ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Pavel Patera: Vyřazení mě nepřebolelo a asi již nepřebolí!

Čtvrtek, 30. března 2017 07:10

Letošní hokejová sezóna skončila pro kladenské fanoušky minulý pátek na Horáckém stadionu v Jihlavě. Příznivci Rytířů věřili, nebo alespoň doufali, že se mužstvo konečně vrátí mezi českou elitu. Bohužel potřetí za sebou skončilo snažení již v play-off WSM ligy. Jak celou situaci vidí trenér mužstva a jednatel společnosti Hokej Kladno v jedné osobě Pavel Patera?

Pavel Patera: Vyřazení mě nepřebolelo a asi již nepřebolí!

Pavle, přebolelo vás již zklamání z vyřazení?

Nepřebolelo a asi již nepřebolí. Naším cílem byl postup do extraligy. Bohužel série s Jihlavou nám nevyšla podle našich představ. Dukla byla o kousek lepší, proto postupuje.

Kladno si dávalo postupné cíle. Nejdříve pochopitelně probojovat se do play-off, potom baráž. Dlouho jste se pohybovali  na prvních dvou příčkách, nakonec jste spadli na třetí místo, což vás stálo hrát doma rozhodující utkání. Jak celou sezónu včetně vyřazovacích bojů hodnotíte?

Začátek nebyl špatný. V polovině sezóny na nás přišla krize, které se nevyhne žádné mužstvo. V té době jsme prohráli čtyři domácí střetnutí v řadě a ztratili reálnou naději na první místo. Závěr nám opět vyšel včetně čtvrtfinále play-off s Ústím n. L. V Jihlavě se mně nelíbily úvodní dva zápasy, kdy si myslím, že jsme měli na to, abychom jedno utkání zvládli. Rozhodující pro celou sérii byl čtvrtý zápas na Kladně, kdy jsme nezvládli třetí třetinu a prodloužení ani takticky. Ještě jsme sice vstali z mrtvých, ale na obrat to nestačilo.

Myslíte si, že jste udělal někde chybu nebo jste měl něco udělat jinak?

Špatných věcí je vždy hodně. Největší chybou byl fakt, že jsme prohráli čtyřikrát za sebou v domácím prostředí a kluci si začali myslet, že se jim hraje lépe venku. Kdybychom začínali s Jihlavou doma, tak mohlo dopadnout třeba všechno jinak. Ale na „kdyby“ se nehraje!

V létě a v sezóně jste přivedl do mužstva dvanáct nových nebo staronových hráčů. Kdo podle vás splnil a kdo naopak nesplnil vaše představy?

Nelze to jednoznačně říci. Přivedl jsem kluky, kterým jsem věřil. Znovu se ještě jednou dostaneme k termínu „kdyby“. Kdyby se nezranili ve druhém zápase semifinále Petr Ton s Peterem Jánským, mohl třeba někdo z nich vstřelit nebo připravit gól, který nám v sedmém utkání chyběl. Nemohu říci, že by mě někdo z noviců vyloženě zklamal.

Budu konkrétní. Jedním z těch, kteří předváděli po celou sezónu standardně kvalitní výkony, byl kapitán Jiří Burger. Kdo byli podle vás další hráči?

Myslíte si, že jsme nebyli spokojeni třeba s Frantou Ptáčkem, který odvedl vše, co jsme od něho požadovali? Zajisté jsme byli maximálně spokojeni s Jirkou Burgerem. Nemohu zapomenout na Petra Tona. Ať to bylo v těžkých utkáních s Českými Budějovicemi, nebo Jihlavou. A právě v prvním střetnutí semifinále byl naším nejnebezpečnějším hráčem, bohužel ve druhém utkání se zranil a už nemohl nastoupit. Také Petr Tenkrát odvedl svůj standard a právě on spolu s Patrrikem Machačem a Matějem Pekrem tvořili náš nejlepší útok v semifinále.

Je to již třetí rok za sebou, co Kladno zůstalo daleko před branami Tipsport extraligy. Již minulý rok se objevily hlasy, že existují jen dvě cesty, jak se dostat ze současné situace. První je koncepčnější, dlouhodobější a lacinější, což je vybudovat tým z vlastních odchovanců a talentovaných mladíků. Druhá hodně drahá, kratší, ale i riziková. Přivést extraligové hráče a doufat, že dostanou Rytíře do extraligy. Ke které cestě se klaníte, nebo máte vlastní třetí cestu, jak pozvednout kladenský hokej?

Teď vlastně čekáme na návrat Jaromíra Jágra ze zámoří, kterému pravděpodobně sezóna brzy skončí. Po jeho návratu budeme řešit všechny otázky, týkající se dalšího osudu Rytířů.

Prozraďte vaše plány. Chcete pokračovat v trénování, nebo čekáte na návrat Jaromíra Jágra, či se budete věnovat jen funkci jednatele, případně si od trénování odpočinete?

Tak dlouho netrénuji, abych musel odpočívat… Všechno nechávám na Jaromírovi a uvidím, jaké jsou jeho představy a na čem se dohodneme. Po skončení jednání vystoupíme jako klub. Na mých představách nezáleží, neřeším svoji osobu, pro mě je nejdůležitější klub!

Začala baráž o extraligu. Kdo jsou vašimi favority a co říkáte výsledkům prvního kola?

Výsledky mě strašně překvapily. Viděl jsem jen pár zápasů extraligy, měli jsme svoje starosti. Oba celky z WSM ligy, České Budějovice i Jihlava budují již tři roky svoje kádry, jsou to konsolidované týmy. Do zápasů postupem dalších utkání bude vstupovat hlavně „hlava“. Rozhodovat se bude až ve druhé polovině baráže.

Přesto si zkuste zatipovat, kdo se zachrání, nebo postoupí do Tipsport extraligy?

Jedním z těch šťastných by měly být Karlovy Vary, které s baráží mají zkušenosti a navíc v extralize nehrály špatně. Problémy měli Západočeši stejně jako my s proměňováním šancí. Druhé by měly být České Budějovice. Jihočeši v pohodě vyhráli základní část, hladce přešli play-off a mají kvalitní kádr. Pardubice se trápí celou sezónu a Jihlavu jsme asi hodně vyčerpali. Ale uvidíme, jak vše dopadne.

Autor: (rc)


banbad


  1. video

    V Kladně došlo k napadení několika mladých žen, policie hledá další poškozené a svědky

  2. krimi

    Policisté objasnili vloupání do rodinných domů v Hostouni

  3. pozvánka

    Již zítra můžete oslavit den země v Zooparku Zájezd

  4. info z radnice

    Slaný se opět zapojí do akce „Den země“

  5. zprávy

    Učitele/ky, asistenty/ky přijme ZŠ škola ve Svárově s tradicí od roku 1905

  6. sport

    Fitness ráno pro dámy v Royal Fitness

  7. krimi

    Speed Marathon 2024, akce zaměřená na měření rychlosti, víme kde to bude, už zítra

  8. zprávy

    Strážníkům v Kladně se podařilo najít odcizeného psa, ukradl ho bezdomovec

  9. info z radnice

    Královské město Slaný opět podpoří zájmové organizace a spolky

  10. zprávy

    Klapod je zpět, poznejte osobnosti Kladna, Vránu našli v hospodě

  11. zprávy

    Vyhrajte se Zooparkem Zájezd, unikátní dokument stojí za zhlédnutí

  12. pozvánka

    Den země Kladno oslaví v Zahradě Kladenského zámku

  13. pozvánka

    Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi vypukne už za 10 dnů

  14. video

    Záchranářská ulička neboli ulička pro život, její zneužití je porušením zákona

  15. pozvánka

    Výstava v zámecké Galerii Kladna dá nahlédnout do tajemství a nekonečna

  16. krimi

    Kontroly rychlosti, technického stavu vozidel a předpisů všeobecně, budou pokračovat

  17. zprávy

    V Kladně trhy pokračují opět ve středu, ve Slaném budou mít premiéru 19. dubna

  18. zprávy

    Dokument o přírodě Arizony má po premiéře, Zoopark zájezd měl svého člověka v expedici

  19. pozvánka

    Spousta zábavy pro malé i velké, to bude tradiční pálení Čarodějnic na Mayrau

  20. zprávy

    Městská policie Slaný hledá nové kolegy