovensko)

Odchody: L. Lendrovský, J. Pelikán, T. Timoranský (všichni Slovensko), B. Dvořáková, K. Dvořáková, A. Kratochvílová, K. Jirmanová (konec hostování z Dukly Praha)

Menší změny v případě odchodů či příchodů nevylučujeme.

Autor: (rc)


banbad


  1. krimi

    Kontroly rychlosti, technického stavu vozidel a předpisů všeobecně, budou pokračovat

  2. zprávy

    V Kladně trhy pokračují opět ve středu, ve Slaném budou mít premiéru 19. dubna

  3. zprávy

    Dokument o přírodě Arizony má po premiéře, Zoopark zájezd měl svého člověka v expedici

  4. pozvánka

    Spousta zábavy pro malé i velké, to bude tradiční pálení Čarodějnic na Mayrau

  5. zprávy

    Městská policie Slaný hledá nové kolegy

  6. zprávy

    Přes bariéry s policií, akce na podporu handikepovaných osob se tentokrát konala na Stochově

  7. sport

    Royal Fitness se postará nejen o Vaši postavu

  8. zprávy

    Kladenští šachisté uhájili druhou ligu

  9. sport

    Kanonýři Kladno vstupují po osmi letech zpět do superligy, poslali Buldoky domu po výsledku 4 :2

  10. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  11. krimi

    Jízda v protisměru na dalnici D 6, policie hledá svědky, ohrozili ostatní řidiče, záchranáře policisty i hasiče

  12. zprávy

    V Ledcích využijí prostředky od kraje na obecní úřad, Pchery dostanou téměř dva miliony

  13. zprávy

    Revolution Train z pohledu policie

  14. zprávy

    Motyčín navštívila největší pojízdná zvonkohra na světě

  15. zprávy

    Sobota rozhodne o postupu kladenských Kanonýrů do superligy,přijďte je podpořit

  16. info z radnice

    Zápis dětí do kladenských základních škol pro školní rok 2024/2025

  17. krimi

    Žena v Kladně odcizila kosmetiku za více než 10 tisíc, sama se přihlásila na policii.

  18. pozvánka

    Řízkové hody na vás čekají celý víkend v Královickém dvoře

  19. pozvánka

    Zoopark zájezd zve na premíéru filmu o přírodě Arizony

  20. krimi

    Nejdřive předvedla striptýz a po tom dala strážníkovi facku