ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Milan Fortuník: Mrzí mě, že jsme neudělali poslední krok!

Středa, 30. března 2016 15:36

Vítězné tažení volejbalistů Kladno volejbal cz minulou neděli skončilo.  Hra pod vysokou sítí opět přitáhla do Městské sportovní haly stejně, jako před lety, kdy Kladno vyhrávalo mistrovské tituly, stovky fanoušků. Nechybělo mnoho a spanilá jízda mohla ještě pokračovat.  Přesto může být s vystoupením družstva trenér Milan Fortuník nadmíru spokojen.

fortunik-top
Trenér Milan Fortuník (Foto: KL)

Před sezónou jste si ve skrytu duše troufale přál, abyste se probojovali do semifinále. Nakonec jste od snu nebyli příliš vzdáleni. Je to tak?

Byli jsme blízko, ale možná i daleko. Po sérii, která byla vyrovnaná, nám možná chyběl jen krůček. Na druhou stranu, před čtvrtfinále bylo vše jasné. Karlovy Vary mají lepší tým, složený ze zkušených hráčů, kteří znají boje v play – off, mají zkušenosti z hraní za národní týmy. Představy byly takové, že odehrajeme čtyři utkání a bude konec. Ale potom, co jsme dotáhli sérii do sedmého, rozhodujícího boje, je mi líto, že jsme poslední krok neudělali.

Přesto náročný cíl, který jste si před sezónou stanovili, postup do play – off jste zvládli. Jak jste viděl celý ročník?

Postup do play – off jsem stanovil já. Vedení kloubu a partneři stanovili záchranu v Uniqa extralize. Mně to připadalo jako nízká laťka, i když ze začátku se to zdálo možná nereálné, ale na druhou stranu skončit mezi osmičkou nejlepších znamená záchranu… Během podzimu jsme nehráli úplně špatně, ale někdy nám chybělo udělat ten poslední krok, abychom vyhráli set nebo celé utkání. Již v této době jsme však udělali jeden podstatný zvrat v podobě přesunu Filipa Křesťana na post univerzála v průběhu zápasů, což se později ukázalo jako správný tah. Od Vánoc začala perfektně jejich spolupráce s nahrávačem van Haarlemem. Dalším důležitým bodem bylo ukončení spolupráce s Kullou a Seifertem.  Mužstvo se sice početně oslabilo, ale na druhé straně si všichni v kabině ujasnili svoje role.  Od Vánoc jsme vyhráli osm z deseti zápasů. Druhá část nám sedla i díky tomu, že do mužstva přišel jako libero Honza Václavík. Vláďa Sadílek nehrál špatně, ale Václavík je přece jen zkušenější, má dobrou nahrávku a dobře řídí obranu.

Jak jste viděl celé play – off?

Byla to odměna za naši dřinu. Vstupovali jsme do vyřazovacích bojů na vítězné vlně a osobně jsem si myslel, že bychom mohli, pokud nám bude nakloněna paní Štěstěna, Karlovarsko překvapit.  Bylo to odvážné, protože v základní části jsme s tímto soupeřem nezískali ani set! Viděl jsem však slabiny, které Karlovy Vary mají, jež bychom mohli využít.  S asistentem Petrem Klárem jsme jejich hru dlouho rozebírali, a v následujících duelech se nám povedlo jejich slabší stránky někdy využít.

Stejně jako první utkání ročníku, tak i rozhodující bitvu rozhodla zřejmě největší nastupující hvězda českého volejbalu, osmnáctiletý Donovan Džavoronok. Byl on tím rozdílovým hráčem s celé sérii?

Abych nemluvil jen o Donovanovi. My jsme měli Křesťana, Karlovy Vary Džavoronoka. V play – off se k němu přiřadil univerzál Michal Kriško. Právě tato dvojice dokázala zařídit zvraty v sadách i utkáních. Je velký rozdíl, když vás brání na síti dvoumetroví Džavoronok a Szczerbaniuk a k nim se přidají blokaři Sukuba a Široký nebo na druhé straně zase Victor Bouza, který je menší postavy. Výšková převaha byla na straně Západočechů a to se projevilo. Navíc jsme potřebovali, aby všichni naši hráči hráli po celý zápas na své maximální výkonnosti. Je pochopitelné, že je to velice obtížné. Navíc Karlovarsko disponovalo širším kádrem kvalitních hráčů. V posledním zápase třeba domácí nasadili druhého nahrávače Erikssona, který se nám zdál lepší než reprezentant Bartoš. V e vypjatém boji nám euforie došla, možná jsme podlehli i bouřlivé atmosféře před návštěvou čtrnácti set diváků.

Pokuste se zhodnotit výkony vašich svěřenců?

Vezmu to podle specializace. Nahrávač Daan van Haarlem byl jeden z nejlepších z celé extraligy. Díky němu jsme byli tam, kde jsme skončili. Martin Kozík přijal roli sparinga a kryl mu záda. Na dlouhodobé hraní v extralize zatím nemá. Ale pomohl nám v trénincích i na podání ve složitých koncovkách setů a byl v nich úspěšný.

Libera. Vláďa Sadílek odehrál větší část sezóny a úlohu zvládl dobře.  U něho je však situace složitější i z toho důvodu, že je hráčem ČZU Praha a další jednání nebudou lehká. Po příchodu Honzy Václavíka byl zklamán, že nehraje. Václavík však potvrdil, že má v extralize mezi libery jednu z nejlepších pozic díky tomu jak se chová na kurtě, skvělá byla i jeho předvídavost.

Univerzálové. Po odchodu Saši Kulla se na této pozici usadil Filip Křesťan a svého předchůdce převyšoval. Rychlý a kvalitní útok, dokáže dobře zablokovat, má výborný servis, trochu by měl obecně přidat v poli. Ale jinak první útočník v týmu. Mára Nesvačil měl trochu nevýhodu, že plnil roli druhého muže, ale přitom jak výborně probíhala spolupráce van Haarlem – Křesťan, měl malou naději se dostat na hřiště. Ale v tréninku poctivě pracoval a také nám hodně pomohl v koncovkách setů při podáních.

Krajní přihrávači. Victor Bouza. Byl bych velice rád, kdyby v mužstvu pokračoval. Byl to muž na „černou práci“. Zdobila jej výborná přihrávka, skvělý pohyb v poli, svoje si i odútočil. Trochu má problém na bloku, kde trochu „lítá“, ale na druhé straně to má vzhledem ke svojí menší postavě složitější. Teď po skončení jsem s ním chvíli mluvil, ale rád by přestoupil do klubu, kde by byl více využitý v útočné fázi. Znovu opakuji, přál bych si, aby zůstal, protože jsem s ním byl velice spokojen.  Jasmin Cull přišel před Vánoci. Na začátku angažmá byl lepší, ale v závěru trochu zvadl. V play – off působil rozpačitě, někdy se mu dařilo, jindy zase ne. Kdyby v útoku přidal více bodů, tak jsme možná mohli přes Karlovy Vary přejít. Ondra Lenc, další hráč z ČZU Praha. Dostal se do dvanáctky nominovaných až po odchodu Kulla, ale předvedl výborné výklony třeba v Odolene Vodě, v Ústí nad Labem nebo doma s Brnem. Byl bych rád, kdyby v družstvu zůstal, ale vše záleží na tom, jak dopadnou jednání s jeho mateřským klubem.

Blokaři. Po odchodu Seiferta, který mě zklamal jeho přístupem k životosprávě, zůstali tři. Borek Fokt, jednoznačně lídr týmu. Jeho přínos ve hře, ale i mimo palubovku, si nedokáži bez něj představit. Byl bych rád, kdyby ještě alespoň rok zůstal, nerad bych hledal jiného kapitána. Štěpán Trojan, další z party hráčů, kteří přišli z ČZU Praha. Přestože je Kladeňák, museli jsme za něho zaplatit odstupné. Mohl by být do budoucna členem základní šestky. Musí však zapracovat na servisu a více si věřit. Martin Syrůček patří Dansportu. Měl před sezónou velké zdravotní problémy, ale má  v sobě potenciál. Je schopný útočit, ale i bránit, problémy má se servisem.  Potřeboval by být na každodenním tréninku a více volejbalu obětovat.  Ale má toho hodně, studuje a ještě si přivydělává.

Je určitě brzy se ptát, jestli už máte hlavě, jak mužstvo doplnit, aby bylo ještě úspěšnější?

Je a není brzy. Byl bych rád, kdyby se „námluvy“ s Daanem a Victorem povedli do určitého data. Do přípravy musíme jít se základním kádrem. Proto bych byl šťasten, abych během dubna věděl, kdo ze současných hráčů zůstane a kdo ne. Nechci zažít to co v loňské sezóně, kdy jsme se s někým dohodli a za pár dnů to bylo jinak.  V jednu chvíli jsem byl v takové depresi, že jsem chtěl skončit!  Také bych byl rád, aby celý realizační tým pracoval ve stejném složení jako dnes. S prací asistenta Petra Klára, kondičního trenéra Daniela Červenky, lékaře Davida Homéra, fyzioteraupeutek Káji Šenderové a Markéty Svobodové a nesmím zapomenout na technické zabezpečení, které připravuje Lukáš Jelen, a pochopitelně Jindry Neumanna jsem byl velmi spokojen.

Můžete prozradit hrubý nástin přípravy?

Po desetidenní pauze začneme trénovat s hráči, které máme k dispozici. S nadsázkou budeme pracovat na zlepšení herních vlastností hráčů. Tak Filip Křesťan bude „lítat“ v poli, Štěpán Trojan s Martinem Syrečkem budou skákat na servisu atd. Toto přípravné období bude trvat do konce května. Pak dostanou na dva měsíce hráči individuální plány s doplňkovými sporty a individuálně budou nastupovat na venkovních turnajích. Příprava na novou sezónu bude tradičně osmi až devíti týdenní a začít bychom měli na přelomu července a srpna. Přestože jsem vyrůstal na antuce, tak nejsem příznivcem turnajů na tomto povrchu. Takže fanoušci nás v Dřevěnicích určitě neuvidí.

Autor: (rc)


  1. krimi

    Policisté objasnili vloupání do rodinných domů v Hostouni

  2. pozvánka

    Již zítra můžete oslavit den země v Zooparku Zájezd

  3. info z radnice

    Slaný se opět zapojí do akce „Den země“

  4. zprávy

    Učitele/ky, asistenty/ky přijme ZŠ škola ve Svárově s tradicí od roku 1905

  5. sport

    Fitness ráno pro dámy v Royal Fitness

  6. krimi

    Speed Marathon 2024, akce zaměřená na měření rychlosti, víme kde to bude, už zítra

  7. zprávy

    Strážníkům v Kladně se podařilo najít odcizeného psa, ukradl ho bezdomovec

  8. info z radnice

    Královské město Slaný opět podpoří zájmové organizace a spolky

  9. zprávy

    Klapod je zpět, poznejte osobnosti Kladna, Vránu našli v hospodě

  10. zprávy

    Vyhrajte se Zooparkem Zájezd, unikátní dokument stojí za zhlédnutí

  11. pozvánka

    Den země Kladno oslaví v Zahradě Kladenského zámku

  12. pozvánka

    Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi vypukne už za 10 dnů

  13. video

    Záchranářská ulička neboli ulička pro život, její zneužití je porušením zákona

  14. pozvánka

    Výstava v zámecké Galerii Kladna dá nahlédnout do tajemství a nekonečna

  15. krimi

    Kontroly rychlosti, technického stavu vozidel a předpisů všeobecně, budou pokračovat

  16. zprávy

    V Kladně trhy pokračují opět ve středu, ve Slaném budou mít premiéru 19. dubna

  17. zprávy

    Dokument o přírodě Arizony má po premiéře, Zoopark zájezd měl svého člověka v expedici

  18. pozvánka

    Spousta zábavy pro malé i velké, to bude tradiční pálení Čarodějnic na Mayrau

  19. zprávy

    Městská policie Slaný hledá nové kolegy

  20. zprávy

    Přes bariéry s policií, akce na podporu handikepovaných osob se tentokrát konala na Stochově