ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Mé šance ve volbách rostou, cítí Jana Bobošíková

Pondělí, 14. března 2011 07:16

Tvrdí o sobě, že je ženou činu. Šéfka Suverenity a bývalá europoslankyně Jana Bobošíková se opravdu nebojí ostrých slov. Chce například zrušit Senát, do kterého v doplňovacích volbách na Kladensku kandiduje.

Jaké jsou Vaše zásadní programové pilíře a body, se kterými jdete do senátních voleb?

Zásadní pilíře mého programu jsou tři. Za prvé nepřipustit důchodovou reformu prostřednictvím zvyšování DPH a tak, jak o ní chaoticky hovoří Nečasova vláda, kde každý říká něco jiného. Za druhé se pokusit o to, aby Česká republika nemusela přijímat euro, protože se domnívám, že přijetí eura znamená další pád České republiky do chudoby a snížení konkurenceschopnosti. Za třetí, a to už jsem lidem slíbila mnohokrát, byť to vypadá jako protimluv, že první z mých kroků bude návrh zrušení Senátu.

Co se týká zrušení Senátu – to je také jeden z bodů Suverenitou vypracované ústavy, kterou má strana ve svém programu. Jaké jiné ústavní změny jsou v této vámi navrhované ústavě?

My počítáme s jednokomorovým parlamentem a pouze s Poslaneckou sněmovnou, která by měla lichý počet 151 poslanců, aby se zabránilo patovým situacím. Ale počítáme i s přímými volbami starostů, hejtmanů a prezidenta. Také počítáme s odvolatelností soudců ve větší míře, než jak to umožňují naše zákony doposud, a s odvolatelností poslanců. Tady jsme našli inspiraci ve finské ústavě, kde odvolatelnost poslanců existuje. Naše ústava posiluje pravomoci Ústavního soudu. A to i v tom ohledu, že právě některé pravomoci, které má Senát, přecházejí na Ústavní soud.

Často hovoříte o tom, že chcete bránit české národní zájmy. Jaké to jsou?

Za český národní zájem považuji zejména ekonomické zájmy občanů tohoto území tak, aby toto území prosperovalo a aby těžilo ze své přirozené geografické a geopolitické polohy. Za prvé je to doprava. Jsem nespokojena s tím, že současná vláda vůbec neřeší splavnost Labe v Německu, protože Labe v Německu je hlavní dopravní tepna pro český export. A ve chvíli, kdy by se české zboží nemohlo dopravovat po Labi, ale muselo by se dopravovat železnicí, autobusy nebo kamiony, tak by se velmi prodražil. Bundestag před měsícem odhlasoval, aby se tato oblast Labe, na kterou je navázán český průmysl, do budoucna nerozvíjela a aby se v Německu rozvíjeli jiné vodní cesty. Já považuji za prioritní národní zájem, aby naše diplomacie okamžitě začala šlapat do toho, aby se udržela splavnost Labe tak, jak je doposud.

Další věcí jsou okamžité investice do rozvodné soustavy. Česká republika je nyní zemí, která vyváží elektrickou energii. Máme tady jaderné elektrárny a další zdroje elektrické energie – koneckonců Česká republika je jednou ze zemí s největším ložiskem uranu. Ale aby to tak mohlo zůstat a my z toho mohli těžit, je třeba rozvíjet elektrickou přenosovou soustavu tak, aby nedocházelo k blackoutu. Odborníci na toto upozorňují už možná deset let a každá vláda to od sebe odstrkuje. Ono je to velmi nepohodlné toto rozvíjet, ale já rozvíjení národní přenosové soustavy, samozřejmě v dotyku na ostatní státy, považuji za jeden z prioritních ekonomických zájmů.

Jaké problémy nejvíc trápí Kladensko?

Jednoznačně doprava. Navštívila jsem řadu obcí a i jsem se připojila k té petici mého konkurenta ve volbách. (více čtěte zde) Vidím, že zrušení některých spojů jednoznačně snížilo životní úroveň lidí, protože ne všichni jezdí autem. Snížení dopravní obslužnosti jednoznačně snížilo nebo snižuje životní úroveň lidí.

A druhá věc – na Kladensku je poměrně vysoká nezaměstnanost mezi devíti a deseti procenty, podle toho jestli to počítá Český statistický úřad nebo Ministerstvo práce a sociálních věcí. Teď jsem proto velmi ráda, že Lego bude rozšiřovat svojí výrobu.

Pak je tu třetí problém, o kterém se moc neví. Ve dvaceti procentech míst v domech pro seniory a v domech s pečovatelskou službou se neusazují lidé místní, ale Pražáci. To je statistika Středočeského kraje a dost mě to šokovalo.

Ještě k dopravě. Už léta se hovoří o rychlodráze mezi Kladnem a Prahou. Viděla byste ji jako dobré řešení?

Já bych to viděla jednoznačně jako řešení, jenomže všechno je otázka peněz. Myslím, že by to pomohlo, protože teď, jak jezdím v té kampani, vidím fronty aut, které každé ráno jezdí z Kladna do Prahy a potom na večer zpět. Samozřejmě, že by to pomohlo, ale senátor jako takový o tom může mluvit, může chodit za svými politickými kolegy, může naléhat na hejtmana… Kdybych řekla, že něco takového můžu zařídit, tak bych lhala.

Můžete mi prozradit, kde vlastně stojí Suverenita? Ve středu, napravo nebo nalevo?

My toto necháváme na novinářích a říkáme, že jsme strana, která hájí české národní zájmy a zájmy občanů této země. To znamená, že nehájíme zájmy Bruselu, že nehájíme zájmy nadnárodních společností, že nehájíme zájmy monopolu a jejich cen a že nehájíme zájmy nelegálních přistěhovalců. Zdůrazňuji nelegálních! My ctíme to, že Česká republika i Evropa je územím katedrál a univerzit, nikoliv mešit.

Máme takzvanou pravicovou vládu, která slíbila před volbami, že nezvýší daně. Podívejte se, co se děje. Já se ptám: ‚Je to vláda pravicová nebo levicová?‘ Bráním se tomu vymezení a čekám, jakou nálepku nám dají média nebo politologové, protože jsme strana, která chce majetkové přiznání, která chce prokazování původu majetku, která nechce euro, která ale na druhou stranu chce nízké daně, která chce malý a silný stát, zrušení sedmi ministerstev, chceme jen osm krajů místo čtrnácti… Takže vyberme řešení.

Jak hodnotíte své šance ve volbách? Jdete do nich s jednoznačným cílem vyhrát?

Já od začátku říkám, že mé šance jsou třicet procent. Tím nemyslím, že získám třicet procent hlasů, jak to mylně napsal jeden novinář. Ale nyní mám pocit, že se mé šance zvyšují.

Koho považujete za největšího soupeře?

Za největšího soupeře považuji pana Dienstbiera, který samozřejmě těží ze dvou významných faktorů. Za prvé ze jména a nezpochybnitelné osobnosti svého otce a za druhé ze silné strany za svými zády.

.

Autor: Vít Heral
napsat e-mail autorovi

.

Odkaz na oficiální stránky Jany Bobošíkové

.

Rozhovory s kandidáty do Senátu:

Jiří Dienstbier: Většina v Senátu je pro ČSSD důležitá fakticky i symbolicky

Dan Jiránek: Je riziko, že nedokážu zburcovat voliče

Luděk Kvapil: Senát by neměl být odkladištěm zasloužilých politiků

Zdeněk Levý: Jistoty chybí, morálka utrpěla, vláda se chová korupčně!

Karel Protiva chce zatočit s korupcí ve zdravotnictví

Miroslav Rovenský nabízí „čistý tón pro Středočechy“

Ivo Vašíček: Chci razantně prosazovat práva občanů na informace

Milan Vodička: Budu hájit zdravý rozum a svobodu. Řeknu rázné NE zvyšování daní

.

.


  1. zprávy

    Učitele/ky, asistenty/ky přijme ZŠ škola ve Svárově s tradicí od roku 1905

  2. sport

    Fitness ráno pro dámy v Royal Fitness

  3. krimi

    Speed Marathon 2024, akce zaměřená na měření rychlosti, víme kde to bude, už zítra

  4. zprávy

    Strážníkům v Kladně se podařilo najít odcizeného psa, ukradl ho bezdomovec

  5. info z radnice

    Královské město Slaný opět podpoří zájmové organizace a spolky

  6. zprávy

    Klapod je zpět, poznejte osobnosti Kladna, Vránu našli v hospodě

  7. zprávy

    Vyhrajte se Zooparkem Zájezd, unikátní dokument stojí za zhlédnutí

  8. pozvánka

    Den země Kladno oslaví v Zahradě Kladenského zámku

  9. pozvánka

    Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi vypukne už za 10 dnů

  10. video

    Záchranářská ulička neboli ulička pro život, její zneužití je porušením zákona

  11. pozvánka

    Výstava v zámecké Galerii Kladna dá nahlédnout do tajemství a nekonečna

  12. krimi

    Kontroly rychlosti, technického stavu vozidel a předpisů všeobecně, budou pokračovat

  13. zprávy

    V Kladně trhy pokračují opět ve středu, ve Slaném budou mít premiéru 19. dubna

  14. zprávy

    Dokument o přírodě Arizony má po premiéře, Zoopark zájezd měl svého člověka v expedici

  15. pozvánka

    Spousta zábavy pro malé i velké, to bude tradiční pálení Čarodějnic na Mayrau

  16. zprávy

    Městská policie Slaný hledá nové kolegy

  17. zprávy

    Přes bariéry s policií, akce na podporu handikepovaných osob se tentokrát konala na Stochově

  18. sport

    Royal Fitness se postará nejen o Vaši postavu

  19. zprávy

    Kladenští šachisté uhájili druhou ligu

  20. sport

    Kanonýři Kladno vstupují po osmi letech zpět do superligy, poslali Buldoky domu po výsledku 4 :2