ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Věřím, že se do první ligy vrátíme, rozhodně konstatuje Jiří Veselý

Čtvrtek, 14. dubna 2016 09:00

Město Kladno přišlo o další nejvyšší soutěž. Z Chance futsal ligy, jak, známo, sestoupili futsalisté FK Kladno. O nepovedené sezoně hovoříme s hrajícím trenérem mužstva, Jiřím Veselým. 

vesely-big
Jiří Veselý (Foto: KL)

Skončil pro vás absolutně nepovedený ročník.  Zajisté ani v nejhorších snech jste si nemyslel, že skončíte na posledním místě s pouhým ziskem sedmi bodů?

Určitě ne. Věděli jsme, že nás čeká extrémně náročná sezona a budeme bojovat o záchranu.  Jsem velice zklamán z průběhu celé sezóny a nedokázali se zachránit. Jsem přesvědčen, že v možnosti klubu byla záchrana možná!

Již v loňském létě před zahájením soutěže se vám vůbec nedařila přípravná utkání. Přesto jste byl přesvědčen, že až soutěž začne, bude vše jiné.  Nebyla právě tato střetnutí zárodkem celého neúspěšného roku?

Máte pravdu. Výsledky v přípravě o něčem nasvědčovaly.  Na druhé straně jsme po odchodu našeho generálního sponzora hráli s úplně novým týmem. Hráči se postupně zabudovávali, ale nakonec se ukázalo, že kvalita kádru byla slabá a k záchraně asi dojít nemohlo.

V polovině soutěže jste přesto stále věřil, že tým má po doplnění na záchranu, protože jste měli minimální ztrátu na nesestupové místo. Místo toho však odešel Petr Šnídl a pak ho následovali další. Proč k tomu došlo?

Hráči odešli za lepšími podmínkami. Je nutné si uvědomit, že letos hráli hráči zadarmo! Většina hráčů odešla po nevydařeném utkání s Hradcem Králové, které jsme vůbec nezvládli. Pro mě osobně to bylo zajisté největší zklamání, které jsem v pětiletém účinkování Kladna v nejvyšší soutěži zažil!!! Hrálo se o šest bodů a my jsme v domácím prostředí dostali dvanáct branek, což se „nepovedlo“ ani suverénní Chrudimi nebo Benagu či Slavii, což je absolutní špička.  V té chvíli jsem věděl, že sestoupíme.  Přitom Hradec měl srovnatelné mužstvo třeba s Českou Lípou, kterou jsme dvakrát jasně zdolali.  Ale s Východočechy jsme jednoznačně neuspěli po výsledcích 0:5 a 1:12. Jsem si jist, že kdybychom zápasy s Hradcem zvládli, tak jsme se zachránili. Ale to je jen kdyby.

Zkuste najít příčiny „výbuchu“ s Hradcem Králové?

Hráče jsme speciálně na utkání připravovali. Ale při pohledu na tabulku bylo jasné, že se hraje o bytí a nebytí. Problém byl především v hlavách hráčů a vůbec jsme nezvládli začátek. Po třech minutách jsme prohrávali 0:4 a následně se naše hra rozpadla jako domeček z karet.  V kádru bylo málo zkušených hráčů, naopak hodně bylo těch, kteří hráli první sezonu a chyběla jim tak zkušenost ze záchranářských bojů.  Pak to byla jenom frustrace.

Určitě jste měli nejhorší podmínky ze všech mužstev. Myslíte si, že ti nejzkušenější jako Petr Šnídl či David Müller věřili před začátkem ligy v záchranu?

Všichni jsme věřili, že se zachráníme. Jsem stále přesvědčen, že jsme měli k dispozici lepší tým než Česká Lípa a Hradec Králové a doufali jsme, že nějaký bodový zisk si můžeme odvést z palubovky tří brněnských celků, protože zde měli také potíže.  Vedle naší prohry bohužel přišlo pár „překvapivých“ výsledků jak se to stává. První odešel Šnídl. Davida Millera se musím zastat, protože pro Kladno vykonal hodně a potom, co bylo jasné, že se nezachráníme, nebyl důvod ho držet.

V době, kdy bylo jasné, že se nezachráníte, jste koketovali s myšlenkou, že dáte šanci nejlepším juniorům, aby „okusili“ soutěž a získali zkušenosti, ale z administrativních důvodů to nebylo možné. Je to určitě škoda?

Je to jistě pro ně škoda, protože by to byla pro ně velmi dobrá zkušenost. Bohužel v té době se definitivně uzavíraly soupisky a my jsme již nestačili hráče dopsat.  Mladíci by viděli v jakém tempu se první liga hraje a měli by možnost „nasát“ třeba fantastickou atmosféru se vším všudy, která je třeba v Chrudimi a byla by to pro ně motivace navrátit se do první ligy.

Jste přesvědčen, že se v nejbližší době můžete mezi futsalovou elitu znovu probojovat?

Bylo by neférové říkat, že se chceme okamžitě do Chance futsal ligy vrátit.  Spíše chceme klub stabilizovat, vytvořit nový kádr z mladých hráčů a několik let se „otrkávat“ ve druhé lize. Postupně budeme chtít mužstvo připravovat na návrat mezi nejlepší.

Stabilizace klubu musí být jak po sportovní, tak ekonomické stránce. Jste již rozhodnutí, že se přihlásíte do druhé ligy?

Ve vedení klubu jsme dohodnuti, že druhou soutěž přihlásíme. Pokud mám informace, tak klub bude po ekonomické stránce zafinancován.  Máme vytipované juniory, kteří by měli přejít mezi muže, dále stáhneme všechny hráče z hostování. Kádr bude dostatečně široký a postupně se bude zužovat. Především však budeme stát o takové hráče, pro které bude futsal prioritou. Jádro by tak měli tvořit vysloveně futsalisté a k nim budeme „nabalovat“ hráče, kteří hrají i klasický fotbal.  Dbát budeme i na charakterní vlastnosti. A jak jsem již jednou říkal, postupně je připravovat na postup.  Když se to povede za rok, nebo za dva, tak první ligu bereme, ale reálněji to vidím tak za tři až čtyři roky.

Autor: (rc)


  1. zprávy

    Učitele/ky, asistenty/ky přijme ZŠ škola ve Svárově s tradicí od roku 1905

  2. sport

    Fitness ráno pro dámy v Royal Fitness

  3. krimi

    Speed Marathon 2024, akce zaměřená na měření rychlosti, víme kde to bude, už zítra

  4. zprávy

    Strážníkům v Kladně se podařilo najít odcizeného psa, ukradl ho bezdomovec

  5. info z radnice

    Královské město Slaný opět podpoří zájmové organizace a spolky

  6. zprávy

    Klapod je zpět, poznejte osobnosti Kladna, Vránu našli v hospodě

  7. zprávy

    Vyhrajte se Zooparkem Zájezd, unikátní dokument stojí za zhlédnutí

  8. pozvánka

    Den země Kladno oslaví v Zahradě Kladenského zámku

  9. pozvánka

    Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi vypukne už za 10 dnů

  10. video

    Záchranářská ulička neboli ulička pro život, její zneužití je porušením zákona

  11. pozvánka

    Výstava v zámecké Galerii Kladna dá nahlédnout do tajemství a nekonečna

  12. krimi

    Kontroly rychlosti, technického stavu vozidel a předpisů všeobecně, budou pokračovat

  13. zprávy

    V Kladně trhy pokračují opět ve středu, ve Slaném budou mít premiéru 19. dubna

  14. zprávy

    Dokument o přírodě Arizony má po premiéře, Zoopark zájezd měl svého člověka v expedici

  15. pozvánka

    Spousta zábavy pro malé i velké, to bude tradiční pálení Čarodějnic na Mayrau

  16. zprávy

    Městská policie Slaný hledá nové kolegy

  17. zprávy

    Přes bariéry s policií, akce na podporu handikepovaných osob se tentokrát konala na Stochově

  18. sport

    Royal Fitness se postará nejen o Vaši postavu

  19. zprávy

    Kladenští šachisté uhájili druhou ligu

  20. sport

    Kanonýři Kladno vstupují po osmi letech zpět do superligy, poslali Buldoky domu po výsledku 4 :2