ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Dvojice podvodníků připravila důvěřivou ženu o peníze

Pondělí, 17. října 2016 08:00

Dvojice podvodníků použila na seniorku ze Slaného trik, díky němuž bylo již okradeno nemálo starých lidí. Bohužel jim tentokrát opět vyšel a žena přišla o velkou finanční částku.

penize-podvod-top
Dvojice podvodníků připravila důvěřivou ženu o peníze (Ilustrační foto: KL)

Případ se odehrál ve Slaném v Pražské ulici. „V dopoledních hodinách 13. října na pevnou linku poškozené osmdesáti osmileté ženě zavolal neznámý pachatel, který se představil jako její vnuk a pod touto záminkou požadoval po seniorce finanční hotovost ve výši 50 tisíc korun. Dále požádal seniorku, aby tuto částku předala ženě, která na finanční hotovost bude čekat před domem v Pražské ulici ve Slaném,“ uvedla mluvčí policie Jana Šteinerová. „ Seniorka v domnění, že se opravdu jedná o jejího vnuka, chtěla jeho požadavku vyhovět. Z těchto důvodů vzala finanční hotovost a došla před určený dům v Pražské ulici, kde finanční obnos ve výši 50 tisíc korun předala neznámé ženě, která zde čekala, jak bylo po telefonu domluveno,“ dodala Šteinerová.

V současné době je případ prošetřován jako podezření z trestného činu podvodu a po dvojici pachatelů muži a ženě pátrají.

Policie vyzývá občany, kteří ve čtvrtek 13. října v časovém rozmezí mezi 10.00 – 11.00 hodinou spatřili ve Slaném v Pražské ulici, poblíž domu číslo 483, podezřelou ženu nebo viděli seniorku v přítomnosti ženy při komunikaci, kdy došlo i k předání finanční částky, aby poskytli informace na linku 158 nebo na nejbližší policejní služebnu.

Kladenští policisté neustále upozorňují seniory, aby byli obezřetní a nebyli důvěřiví a předcházeli tak trestné činnosti podvodníků a zlodějů.
Důležitá je opatrnost a obezřetnost. Nelze věřit každé osobě, která vás venku na ulici osloví anebo zazvoní u dveří vašeho bydliště.  Pachatelé jsou velmi vynalézaví a umí si vymýšlet neskutečné příběhy, kterými vás oklamou a na základě svých lstivých povídek se zmocní mnohdy i celoživotních úspor některých seniorů.

Kladenští policisté touto cestou opět varují občany, ale především seniory před těmito zloději a uvádí několik možných témat různých příběhů, které pachatelé používají při získání pozornosti seniorů:

•    zazvoní u dveří a požádají o pomoc  – například podání sklenice vody při nevolnosti, zatelefonovat si ohledně poruchy vozidla, při předání zásilky pro souseda, při nabídce prodeje zboží, při nabídce broušení nožů, výhra v loterii, přeplatky energií.

Nikdy si nepouštějte neznámé osoby do svého obydlí. Tyto situace můžete řešit, aniž byste otevírali dveře. Pomoc zprostředkujete například přivoláním sanitky nebo souseda. Podomní prodejci ve většině případů nabízejí nekvalitní zboží a pouze zdánlivě levné zboží, mnohdy pocházející z majetkové trestné činnosti.

•    pokud vás osloví na ulici neznámá osoba – nikdy si ji nezvěte domů, nevěřte žádným příběhům o svých blízkých osobách a vždy si danou skutečnost ověřte u svých příbuzných, Jedná se například o simulovanou poruchu na vozidle, neznámý přítel, který si přijde zapůjčit peníze pro vašeho syna nebo vnuka na výhodnou koupi vozidla, neznámý přítel rodiny přijde oznámit jakoukoliv nehodu, při které se vám zranil někdo z rodiny a žádá o zapůjčení peněz, neznámý přítel rodiny vám přinese poslané finance od rodinných příslušníků a má pouze velkou bankovku, tak vás požádá o její rozměnění, aby vám tam mohl finance ponechat.

Senioři, nebude důvěřiví a nepouštějte si do svého bytu ani rodinného domku žádné cizí osoby, i když působí velmi příjemně a přesvědčivě. V současné době mají pachatelé velmi vlídné a důvěrné chování a vystupování a jsou oblečeni do pěkných a kvalitních oděvů. Za svou potencionální kořistí přijíždí i v dražších vozidlech. Někteří pachatelé vyjíždějí páchat trestnou činnost tohoto typu i z jiných okresů nebo dokonce i krajů.

Autor: redakce


  1. pozvánka

    Zítra zahájí Kladenský zámek druhou část výstavy: Jiří Hanke- 50 let s fotografií

  2. krimi

    Strážníci v Kladně nalezli ukradené auto z Prahy, policie hledá svědky

  3. krimi

    Kladenský agresivní postrach žen skončil za mřížemi, pátrání bylo odvoláno

  4. kultura

    Celým rokem zaječím skokem, výstava ve Vlastivědném muzeu města Slaný začíná už zítra

  5. kultura

    Kladenský Majáles, studentská oslava jara, vypukne už zítra v bývalých kasárnách

  6. krimi

    V poutech skončil muž, který si zapálil oheň u bytového domu v Kladně

  7. krimi

    Řidiči pozor! Prozradíme vám, kde v Kladně tento týden měří policie rychlost

  8. pozvánka

    „Silou proti rakovině“: Mistrovství České republiky v Logliftu bude hostit kladenské kino Sokol

  9. pozvánka

    Už v sobotu to vypukne, Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi

  10. zprávy

    Kladenští policisté hledají nové posily, přidej se i Ty

  11. zprávy

    Trhy pokračují ve středu v Kladně a v pátek ve Slaném

  12. pozvánka

    Ve čtvrtek zahájí Kladenský zámek druhou část výstavy: Jiří Hanke- 50 let s fotografií

  13. pozvánka

    Čarodějnické rejdění na Sletišti se Sportovními areály města Kladna

  14. zprávy

    Poznejte osobnosti Kladna, pozvání do Klapodu přijal Leoš Stránský, splnil si sen, je kaskadér

  15. info z radnice

    Infocentrum města Slaný získalo cenu České unie cestovního ruchu

  16. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  17. zprávy

    Všechny zastávky v kraji budou na znamení

  18. krimi

    Složky IZS zasahovaly v Kladně-Rozdělově při záchraně života nezletilé osoby

  19. video

    V Kladně došlo k napadení několika mladých žen, policie hledá další poškozené a svědky

  20. krimi

    Policisté objasnili vloupání do rodinných domů v Hostouni