ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Kladno hostí šampionát talentů

Čtvrtek, 25. srpna 2016 07:30

Patnáctý ročník nejmladšího mistrovství České republiky na dráze se bude tentokrát konat na kladenském stadionu Sletiště. Na startu nebude chybět řada našich úspěšných mládežnických reprezentantů, můžeme se tedy těšit na zajímavá atletická klání.

atletika-top
Kladno hostí šampionát talentů (Foto: KL)

Republikový šampionát do 22 let je podnikem, kde se k boji o mistrovské medaile scházejí v podstatě všichni úspěšní atleti z kategorií dorostu, juniorů i právě dvaadvacítek. Letošní startovní listina nabízí řadu zajímavých jmen, která o sobě dala v této sezóně výrazně vědět.

Rekordy šampionátu v ohrožení

O jeden z vrcholů mistrovství by se mohla postarat překážkářka Lucie Koudelová. Ta má v držení již tři mistrovské tituly v řadě a ráda by přidala i čtvrtý. Jistě pomýšlí i na překonání rekordu šampionátu, pod kterým je též podepsána. „Na mistrovství republiky se moc těším. V srpnu jsme s trenérkou udělaly kus práce, tak doufám, že se mi to o víkendu podaří prodat. Na Kladně je rychlá dráha. Však tam trenérka také drží český rekord. Navíc by mělo vyjít i počasí. Tento rok je mým posledním v kategorii do dvaadvaceti let, takže se chci rozloučit co nejlépe,“ nechala se slyšet. Soupeřky však bude mít zdatné. Zejména pak semifinalistku nedávného mistrovství světa juniorů Kateřinu Dvořákovou nebo Terezu Vokálovou, která se na trati 400 metrů překážek probila na MSJ až do finále a na stejné distanci se zúčastnila i evropského šampionátu v Amsterdamu. Umí ovšem velmi rychle právě i stovku s překážkami. Nad jejím startem však visí otazník. „Na překážkovém tréninku jsem si poranila kotník, ale věřím, že se dám do víkendu do kupy,“ vzkázala.

Velmi zajímavý a atraktivní souboj se dá očekávat v ženském tyčkařském sektoru. Hlavní favoritkou je účastnice mistrovství Evropy Rebeka Šilhanová, které patří nejlepší výkon 440 centimetrů. „Před MČR se cítím dobře. Měla jsem v srpnu nějaké volno, takže jsem odpočatá a natěšená na závod. Absolvovala jsem pár technických tréninků a nevypadaly špatně, tak doufám v nějaký slušný výsledek,“ uvedla. Cestu za titulem jí bude chtít znepříjemnit bronzová medailistka z ME do 17 let a sedmá z MSJ Amálie Švábíková, která letos dokázala posunout hodnotu českého juniorského rekordu na 427 centimetrů. „Forma není taková, jako byla v úvodu sezóny. Přeci jen už cítím nějakou únavu. Stále však skáču stabilně přes čtyři metry a ráda bych si odvezla medaili. Největší favoritkou pro mě je Rebeka Šilhanová, ale pokusím se ji potrápit,“ věří.

Útok minimálně na rekord šampionátu se dá očekávat ve výšce žen. Čtvrtá žena letošního mistrovství světa junioru Lada Pejchalová dokázala již loni tento rekord vyrovnat a letos má skočeno již 190 centimetrů, což ji opravňuje jen k těm nejvyšším ambicím v rámci MČR. „Ráda bych překonala rekord mistrovsví. Tuto výšku jsem letos již několikrát skočila, tak bych byla spokojená, kdybych ji překonala i na Kladně. Mým cílem je skočit 186 centimetrů a výše,“ řekla.

Sprinterský double bude obhajovat sprinterka Nikola Bendová. Ta dokázala i přes zdravotní potíže vybojovat na ME do 17 let bronzovou medaili na dvoustovce. Na Kladně věří v minimálně stejně úspěšné vystoupení, jako před rokem v Hodoníně. „Myslím, že jsem v dobré formě, ale uvidíme na dráze. Ráda bych obhájila oba tituly a byla bych spokojená s časy okolo osobních rekordů,“ odhalila své ambice.

Sasínek s Müllerem chtějí dominovat

Mezi muži je nejvýraznějším jménem ve startovní listině Filip Sasínek. Muž, který dokázal v letošním roce zvítězit na Zlaté tretře a časem 3:36.32 se posunul na třetí místo českých historických tabulek na patnáctistovce za Jakuba Holušu a Jana Kubistu. Následně si doběhl na mistrovství Evropy v Amsterdamu pro osmé místo. Na stejné trati se představí i na Kladně a rekord šampionátu Jana Kreisingera 3:50.13 z roku 2006 je v reálném ohrožení.

Dalším atletem, který nás reprezentoval na mistrovství Evropy v Amsterdamu, kde se probil do semifinále, je Vít Müller. Ani on nebude chybět na startu při mistrovství republiky a bude hlavním favoritem čtvrtky překážek. O cenné kovy s ním bude bojovat například semifinalista z MSJ Matěj Mach.

Mistrovské soutěže na kladenském Sletišti se odehrají 27. a 28. srpna a odstartují v sobotu ve 12:15 kladivem mužů a tyčí žen.

Autor: Petr Jelínek


  1. zprávy

    Nemohu vyjet z garáže, uvedla žena kladenským strážníkům

  2. pozvánka

    V Královickém dvoře budou Velikonoce ve znamení grilování a skokových závodů

  3. pozvánka

    Soutěž o nejlepší nádivku a taneční zábava v Sokolovně Kvíček ve Slaném

  4. zprávy

    Blíží se termín zápisu dětí do kladenských škol

  5. video

    Kanonýři Kladno se probojovali do finále, příjďte je podpořít v sobotu

  6. krimi

    „Kam chceš dojít,“  protidrogový projekt pro školáky zavítal do Zvoleněvse

  7. pozvánka

    Blíží se Velikonoce v Zooparku Zájezd, podívejte se co vše pro vás připravili

  8. krimi

    300 tisíc je v nenávratnu, varujeme, upozorňujeme a je to marné a je to marné

  9. video

    Velikonoce na Čabárně v Kladně přilákaly celé rodiny

  10. pozvánka

    Kladenské trhy na náměstí Starosty Pavla pokračují opět ve středu

  11. kultura

    Výstava miniatur Buštěhradského pediatra Pavla Skály je v Kladně jen do středy

  12. komerční sdělení

    V kladenském Royal Fitness na Vás čeká velikonoční dobrodružství

  13. video

    VIDEO: Cyklohráčkem z Prahy do Slaného a zpět, nebo do Zooparku Zájezd

  14. zprávy

    Poradíme vám, kde tento týden můžete fandit kladenským sportovcům

  15. zprávy

    Cyklohráček letos poprvé přivezl výletníky do Slaného.

  16. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  17. zprávy

    Cenu hejtmanky 2023 převzala také Ivana Sedláková ředitelka SOUPŠ Kladno-Vrapice 

  18. kultura

    Kraj podpoří tři divadla mezi nimi je Divadlo Kladno

  19. zprávy

    Peníze na podporu soutěží pro děti a mládež poputují i na Čabárnu a do Stochova

  20. kultura

    Nahlas a potichu, recitátorská soutěžní přehlídka zná své vítěze