ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

V šestou příčku jsem opravdu nevěřil, přiznává Milan Fortuník

Úterý, 15. března 2016 07:00

Senzačním umístěním na šesté pozici skončili volejbalisté Kladno volejbal. cz po skončení základní části Uniqa extraligy. Nejen o tomto úspěchu, ale pochopitelně i o nadcházejícím play off si povídáme s trenérem Milanem Fortuníkem.  

fortunik-top
Milan Fortuník (Foto: KL)

Když jsme hodnotili první polovinu základní části, tak jsme se bavili o tom, že na postup do play off bude nutné získat třicet bodů, což se naplnilo. V té době však mělo Kladno na kontě pouhých jedenáct., přesto jste věřil, že je možné se mezi osmičku nejlepších dostat. Byla to spíše vaše víra nebo sen, že uhrajete potřebných dvacet bodů?

Víra i sen. Cítili jsme, že druhou část může sehrát dobře, protože nás čekalo lepší rozlosování. Venku jsme hráli s těžkými soupeři a s ČZU Praha a Ústím nad Labem, které uzavíraly tabulku. Doma nás čekala mužstva, která usilovala jako my o play off. Ustálila se sestava s Křesťanem na postu diagonálního útočníka, což bylo pro nás velmi dobré řešení. Navíc kluci začali dodržovat taktické příkazy. Z deseti utkání jsme prohráli je s Českými Budějovicemi a Libercem.

Nezapomněl jste na prohru s Karlovarskem?

Pro nás byly zásadním předělem Vánoce. Upravoval se kádr, odešli Kullo a Seifert. O svátcích jsme hodně trénovali, což se nám pozitivně vrátilo v odvetách. S Karlovarskem jsme hráli ještě před Vánoci, i když to již bylo první střetnutí druhé části.

Již tak ne moc široký kádr se ještě zúžil. Neměl jste obavy, že někoho z hráčů základní sestavy postihne ztráta formy, zranění nebo nemoc?

Samozřejmě, že toto riziko hrozilo. Potřebovali jsme však s danou situací něco udělat. Šanci tak dostali hráči, se kterými jsme do té doby příliš nepočítali. Mám na mysli Ondru Lence. Ukázal, že má mužstvu co nabídnout. Sehrál některé výborné zápasy, jako třeba v Ústí nad Labem, kde jsme potřebovali vyhrát za tři body a Ondra zahrál výborně. Po posvícení někdy přijde půst, což se potvrdilo teď proti Brnu, kde mu vstup do střetnutí moc nevyšel.

Určitě velkým překvapením jsou výkony Filipa Křesťana, který vede statistiku celé soutěže na postu útočících hráčů. Překvapilo vás to, když v předchozích sezónách tolik nehrál?

Na rovinu musím říci, že jsem o Filipa hodně stál a jsem rád, že hraje v Kladně. Neřešili jsme jeho předchozí angažmá. Chtěli jsme hráče s razantním útokem a výborným servisem. Nejdříve začal jako přihrávající smečař, a my jsme věděli, že hrál i blokaře a diagonálního útočníka. Filipovi se na postu „diagonála“ začalo dařit, nicméně jsme ho chvíli ještě nechali „točit“ v sestavě, až se na post diagonálního útočníka definitivně vrátil a zůstal zde. Je mile, že statistiku nejlepšího útočníka vede hráč mužstva, které skončilo šesté. Filip věděl od začátku, že bude mít hodně „naloženo“ a on to splnil. Musím mu poděkovat za excelentní výkony.

Mužstvo nakonec obsadilo skvělou šestou příčku. Neříkejte, že i když jste byl stále optimista, tak jste pomýšlel na tak vysoké umístění?

Musím přiznat, že v žádném případě! Můj „dvorní“ asistent Petr Klár mně přesvědčoval, když si dělal vlastní prognózy, že toto umístění je možné. Dělal jsem si z něho vždy legraci, že se určitě přepočítal, ale nakonec se vše vyvinulo tak, že jsme mohli skončit i pátí… Letošní ročník byl však hodně vyrovnaný, že jsme mohli klidně skončit i na deváté příčce.

Máme tady čtvrtfinále. Čeká vás Karlovarsko, se kterým jste ve dvou zápasech neuhráli ani set. Co řeknete na adresu soupeře?

Jeden tým bude úspěšný, pro druhého skončí sezóna. Nejde říci, že bychom chtěli „vary“ potrápit. My jdeme do boje s vědomím, že chceme postoupit. Je to hodně optimistické vyjádření a čeká nás těžký úkol. Západočeši jsou jasným favoritem. Navíc v sezóně jsme s nimi sehráli velmi špatná střetnutí. V prvním zápase jsme nedokázali vůbec uhlídat Donovana Džavoronoka. Odveta v Karlových Varech před Vánoci byla z naší strany strašná a jsem moc rád, že náš výkon vidělo jen málo našich fanoušků. Byl to náš nejhorší výkon celé sezóny. Myslím si, že nyní nehrajeme zle a Karlovy Vary mají problémy, protože se jim zranil jeden z ústředních hráčů Kriško. Ale stále mě děsí, jak jsme ve Varech hráli. Nevyhovovala nám hala a její prostor, problémy nám dělalo i jiné osvětlení. Hrozné potíže jsme měli s nahrávkou. Doufám, že teď jsme dále a přejeme si, aby celá série byla hodně zamotaná.

Na které silné stránky Západočechů si musíte dávat zvlášť pozor?

Pochopitelně na již zmíněného Džavoronoka, mužstvo disponuje skvělými blokaři, dále je to reprezentační nahrávač Bartoš, dobré libero Pfeffer. Velmi dobře se skloubí ofenzíva s defenzívou. Všichni hráči mají zkušenosti z  play off, kdežto u nás jen Borek Fokt a Honza Václavík.

Čtvrtfinále začíná teď dvojzápasem ve středu a ve čtvrtek na západě Čech. Asi neřeknu nic převratného, ale určitě byste se rádi vraceli do Kladna s jedním vítězstvím před nedělním a pondělním utkání v Městské hale?

Jsem rád, když začínáme venku. Domácí tým je v pozici, že musí vyhrát. Jedna výhra by byla určitě velice výhodná, ale pokud zvládneme první vzájemný souboj, tak budeme chtít vyhrát i druhý zápas!

Autor: (rc)


  1. krimi

    Policisté objasnili vloupání do rodinných domů v Hostouni

  2. pozvánka

    Již zítra můžete oslavit den země v Zooparku Zájezd

  3. info z radnice

    Slaný se opět zapojí do akce „Den země“

  4. zprávy

    Učitele/ky, asistenty/ky přijme ZŠ škola ve Svárově s tradicí od roku 1905

  5. sport

    Fitness ráno pro dámy v Royal Fitness

  6. krimi

    Speed Marathon 2024, akce zaměřená na měření rychlosti, víme kde to bude, už zítra

  7. zprávy

    Strážníkům v Kladně se podařilo najít odcizeného psa, ukradl ho bezdomovec

  8. info z radnice

    Královské město Slaný opět podpoří zájmové organizace a spolky

  9. zprávy

    Klapod je zpět, poznejte osobnosti Kladna, Vránu našli v hospodě

  10. zprávy

    Vyhrajte se Zooparkem Zájezd, unikátní dokument stojí za zhlédnutí

  11. pozvánka

    Den země Kladno oslaví v Zahradě Kladenského zámku

  12. pozvánka

    Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi vypukne už za 10 dnů

  13. video

    Záchranářská ulička neboli ulička pro život, její zneužití je porušením zákona

  14. pozvánka

    Výstava v zámecké Galerii Kladna dá nahlédnout do tajemství a nekonečna

  15. krimi

    Kontroly rychlosti, technického stavu vozidel a předpisů všeobecně, budou pokračovat

  16. zprávy

    V Kladně trhy pokračují opět ve středu, ve Slaném budou mít premiéru 19. dubna

  17. zprávy

    Dokument o přírodě Arizony má po premiéře, Zoopark zájezd měl svého člověka v expedici

  18. pozvánka

    Spousta zábavy pro malé i velké, to bude tradiční pálení Čarodějnic na Mayrau

  19. zprávy

    Městská policie Slaný hledá nové kolegy

  20. zprávy

    Přes bariéry s policií, akce na podporu handikepovaných osob se tentokrát konala na Stochově