ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Na titul jsme sice nedosáhli, ale jsem spokojen, říká Drahomír Kadlec

Čtvrtek, 30. června 2016 07:30

Hned po finálových bojích s Pardubicemi odejel trenér hokejbalistů Alpiqu Kladno Drahomír Kadlec na dovolenou. Po návratu si našel čas na zhodnocení sezony, která pro něho a jeho svěřence skončila ziskem stříbrných medailí.

kadlec-top
Drahomír Kadlec (Foto: KL)

Uplynulo více než čtrnáct dnů od rozhodujícího střetnutí na kladenském ČEZ stadionu, kdy jste definitivně ztratili možnost naplnit cíl, titul mistra České republiky. Přebolelo již zklamání?

Již ze mě všechno spadlo, člověk se oklepe. Nejde vyhrávat do nekonečna. Máme to těžké každý nový ročník. Patříme mezi okruh největších favoritů, na kterého se každý chce vytáhnout. Když jsem si teď vše zpětně promítal, tak řadu let se probojováváme do finále. Letos se nám nedařilo v koncovce. Dokázali jsme v každém utkání „spálit“ hodně šancí, stačí se podívat jenom na finálovou sérii. V prvním zápase jsme vedli a potom šli třikrát sami na gólmana, bohužel bez gólového efektu a nakonec jsme prohráli. Druhé utkání jsme dokázali zlomit. Měli vše dobře rozehrané, ale na Kladně jsme opět ztroskotali na střelecké nemohoucnosti.

O špatné koncovce jste hovořil již po skončení podzimní části. Přesto jste stávajícími kádru věřil a doufal jste, že na jaře  v play – off střelce najdete.  Nedomníváte se zpětně, že jste mohli zapracovat a přivést do mužstva kanonýra?

Nehledali jsme a nikoho nevábili.  Týmu nadále věřím, Střelecky se nám nedařilo, ale mužstvo si určitě z toho vezme ponaučení. Střelcem se nikdo nenaučí, to musí mít hráč v sobě. To je vzácný dar! Přesto jsem se sezonou spokojen. Utkání s Plzní a Pardubicemi byla v České televizi, což byla výborná propagace hokejbalu a co mám ohlasy, neslyšel jsem nikoho, komu by se zápasy nelíbili. Dala by se přirovnat k utkáním reprezentace na mistrovství světa!!!

V utkáních play-off jste většinou dominovali, měli celou řadu velkých příležitostí. Přesto jste střelce nenašli. David Šrámek dokázal v jednom střetnutí s Plzní zaznamenat hattrick, ale pak ani on nebo nikdo jiný nedokázal na něco podobného navázat.  Proč  se něco takového neopakovalo?

Nemohu nikomu z hráčů vytknout, že by neměli snahu. Plzeň nebyla tak důrazná v defenzívě jako Pardubice.  Hráči se musí sejít zdraví, štěstí, aloe i náhoda. . Nedělám z toho žádnou vědu.

Překvapili vás Pardubice? Až na výjimky jste dokázali uhlídat dvojici reprezentantů Bílý a Kubeš.

Na Pardubicích možná byla vidět větší hladovost po úspěchu. Nechci říci, že u našich hráčů nebyl hlad po titulu, ale Východočeši měli více štěstí a první místo ubojovali. Stačí si vzpomenout, kolik střel nám dokázali zablokovat. Dvakrát jim vyšlo prodloužení. Plácli do toho a vyhráli… Bílý s Kubešem jsou top hráči a svojí kvalitou dokázali strhnout i ostatní spoluhráče. Bylo fantastické sledovat všechna čtyři utkání a měl jsem úžasný pocit, jak se všichni hráči chtějí nadále výkonnostně posouvat.

Poprvé jste hráli na hlavní ploše kladenského zimního stadionu, obě střetnutí se hrála před televizními kamerami. Nebylo třeba z vaší strany více zodpovědnosti a nervozity, kterou neunesli?

Do kluků jsem celou dobu „lil“, že to bude velká reklama hokejbalu, ať si to užijí.. Titul může získat jen jeden, a většinou je to ten, kdo udělá méně chyb. Ale ať mají radost z každého střídání.  Hráči jsou zvyklí přecházet z asfaltu na beton nebo na povrch do hal.  Jsou to hráči, kteří v amatérských podmínkách podávají profesionální výkony.

Podívejme se na celou sezonu. Vždy jste odkazoval na týmový duch, ale zkuste vytipovat jedince, kteří vás uspokojili celý uplynulý ročník?

Osobně mám vše nastavené tak, že chválím  nebo kritizuji celý tým, nehrajeme tenis, golf nebi šipky, jsme kolektivní sport.  Určitě se nám povedlo zabudovat dva mladé hráče, Frantu Plimla a Kubu Haismana, kteří odehráli celou základní část. Franta navíc i play – off, na Kubovi bylo patrné více zodpovědnosti a nervozity, což je v jeho mladém věku zcela pochopitelné. Oba dva splnili očekávání. Starší hráči plnili roli učitelů a vůdců kabiny.  Pochválit však musím všechny, od gólmanů přes obránce až po útočníky.

Prozraďte, jak by měla vypadat příprava na další ročník?

Na začátku přípravy od 1. srpna se bude s námi připravovat sedm dorostenců, kteří z věkových důvodů skončili v juniorském celku.  Přidá se k nim Patrik Novák z Třebíze, který u nás již na jaře trénoval a teď do Alpiqu přestupuje. Máme vytipované nové jméno, se kterým jsme již ústně dohodnuti, a nyní se vše administrativně dohaduje a bude určitě velkou posilou Alpiqu… Trénovat budeme třikrát týdne a po třech týdnech nás čeká velmi dobře připravený a kvalitně obsazený turnaj v Novém Strašecí, kde bude hrát i česká reprezentace a rádi sem jezdíme. Pak by se měl kádr zúžit a hráči, kteří se nevejdou do kádru nabídneme Rakovníku, pokud bude mít o ně zájem.

Rakovník postoupil do CCM extraligy, takže se nabízí blízka spolupráce.  Co Jan Pospíšil?

Honza je hráčem Rakovníku a bude „válet“ tam. Třeba se v Alpiqu zase na jaře příštího roku objeví, bude záležet na dohodě s trenérem Martinem Tvarůžkem. Na formě spolupráce jsme domluveni, osobně nejsem zastáncem, aby hráč seděl na střídačce, je pro něho lepší pravidelně nastupovat.  A je určitě lepší když bude hrát v Rakovníku, než aby odešel třeba do Třince nebo Karviné. Utkání s Rakovníkem budou určitě zajímavé a těším se na ně. Raději bych hrál čtyřikrát za sezonu s Rakovníkem než jednou odejet do Karviné…

Uplynulý ročník jste určitě sledoval také jako kouč české reprezentace. Našel jste nové tváře?

Letošní ročník byl spíše testovací, protože MS v Pardubicích nás čeká až za rok. Všem jsem řekl, že hráče budu sledovat celé dva roky a ne, že někdo si najednou v prosinci vzpomene, že začne makat, aby se na jaře dostal do reprezentace. Takový hráč má u mě smůlu. Na druhé straně je pochopitelně velký rozdíl mezi extraligou a mistrovstvím světa. Termínový kalendář není moc velký, aby se dokázali prosadit na mezinárodním poli. Zaujali mě třeba dva hráči, Dominik Barnošák z Třince a Čestmír Bruštík z Mostu. Když budou  pokračovat podobně jako právě ve skončené sezoně, tak mají hodně dveře otevřené.

Příští týden začíná MS do 20 let v anglickém Sheffieldu. Kolik je v týmu hráčů z Kladna a s jakými ambicemi odjíždí?

V mužstvu jsou tři Kladeňáci, Franta Pliml, Kuba Haisman a Šimon Míka. V konkurenci se Slovenskem. Kanadou, Švýcarskem, Spojenými státy a Velkou Británií by měli bojovat o medaile. Věřím, že trenér Jarda Pavlík, který je mým asistentem u reprezentačního áčka přiveze dobré zprávy a ukáže i na nejlepší juniory, kteří by se mohli „poprat“ o nominaci do áčka. Na druhé straně je obrovský rozdíl mezi juniorským šampionátem a dospělým.

Autor: (rc)


  1. video

    V Kladně došlo k napadení několika mladých žen, policie hledá další poškozené a svědky

  2. krimi

    Policisté objasnili vloupání do rodinných domů v Hostouni

  3. pozvánka

    Již zítra můžete oslavit den země v Zooparku Zájezd

  4. info z radnice

    Slaný se opět zapojí do akce „Den země“

  5. zprávy

    Učitele/ky, asistenty/ky přijme ZŠ škola ve Svárově s tradicí od roku 1905

  6. sport

    Fitness ráno pro dámy v Royal Fitness

  7. krimi

    Speed Marathon 2024, akce zaměřená na měření rychlosti, víme kde to bude, už zítra

  8. zprávy

    Strážníkům v Kladně se podařilo najít odcizeného psa, ukradl ho bezdomovec

  9. info z radnice

    Královské město Slaný opět podpoří zájmové organizace a spolky

  10. zprávy

    Klapod je zpět, poznejte osobnosti Kladna, Vránu našli v hospodě

  11. zprávy

    Vyhrajte se Zooparkem Zájezd, unikátní dokument stojí za zhlédnutí

  12. pozvánka

    Den země Kladno oslaví v Zahradě Kladenského zámku

  13. pozvánka

    Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi vypukne už za 10 dnů

  14. video

    Záchranářská ulička neboli ulička pro život, její zneužití je porušením zákona

  15. pozvánka

    Výstava v zámecké Galerii Kladna dá nahlédnout do tajemství a nekonečna

  16. krimi

    Kontroly rychlosti, technického stavu vozidel a předpisů všeobecně, budou pokračovat

  17. zprávy

    V Kladně trhy pokračují opět ve středu, ve Slaném budou mít premiéru 19. dubna

  18. zprávy

    Dokument o přírodě Arizony má po premiéře, Zoopark zájezd měl svého člověka v expedici

  19. pozvánka

    Spousta zábavy pro malé i velké, to bude tradiční pálení Čarodějnic na Mayrau

  20. zprávy

    Městská policie Slaný hledá nové kolegy