ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Chci s mužstvem hrát play – off, věří si kouč Kanonýrů Jan Zahalka

Pátek, 16. září 2016 07:30

Tento týden startuje nejvyšší florbalová soutěž, Tipsport Superliga. Po dvouleté pauze si jí zahrají i Kanonýři Kladno. Největší posila je určitě na trenérském postu. Vždyť klíčové místo obsadil muž, který s Tatranem Střešovice vyhrál třikrát titul mistra České republiky s Mladou Boleslaví a dostal se až do Superfinále. Se slovenskou reprezentací postoupil na MS. Florbalová veřejnost ví, že se jedná o Jana Zahalku.

zahalka-top
Jan Zahalka (Foto: Archiv Jana Zahalky)

Jal se vůbec kouč s takovým renomé objevil v Kladně?

Zcela jednoduše. Po úspěšném angažmá v Mladé Boleslavi jsem před rokem skončil. Uplynulý  ročník  jsem preferoval studium na FTVS UK Praha zaměřené na florbal, konkrétně na nejvyšší trenérskou licenci. Loni jsem působil jako expert v České televizi, takže jsem s florbalem neztratil kontakt. Teď na podzim mě čeká již jen obhajoba diplomové práce a státnice. Kladno překvapivě postoupilo do superligy a shánělo trenéra. Vedení klubu si vzpomnělo, že jsem bez angažmá a oslovilo mě. Kladno, jak známo, superligu dvakrát hrálo, ale pokaždé po roce spadlo. Současné vedení si skutečnost uvědomovalo, a proto chtělo postavit kvalitní celek a do kádru investovalo více peněz. Vždyť nejvyšší soutěž tvoří pět špičkových celků a ostatní se „perou“ o umístění. Proto se rozhodlo výrazně mužstvo posílit jak trenérsky, tak hráčsky. Domluvili jsme se na tříleté smlouvě.

Byl jste zvyklý trénovat kluby s nejvyššími ambicemi, ale při vší úctě ke Kanonýrům jsou o level níže než Střešovice nebo Boleslav. Proč jste se rozhodl právě pro Kladeno ?

Z tohoto důvodu je to pro mě zajímavá nabídka a pro mě osobně nová výzva. Začínáme prakticky od začátku. Měl jsem možnost si přivést „své“ hráče a mohu tak zapracovat i na svém vnímání florbalu a posunout se dále. Myslím, že se podařilo sestavit kvalitní tým, dobře jsme potrénovali a teď uvidíme, jak se nám bude v soutěži dařit.

Prozraďte, jak probíhala příprava a jak jste skládal tým?

Základní kostru jsme postavili na kladenských hráčích, kteří vybojovali postup. Na druhé straně jsme přivedli zkušené hráče, kteří mají ostatním co nabídnout. Přípravu jsme museli kvůli dlouhému předcházejícímu ročníku z důvodu regenerace zahájit 1. června a trénovali jsme čtyřikrát týdně.  Novinkou byli dva tréninky „ na hokejce“ v hale BIOS, kde budeme hrát zápasy, na což nebyli hráči zvyklí. Zázemí je v Kladně určitě srovnatelné třeba se Střešovicemi.  Využívali jsme Sletiště, jak atletický ovál, i zdejší halu včetně posilovny.

Sehráli jste řadu přípravných zápasů i turnajů, z nichž největším byl Czech Open. Co vám ukázal?

Začali jsme velice dobře a dokonce vyhráli základní skupinu. V ní jsme dokázali po velmi dobrém výkonu porazit superligovou Ostravu. V prvním zápase play – off jsme narazili na Otrokovice. I když jsme s dalším soupeřem z nejvyšší soutěže sehráli více než vyrovnané střetnutí, tak jsme kvalitní výkon nedokázali „přetavit“  ve výhru. A byli jsme vyřazeni. Zápasy s Ostravou a Otrokovicemi nám ukázali, že dokážeme hrát se superligovými týmy vyrovnaná střetnutí a to je velké plus.

Začínáte sice čtyřikrát doma, ale máte přímo vražedný los, když postupně narazíte na největší favority soutěže. Nemáte z toho obavy?

Los nás přivítal opravdu zajímavě. Hlavně pro mě osobně. Začínáme s Mladou Boleslaví, kde jsem měl svoje poslední angažmá, ve druhém kole hrajeme se Střešovicemi, kde mám velice hluboké blízké vztahy. Ve čtvrtém kole přivítáme posledního mistra Chodov, se kterým jsme odehráli několik velmi dobrých přáteláků.  Sám jsem zvědavý, jak se s tím kluci vyrovnají.  Na druhé straně budeme mít za zády domácí prostředí a v utkáních nemáme co ztratit.

Prozraďte, na koho budete hlavně spoléhat?

Určitě na vyrovnanou brankářskou dvojici Pech – Cmíral. Prvního zdobí dravé mládí, druhého zase zkušenost. Dominik Pech je hodně talentovaný a přichází k nám z Mladé Boleslavi. Mojí představou je, že první utkání odchytá on proti svému bývalému týmu. Hráči se většinou vyhecují proti svému bývalému klubu a třeba to vyjde i teď. V obraně by měli být oporami velice zkušený Honza Cvrček, Ondra Richtr a nesmírně šikovný velmi talentovaný Lojza Burian, který by to mohl dotáhnout i do reprezentace. V útoku by měl být vůdčí osobností Dušan Přívara i další ikona kladenského florbalu Jan Louvar, který trénoval jako nikdy předtím. Věřím, že formu z loňského power – play si přinesl do superligy Michal Klápa a jsem nesmírně rád, že zůstal Tomáš Nushart. Velice dobře si vede dvojice Ondra Riebauer a Marek Soukup. Nesmím zapomenout na soubojového Tomáše Richtra. Na druhé straně mě mrzí odchod Grubera do Boleslavi.

Tipsport Superligu znáte dokonale. Jaké jsou reálné možnosti Kanonýrů?

Hodně nerad prohrávám. Sezóna třeba může skončit velkým průšvihem, pokud neuneseme psychický tlak a na mužstvo padne „deka.“ Na druhou stranu hráčům věřím a doufám, že se podaří správně „nastartovat.“ Mým cílem je postup do play – off a všem dokázat, že Kladno je jiným týmem, než v sezónách kdy hrálo nejvyšší soutěž.  Každopádně budu chtít od hráčů, aby se zachránili. Od vedení přišel jasný požadavek. Zůstat v Superlize minimálně dva roky a mužstvo průběžně doplňovat dalšími kvalitními borci.

Od příští sezóny se bude Superliga rozšiřovat na čtrnáct celků a záchrana tak bude lehčí než v předchozích letech. Je to tak?

Máte pravdu.  S tímto faktorem počítáme. Je podstatně větší možnost se tak v nejvyšší soutěži zachránit. Máme tak možnost o rok déle pracovat perspektivně s týmem a budovat ho tak, aby se soupeři báli jezdit na Kladno!

Autor: (rc)


  1. krimi

    Policisté objasnili vloupání do rodinných domů v Hostouni

  2. pozvánka

    Již zítra můžete oslavit den země v Zooparku Zájezd

  3. info z radnice

    Slaný se opět zapojí do akce „Den země“

  4. zprávy

    Učitele/ky, asistenty/ky přijme ZŠ škola ve Svárově s tradicí od roku 1905

  5. sport

    Fitness ráno pro dámy v Royal Fitness

  6. krimi

    Speed Marathon 2024, akce zaměřená na měření rychlosti, víme kde to bude, už zítra

  7. zprávy

    Strážníkům v Kladně se podařilo najít odcizeného psa, ukradl ho bezdomovec

  8. info z radnice

    Královské město Slaný opět podpoří zájmové organizace a spolky

  9. zprávy

    Klapod je zpět, poznejte osobnosti Kladna, Vránu našli v hospodě

  10. zprávy

    Vyhrajte se Zooparkem Zájezd, unikátní dokument stojí za zhlédnutí

  11. pozvánka

    Den země Kladno oslaví v Zahradě Kladenského zámku

  12. pozvánka

    Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi vypukne už za 10 dnů

  13. video

    Záchranářská ulička neboli ulička pro život, její zneužití je porušením zákona

  14. pozvánka

    Výstava v zámecké Galerii Kladna dá nahlédnout do tajemství a nekonečna

  15. krimi

    Kontroly rychlosti, technického stavu vozidel a předpisů všeobecně, budou pokračovat

  16. zprávy

    V Kladně trhy pokračují opět ve středu, ve Slaném budou mít premiéru 19. dubna

  17. zprávy

    Dokument o přírodě Arizony má po premiéře, Zoopark zájezd měl svého člověka v expedici

  18. pozvánka

    Spousta zábavy pro malé i velké, to bude tradiční pálení Čarodějnic na Mayrau

  19. zprávy

    Městská policie Slaný hledá nové kolegy

  20. zprávy

    Přes bariéry s policií, akce na podporu handikepovaných osob se tentokrát konala na Stochově