ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Se sezonou panuje spokojenost, hodnotí Slavomír Cirnfus

Čtvrtek, 14. července 2016 07:30

Před deseti dny skončila po tři čtvrtě roku pro kladenské závodníky plavecká sezona. Bohužel nikdo si jí neprodloužil účastí na ME juniorů a na olympiádu v Riu se pochopitelně všichni budou dívat jen u televizní obrazovky. Podívejme se, jak je s účinkováním plavců KSP Kladno spokojen předseda TJ LaRS Kladno Slavomír Cirnfus.

trener-plavani-detail
Slavomír Cirnfus (Foto: KL)

Jak hodnotíte vystoupení závodníků Klubu sportovního plavání Kladno?

Z hlediska výkonnosti klub přece jen utrpěl odchodem sedmi závodníků. Někteří již nechtěli závodit, jako Samková nebo Jílková, někteří již byli za svým zenitem. Velice mě mrzí odchod Kristýny Štemberové, která má v Plzni stejné podmínky jako měla u nás, a dostala se na juniorskou Evropu. To byla největší ztráta.  Celkově však sezonu považuji za úspěšnou. Dokázali jsme zkonsolidovat a stabilizovat klub po loňských známých problémech jak po sportovní, tak organizační stránce. Dnes máme trenérsky i závodnicky zajištěné všechny skupiny. Navíc nejkvalitnější skupinu, kterou vede Petra Landová, jsme posílili o Míšu Svobodovou z Kralup,  která k nám jak známo přestoupila letos v dubnu a teď v létě přichází Pavel Novák z Loko Beroun, který bude na Kladně studovat. Odešla pouze Lucie Pecušová do Plzně. Lucka byla trochu zvláštní a nezapadla do našeho kolektivu. Zajistili jsme kvalifikaci nových trenérů, jako jsou Radek Borovka, Mirka Králová nebo Tomáš Lesňák. Nyní máme již sedm trenérů s trenérskou dvojkou. Vyčlenili jsme i skupinu plavců, kteří se budou soustředit hlavně na moderní pětiboj pod vedením Jany\ Balabánové, protože Zdeněk Tůma vše časově nezvládal. Dokázali jsme vytvořit takový kolektiv, kde každý táhne za jeden provaz a je ochotný komukoliv pomoci. Je to odraz toho, že odvádíme asi dobrou práci…. Zlepšila se i spolupráce se sportovním gymnáziem. Přesto mám k náplni určité připomínky.  Tato gymnázia byla vytvořená proto, aby byla zajištěna patřičná tréninková příprava talentů a dosaženo solidní středoškolské vzdělání.  Nevím, jak do toho třeba zapadá výtvarná výchova, kvůli které plavci přišli o tréninkové hodiny, protože jinak by měli absenci…

Více než devadesát procent družstva tvoří závodníci složené z mladšího dorostu a starších žáků, což je obrovský potenciál do nejbližší budoucnosti. Mám pravdu?

Je to velká výhoda. Třeba na mistrovství republiky dorostu jsme v soutěži štafet dívek získali dvě medaile, přestože se plavou dohromady i se staršími a jako jediní jsme plavali jen s mladšími. Je to výborná práce trenérky Petry Landové, které po ukončení studia na FTVS se ještě „vrhla“ na doktorské studium zaměřené na trénink mládeže.,

V soutěži dívek je určitě velký potenciál, na druhé straně chlapecká část zatím zaostává. Proč?

Úplně s vámi nesouhlasím. Určitě nejlépe ze všech závodníků si počínal starší žák Marek Souček. Výkonnostně šel hodně nahoru i další žák ze stejné věkové kategorie Sami Al Reyahi. Teď třeba na mistrovství republiky dospělých dokázal na sto metrů motýlek porazit i olympionika Mícku! Měl obrovskou radost, i když Honza Micka tuto trať plaval jen doplňkově. Navíc Samík dva měsíce nemohl trénovat kvůli zlomenině ruky a Marek se kvůli onemocnění maminky prakticky sám připravoval v Litoměřicích. Nebýt jejich výpadků, mohli být třeba jejich výkony ještě lepší. Krok dopředu udělal i Dominik Klíma. V záloze jsou připraveni perspektivní Dáňa s Müllerem nebo ještě mladší Vondráček a Kučera. Ale teď většinou dominovala přece jen zmíněná děvčata.

Výkladní skříní byla v uplynulé sezoně Adéla Doubnerová. Před sezonou jste si vytkli cíl v podobě její účasti na MEJ. Proč se jí nepodařil splnit limit?

K limitu na dvoustovku polohovky jí chybělo 0,8 vteřiny. Adélka je bohužel nevyvážená. Jeden trénink je úžasná, další tréninkovou jednotku má na vyhazov… Přestože chce, potřebuje hlavně dospět. Musí si uvědomit, že trénink musí bolet! V tomto směru má obrovské rezervy. Když je odstraní, tak bude mít před s sebou parádní kariéru. Na mistrovství ČR dospělých byla již frustrovaná z toho, že se jí nepodařilo splnit limit na MEJ na šampionátu dorostu. Také ostatní mají třeba slabší trénink, ale jinak makají na doraz jako třeba Johanka Jelínková. Příkladem je třeba Marek Souček. Přestože měl zánět zvukovodu, dokázal na mistrovství dospělých vylepšit osobák na patnáct set metrů o šest vteřin.

Nemohu se vás nezeptat, jak se těšíte na plavecké soutěže na olympiádě v Riu a co čekáte od českých plavců?

To je trochu záludná otázka. V této oblasti se moc nepohybuji a sleduji závody jen výsledkově.  Čekám, jak se bude dařit maďarským plavcům,  Katrince Hosszuové, Zsuzsanně Jakabosové či László Csehovi. Maďaři mají fantastický program. Oni plavce „dělají“, kdežto u nás talenty hledáme. Jsem zvědavý, jak budou konkurovat Američanům. A kdo se objeví jako nový supertalent. Naši samozřejmě mají těžkou pozici. Jsem nesmírně rád, že se do Brazílie dostala šestnáctiletá Bára Seemanová, která si teď „vyplavala“ dvě stříbrné medaile na juniorské Evropě a má velké předpoklady. Domnívám se, že příjemně překvapí Martina Moravčíková. Pokud se týká Honzy Micky. Moc mu přeji, aby se dostal do finále na nejdelší kraulařské trati!

Kdy začne příprava na novou sezónu?

Dvacátého třetího srpna jede dvacet čtyři závodníků na týdenní soustředění do Železné Rudy., kde budeme nabírat hlavně fyzickou přípravu. Zaměřujeme se na tři oblasti.  Běhy vytrvalostní a posilovací, dále cviky obecné a specializované opět na posilování a hry, hlavně basketbal a fotbal. Každý den budou dva tří a půl hodinové bloky. V polovině týdne si uděláme cca dvacetikilometrový pěší výlet a na závěr soustředění budou na programu soutěže o ceny. Po návratu ještě týden se budeme věnovat kondičce. Po pátém září zařadíme již volné vyplavávání v bazénu kombinované s během a koncem září nás čekají první závody v Berouně.

Autor: (rc)


  1. krimi

    V poutech skončil muž, který si zapálil oheň u bytového domu v Kladně

  2. krimi

    Řidiči pozor! Prozradíme vám, kde v Kladně tento týden měří policie rychlost

  3. pozvánka

    „Silou proti rakovině“: Mistrovství České republiky v Logliftu bude hostit kladenské kino Sokol

  4. pozvánka

    Už v sobotu to vypukne, Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi

  5. zprávy

    Kladenští policisté hledají nové posily, přidej se i Ty

  6. zprávy

    Trhy pokračují ve středu v Kladně a v pátek ve Slaném

  7. pozvánka

    Ve čtvrtek zahájí Kladenský zámek druhou část výstavy: Jiří Hanke- 50 let s fotografií

  8. pozvánka

    Čarodějnické rejdění na Sletišti se Sportovními areály města Kladna

  9. zprávy

    Poznejte osobnosti Kladna, pozvání do Klapodu přijal Leoš Stránský, splnil si sen, je kaskadér

  10. info z radnice

    Infocentrum města Slaný získalo cenu České unie cestovního ruchu

  11. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  12. zprávy

    Všechny zastávky v kraji budou na znamení

  13. krimi

    Složky IZS zasahovaly v Kladně-Rozdělově při záchraně života nezletilé osoby

  14. video

    V Kladně došlo k napadení několika mladých žen, policie hledá další poškozené a svědky

  15. krimi

    Policisté objasnili vloupání do rodinných domů v Hostouni

  16. pozvánka

    Již zítra můžete oslavit den země v Zooparku Zájezd

  17. info z radnice

    Slaný se opět zapojí do akce „Den země“

  18. zprávy

    Učitele/ky, asistenty/ky přijme ZŠ škola ve Svárově s tradicí od roku 1905

  19. sport

    Fitness ráno pro dámy v Royal Fitness

  20. krimi

    Speed Marathon 2024, akce zaměřená na měření rychlosti, víme kde to bude, už zítra