ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Jiří Dienstbier: Většina v Senátu je pro ČSSD důležitá fakticky i symbolicky

Sobota, 12. března 2011 15:56

Zachování silného sociálního státu, slušnost a zásadovost v politice. To jsou hlavní témata, se kterými jde do senátních Jiří Dienstbier. Pokud uspěje, ČSSD znovu získá v Senátu většinu a bude tak podle Dienstbiera moci efektivně předkládat alternativy politice koaličních stran.

Mohl byste ve stručnosti zmínit ty nejzásadnější body Vašeho volebního programu?

Obecně slušnost a zásadovost v politice, protože politická kultura u nás je na dost nízké úrovni a je co zlepšovat. Senát by tuto roli sehrát mohl. Od podzimu, kdy tam sociální demokracie získala většinu, se to už docela daří a na rozdíl od sněmovny se tam žádné menšiny neválcují. Vede se tam diskuze.

Velkým tématem dneška je samozřejmě důchodová reforma a spravedlivý daňový systém. Myslím, že je potřeba zabránit snaze, kterou vláda podle mě docela zintenzivnila, a to vyvést část průběžného důchodového systému do soukromých fondů a zejména zabránit tomu, aby se tak dělo nespravedlivou měrou u daní ve formě DPH.

S tím obecně aktuálně souvisí téma prosazení spravedlivého daňového systému. Měla by být zavedena progresivní daň z příjmů – ten, kdo má vyšší příjmy, si může dovolit platit o něco vyšší daně.

Obecně mým tématem je zachování silného sociálního státu a jeho další rozvoj, což znamená zejména kvalitní veřejné služby. Z těch nejvýraznějších je to například zdravotnictví, kdy není možné rozdělovat zdravotní péči na něco, čemu by se dalo říci chudinská, a pak ta nadstandardní. Stejně tak musí být dostupné pro všechny vzdělání podle schopností studentů a nikoliv podle sociálních poměrů, ze kterých pocházejí. S tím souvisí i odmítání školného zejména na vysokých školách, ale i snahy zpoplatňovat ledascos na nižších stupních škol. Další věcí je samozřejmě rozumné důchodové zabezpečení a veřejná doprava.

Kdybychom to vztáhli k regionu. Na svých stránkách konkrétně píšete: „Jsem si vědom toho, že možnosti pomoci Senátora v komunální oblasti jsou omezené, přesto mohu pomoci.“ Jaké jsou tedy ty možnosti a jak konkrétně byste chtěl pomoci?

Každý jeden senátor zejména přispívá k vytváření legislativy. Jsou obecná pravidla, která platí v celé republice bez ohledu na to, kde je který senátor zvolený. Takže v tomto smyslu senátor nemůže a nemá žádné pravomoci konkrétně pomoci svému regionu. Ale samozřejmě jakousi přiměřenou přirozenou autoritou, pokud jí v tom konkrétním případě má, se může účastnit jednání o rozvoji svého regionu, může intenzivně komunikovat se starosty měst a obcí ve svém volebním obvodu. Může jim pomáhat řešit problémy, zprostředkovávat různá jednání a tím pomoci řešit velmi lokální problémy v jednotlivých obcích. Například se dají zmínit různé problémy například z hlediska získáváním dotačních prostředků na obecně prospěšné investice.

Jak moc je pro ČSSD důležité znovu získat většinu v Senátu? Je to opravdu klíčová věc? I teď je ČSSD za pomoci byť jednoho jiného senátora schopna koalici v Senátu přehlasovat… (pozn. redakce: V Senátu má ČSSD 40 z 80 aktuálně obsazených křesel)

Je to pro nás důležité fakticky, ale samozřejmě i symbolicky. Fakticky proto, že pokud znovu získáme v případě mého úspěchu většinu, budeme moci velmi efektivně předkládat vlastní alternativy současné politice vládní koalice, ať se to týká důchodové reformy nebo DPH, tak čehokoliv dalšího, protože budeme moc prosadit svůj názor a svůj pohled na řešení. Budeme moci vracet zpátky sociálně nezodpovědné návrhy zákonů, které přijdou ze sněmovny. Jak už jsem zmiňoval, velmi zásadní je, že ve sněmovně se nevede debata a nevede se diskuze o těch nejdůležitějších věcech. Tam zákony schvalují ve zkráceném znění, v legislativní nouzi. Už se stalo, že i s vyloučením jakékoliv rozpravy. My chceme ze Senátu udělat to místo, kde se povede věcná debata a kde budou slyšeny všechny názory všech politických směrů, které jsou tam zastoupeny. A toho můžeme dosáhnout právě, pokud tu většinu mít budeme.

Považujete se za favorita voleb?

Favorit, to je ošidné označení. Myslím, že jsem jedním z těch kandidátů, kteří mají dobré vyhlídky.

A když to takhle říkáte, kteří další kandidáti mají dobré vyhlídky?

Nekomentuji jednotlivé kandidáty. Říkám, že si jich vážím a že respektuji všechny protikandidáty. Sám za sebe se budu snažit, abych vyhrál já.

Předseda Strany zelených, od kterých se Vám dostalo podpory, Ondřej Liška Vás označil nejen za oranžového, ale i trošku za zeleného. V čem jste zelený, jak to pan předseda myslel?

Já si myslím, že sociální demokracii a zelené i v evropském kontextu spojuje, že prosazují ohleduplnou politiku vůči okolí, ať už se týká přírody nebo lidí. Sociální demokracie zdůrazňuje více mezilidskou solidaritu, zelení zase trošku více akcentují ochranu životního prostředí, ale oba dva tyto prvky jsou přítomny v politice obou dvou stran. Neměli bychom si ničit svoje životní prostředí, ale zároveň bychom měli zajistit rozvoj společnosti a rozvoj ekonomiky. V tomto smyslu jde spíš o způsob uvažování. Politika nesmí být bezohledná ani k lidem ani k přírodě.

Podpořila Vás i Volba pro Kladno Milana Volfa. Nicméně zazněly hlasy, že Volba pro Kladno, která by měla být spíše pravicovým uskupením, Vás víceméně podpořila jen na truc Danu Jiránkovi. Není podpora Milana Volfa v tomto směru tak trochu danajský dar?

Já si vážím každé podpory, kterou jsem získal. I to zdůvodnění, které Volba pro Kladno měla, se týká čistě mé osoby a mého postoje – to, jak jsem se v určitých kritických situacích v minulosti zachoval. Toho si vážím dvojnásob. Pokud je toto jejich motivace, tak si myslím, že na ní není nic špatného.

Když vezmeme Vaši kandidaturu v rovině osobní. Považujete jméno Dienstbier za výhodu nebo v určitém směru za svazující faktor?

Já jsem podstatě od dětství zvyklý na to, že mě někdo hodnotí i podle mého jména a nejenom podle mé osoby – a to v dobrém i ve zlém. Naučil jsem se to přijímat z obou dvou stránek. Myslím, že naše rodina má poměrně dobrou pověst, tak bych nerad byl tím, kdo tuto pověst zkazil. Takže v tomto smyslu to je zavazující. Na druhou stranu to může člověku i v některých životních situacích pomoct.

Závěrem – jakou očekáváte volební účast?

Tak to je pro mě velká neznámá. Já si mohu jenom přát, aby byla co největší. Je důležité, aby lidé i účastí ve volbách projevili svůj názor.

.

Autor: Vít Heral
napsat e-mail autorovi

.

Odkaz na oficiální stránky Jiřího Dienstbiera

.

Rozhovory s kandidáty do Senátu:

Mé šance ve volbách rostou, cítí Jana Bobošíková

Dan Jiránek: Je riziko, že nedokážu zburcovat voliče

Luděk Kvapil: Senát by neměl být odkladištěm zasloužilých politiků

Zdeněk Levý: Jistoty chybí, morálka utrpěla, vláda se chová korupčně!

Karel Protiva chce zatočit s korupcí ve zdravotnictví

Miroslav Rovenský nabízí „čistý tón pro Středočechy“

Ivo Vašíček: Chci razantně prosazovat práva občanů na informace

Milan Vodička: Budu hájit zdravý rozum a svobodu. Řeknu rázné NE zvyšování daní

.

.

.


  1. zprávy

    Nemohu vyjet z garáže, uvedla žena kladenským strážníkům

  2. pozvánka

    V Královickém dvoře budou Velikonoce ve znamení grilování a skokových závodů

  3. pozvánka

    Soutěž o nejlepší nádivku a taneční zábava v Sokolovně Kvíček ve Slaném

  4. zprávy

    Blíží se termín zápisu dětí do kladenských škol

  5. video

    Kanonýři Kladno se probojovali do finále, příjďte je podpořít v sobotu

  6. krimi

    „Kam chceš dojít,“  protidrogový projekt pro školáky zavítal do Zvoleněvse

  7. pozvánka

    Blíží se Velikonoce v Zooparku Zájezd, podívejte se co vše pro vás připravili

  8. krimi

    300 tisíc je v nenávratnu, varujeme, upozorňujeme a je to marné a je to marné

  9. video

    Velikonoce na Čabárně v Kladně přilákaly celé rodiny

  10. pozvánka

    Kladenské trhy na náměstí Starosty Pavla pokračují opět ve středu

  11. kultura

    Výstava miniatur Buštěhradského pediatra Pavla Skály je v Kladně jen do středy

  12. komerční sdělení

    V kladenském Royal Fitness na Vás čeká velikonoční dobrodružství

  13. video

    VIDEO: Cyklohráčkem z Prahy do Slaného a zpět, nebo do Zooparku Zájezd

  14. zprávy

    Poradíme vám, kde tento týden můžete fandit kladenským sportovcům

  15. zprávy

    Cyklohráček letos poprvé přivezl výletníky do Slaného.

  16. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  17. zprávy

    Cenu hejtmanky 2023 převzala také Ivana Sedláková ředitelka SOUPŠ Kladno-Vrapice 

  18. kultura

    Kraj podpoří tři divadla mezi nimi je Divadlo Kladno

  19. zprávy

    Peníze na podporu soutěží pro děti a mládež poputují i na Čabárnu a do Stochova

  20. kultura

    Nahlas a potichu, recitátorská soutěžní přehlídka zná své vítěze