ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Pokukujeme po semifinále, netají se ambicemi Milan Fortuník

Pátek, 14. října 2016 07:45

Po loňské vydařené sezoně, kdy obnovený kladenský volejbalový celek Kladno volejbal cz skončil na šestém místě, se mohou příznivci hry pod vysokou sítí těšit na další ročník. Jaký bude, to je jedna z otázek pro kouče družstva Milana Fortuníka.

fortunik-top
Milan Fortuník (Foto: KL)

Určitě letošní přípravné období nebylo tak hektické jako loni. Přesto, až na posledních čtrnáct dnů, jste neměl k dispozici dvojici nizozemských reprezentantů, van Haarlema a Sparidanse. Jak jste se s touto nepříjemnou situací vypořádali?

Určitě to bylo podstatně klidnější období než loni. Základní kostra zůstala, navíc tři hráče jsme měli vytipované a podepsané. Chtěli jsme především doplnit smečařské typy, což se povedlo a nakonec jsme sehnali i kvalitní libero. Pochopitelně, že příprava byla narušena absencí Nizozemců, kteří si plnili reprezentační povinnosti. Ale s podobnou situací se museli vypořádat třeba i v Českých Budějovicích, Karlových Varech nebo v Liberci. Taková je mezinárodní volejbalová scéna.

Z loňského kádru odešli dva hráči základní sestavy, kteří patřili k ose týmu, Jan Václavík a Victor Bouza. Povedlo se přivést adekvátní náhrady?

Jsem přesvědčen, že ano, i když jsou to typově odlišní borci. U Dirka Sparidanse nemám obavy z výkonu, trochu může být limitující fakt, že zatím nemluví česky. Honza Václavík udělal spoustu práce při řízení týmu. Co se týká Victora Bouzy, to byl hráč pro „černou práci“. Výborně přihrával a chytal v poli. Matti Hietanen, který bude hrát na jeho postu, není třeba tak kvalitní polař, ale má velké předpoklady v útoku, na bloku a disponuje výborným servisem.

Prubířským kamenem byla účast na dvou velice dobře obsazených turnajích, na Kladně a v Českých Budějovicích.  Na druhém jste již byli v plném složení, ale umístění na čtvrtých místech určitě nebylo optimální.  Co vám utkání ukázala?

Výsledky nebyly podle našich představ, ale osobně jsem s prověrkou spokojený, protože jsme se na sebe vzájemně dozvěděli hodně věcí. Ukázalo se, že máme problémy na přihrávce i při podání, na čemž musíme hodně zapracovat. Na druhé straně je to dlouhodobější práce a neodstraníme jí ze dne na den. S hráči i s realizačním týmem „cítíme“ že jsme lepší než loni, ale situace je taková, že všechny čtyři nejlepší týmy vylepšily svoje kádry. Říkat, že někoho z kvarteta České Budějovice, Liberec, Brno nebo Karlovarsko zdoláme, když budeme chtít projít do semifinále, nejde. Navíc třeba na posilách zapracovalo i loni poslední Ústí. Extraliga se určitě hodně zkvalitnila.

Před startem soutěže se objevily problémy kolem Borka Fokta. Jaká je aktuální stav?

S Borkem jsem v kontaktu a nevidím problém. Fanoušci i partneři by ho rádi viděli v týmu, ale on již na konci loňské sezony dal najevo, že již v mužstvu nechce působit. Nakonec jsme se domluvili, že s námi určitou část tréninků absolvuje, aby byl k dispozici, kdyby přišla riziková situace. Naposledy se však nechal slyšet, že již v týmu nechce být.  V kádru máme deset hráčů, takže místo je pro něho stále „otevřené.“  Já bych byl rád, kdyby nám pomohl jak na hřišti, tak v kabině, protože je to rozený lídr, za kterým celek jde. Ještě vyvolám jednu schůzku, kde bychom si sedli a vyjasnili si stav věcí.

Do soutěže vstupujete jen s deseti hráči! Mohou přijít zranění, nemoci, výpadky formy. Není to velké riziko?

Riziko to určitě jer! V porovnání se svými potencionálními soupeři disponujeme jen třetinovým rozpočtem. Nemůžeme si dovolit dvanáctičlenný vyrovnaný kádr a k tomu mít tři, čtyři hráče na střídavý start.  Máme kluky na střídání, kteří nejsou „hotovými“ hráči, a kryjí záda sedmičce hráčů, na kterou jsme vsadili. Může se stát, že se nám povede jako mně při jedné mistrovské sezóně, když jsem působil v Odolce , že jsem sezónu odehrál se základní šestkou nebo přijdou zranění a mohou nastat lapálie.  Hodně o tom diskutujeme s Jindrou Neumannem (sportovní ředitel – pozn. autora) a svým asistentem Petrem Klárem. Máme připravenu variantu s Borkem Foktem a v jednání jsme s jedním mladým českým hráčem, což by mohlo být překvapení.  Ohlížíme se i do zahraničí. Středoamerické soutěže třeba končí v prosinci.

Vedle Uniqa extraligy hrajete i Český pohár. Už víte, na koho narazíte?

Jako šestý tým loňské soutěže jsme byli nasazeni hned do čtvrtfinále. Letošní pohár je odlišný od minulých.  Čtvrtfinálová klání, následně semifinále a finále se uskuteční na jednom místě v únoru příštího roku. Pořadatel ještě není znám.  My se utkáme s Českými Budějovicemi, což je podle mého názoru největší favorit extraligy!

Když se podíváme na nastávající extraligu, kterou zahajujete doma nyní v sobotu se Zlínem, naznačujete cíl postup do semifinále. Je to reálné?

Narazil jsem nato, že kluci byli na turnajích nervózní, že každého soupeře nepřehráli 3:0. Vysvětlil jsem jim, že to tak nepůjde. Vždy nás zdobila bojovnost, ale neočekávám, že „přejedeme“ polovinu soupeřů. Nejdříve se chceme dostat do play – off a pokud možno, dříve, než tomu bylo loni. Když se nám tato meta povede, můžeme se v klidu připravovat na čtvrtfinálového soupeře.

Základní sedmička je známa. Na koho z nich budete nejvíce spoléhat?

Role je jasně dána, a všichni to vědí.  Základem jsou dva blokaři, Štěpán Trojan a Adam Zajíček. Věřím, že budou pomáhat i v útočné fázi. Líbí se mi i třetí blokař Martin Syrůček.  Co se týká smečařů.  Tomáš Hýský vzhledem ke své výšce (203 cm) by měl dominovat na síti jak ve smeči, tak na bloku. Hodně prosazovat by se měl vzhledem ke zkušenostem Matti Hietanen a Ondra Lenc by jim měl krýt záda.  Z Filipa Křesťana se stal univerzál, ale bohužel náhradu na postu diagonálního útočníka nemáme. Nicméně Filip by měl znovu těžit z parádní spolupráce s Daanem van Haarlemem. Jeho úkolem bude útočit a kvalitně podávat.  Renaud Dillien je velmi kvalitní zástupce Daana. Libero Dirk Sparidans je jasná jednička na přihrávce a má pro ně velké předpoklady. Věřím, že i jazyková bariéra se brzy odstraní.


Kádr volejbalistů Kladno volejbal cz na sezonu 2016 – 17. Menší změny v případě odchodů či příchodů nevylučujeme.

Nahrávači:  Daan van Haarlem,  Renaud Dillien

Libero:  Dirk Sparidans

Smečaři:  Tomáš Hýský, Matti Hietanen, Ondřej Lenc.

Blokaři:   Adam Zajíček, Štěpán Trojan, Martin Syrůček

Univerzál: Filip Křesťan

Příchody:  R. Dillien (VBC Shanks Guibertin – Belgie), D. Sparidans (ASSE  Lennick – Belgie), T. Hýský (Odolena Voda), M. Hietanen (Volleyball Lugano – Švýcarsko), A. Zajíček (Liberec)

Odchody: M. Kozík (Dansport Praha),  V. Sadílek (Benátky n.J.), T. Sklenička (VK Tuchlovice), V. Bouza (Španělsko), V. Bartůněk (Odolena Voda), B. Fokt ( ? ),  M. Nesvačil (Benátky n. J.), J. Cull (Kanada)


Autor: (rc)


  1. pozvánka

    Zítra zahájí Kladenský zámek druhou část výstavy: Jiří Hanke- 50 let s fotografií

  2. krimi

    Strážníci v Kladně nalezli ukradené auto z Prahy, policie hledá svědky

  3. krimi

    Kladenský agresivní postrach žen skončil za mřížemi, pátrání bylo odvoláno

  4. kultura

    Celým rokem zaječím skokem, výstava ve Vlastivědném muzeu města Slaný začíná už zítra

  5. kultura

    Kladenský Majáles, studentská oslava jara, vypukne už zítra v bývalých kasárnách

  6. krimi

    V poutech skončil muž, který si zapálil oheň u bytového domu v Kladně

  7. krimi

    Řidiči pozor! Prozradíme vám, kde v Kladně tento týden měří policie rychlost

  8. pozvánka

    „Silou proti rakovině“: Mistrovství České republiky v Logliftu bude hostit kladenské kino Sokol

  9. pozvánka

    Už v sobotu to vypukne, Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi

  10. zprávy

    Kladenští policisté hledají nové posily, přidej se i Ty

  11. zprávy

    Trhy pokračují ve středu v Kladně a v pátek ve Slaném

  12. pozvánka

    Ve čtvrtek zahájí Kladenský zámek druhou část výstavy: Jiří Hanke- 50 let s fotografií

  13. pozvánka

    Čarodějnické rejdění na Sletišti se Sportovními areály města Kladna

  14. zprávy

    Poznejte osobnosti Kladna, pozvání do Klapodu přijal Leoš Stránský, splnil si sen, je kaskadér

  15. info z radnice

    Infocentrum města Slaný získalo cenu České unie cestovního ruchu

  16. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  17. zprávy

    Všechny zastávky v kraji budou na znamení

  18. krimi

    Složky IZS zasahovaly v Kladně-Rozdělově při záchraně života nezletilé osoby

  19. video

    V Kladně došlo k napadení několika mladých žen, policie hledá další poškozené a svědky

  20. krimi

    Policisté objasnili vloupání do rodinných domů v Hostouni