ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Milan Vodička: Budu hájit zdravý rozum a svobodu. Řeknu rázné NE zvyšování daní

Neděle, 20. února 2011 16:33

Kandidátem na senátora za Stranu svobodných občanů je ekonom, manažer a soudní znalec, jeden ze zakladatelů této strany Milan Vodička. Jeho hlavním volebním tématem je důchodová reforma, prosazuje zrušení neefektivních daní a posvítit si chce i na některé zbytečné státní úřady. 

V jednom z rozhovorů jste uvedl, že jako největšího soupeře v senátních volbách vnímáte Dana Jiránka. Jako kandidát ODS je to Váš pravicový rival. V čem se vlastně v kostce liší program občanských demokratů a Svobodných?

Jsem rád, že se nemusím poměřovat s marketingovou stranou bývalých lidovců TOP 09. Srovnání programů ODS a Strany svobodných občanů by přesto zabralo několik odstavců. Hlavní rozdíly mezi ODS a námi jsou ve vztahu k Evropské unii a ke státnímu rozpočtu. Svobodní chápou EU jako Evropské společenství, které se omezí na svobodný trh zboží, služeb, pracovních sil a kapitálu. Svobodní nechtějí, aby Evropská komise měla právo diktovat zákony a nechtějí, aby Brusel omezoval demokracii, nebo zaváděl nové daně. ODS se podřídila Lisabonské smlouvě, která České republice omezila její suverenitu. ODS rezignovala na vyrovnaný rozpočet a do roku 2014 zvýší dluh ČR o 400 miliard korun. Svobodní chtějí vyrovnaný rozpočet ústavním zákonem a zastavit zadlužování.

Program celé strany je jedna věc, co nabízíte za témata navíc vy osobně? O co byste se v případě zvolení senátorem zasazoval? V jednom z bodů Vašeho programu je například rušení zbytečných úřadů – které to jsou a proč jsou zbytečné?

Moje hlavní téma je důchodová reforma a její uskutečnění bez zvyšování daní a bez povinného spoření do fondů. Každý člověk se rád rozhodne sám, jak naloží s částkou tří nebo čtyř procent, o které se mu sníží sociální pojištění. Není třeba mu nabízet „povinné“ fondy s dluhopisy České republiky. Známe z nedávné minulosti aféry a tunely s fondovými institucemi. V penzijním zajištění by mělo být více dobrovolnosti a svobody.

Chci rovněž prosazovat zrušení neefektivních daní: dědické, darovací a z převodu nemovitosti. Náklady na výběr těchto daní jsou vyšší, než skutečně vybrané daně. V České republice je mnoho státních úřadů, které by měly být zrušeny nebo alespoň zredukovány nebo sloučeny. Z centrálních úřadů jsou to určitě ministerstvo místního rozvoje a ministerstvo kultury. Ostatních úřadů na zrušení je několik desítek: např. Výzkumný ústav práce a sociálních věcí, CERMAT, Státní fond životního prostředí, Národní ústav lidové kultury, Česká plemenářská inspekce a další.

Prosazujete i zachování české koruny a odmítání eura. Vy jako ekonom hájíte tento postoj z ryze ekonomického hlediska, nebo zde také hraje roli jakýsi národní zájem – vnímáte zavedení eura i jako nepřijatelné okleštění pravomocí Česka ve prospěch EU?

Zachování české koruny a odmítání eura prosazují Svobodní zejména z ekonomického hlediska. Sliby představitelů EU, že „euro je ochranný štít proti krizi“ byly bohužel jen politická prohlášení. Všichni dobře znají zadlužené Řecko, jenž vstoupilo do eurozóny na základě nepravdivých čísel, dluhy v Irsku, kde nastal finanční kolaps bank, které si půjčovaly neomezeně od Evropské centrální banky, a nyní předlužené Portugalsko, jemuž půjčují banky už za více než 7 procent úroků. Zhoubný dluhový růst může centrální banka s vlastní měnou včas zneškodnit. Euro je stále jen politickým projektem a nikoli zdůvodněným ekonomickým modelem. Euro se stalo největším zdrojem finančních rizik v poválečném období. Zachování české koruny má svůj významný smysl i z hlediska české nezávislosti.

Zazněly hlasy, že Vaše šance ve volbách sráží fakt, že patříte do skupiny „mimokladenských kandidátů“. Jaký máte vztah ke Kladensku?

Jsem Středočech, a proto znám většinu středočeských problémů. Jedním z nich je, že hodně lidí jezdí pracovat do Prahy a z toho důvodu pokulhává vlastní infrastruktura. Poslední regulační zásah kraje do dopravy postrádal věcnou analýzu a byl poznamenán „socialistickým“ rozhazováním finančních prostředků v jiných oblastech. Na Kladensko jsem jezdil do bytových a později i spotřebního družstva jako organizátor a poradce pro řízení. Znám Kladensko i z mých soukromých návštěv a podporu zájmů Kladenského regionu bych chtěl prosazovat i v Senátu. Rád bych byl zástupcem Kladenska na plný úvazek bez dalších funkcí.

Už jednou jste do Senátu kandidoval. Jaký výsledek jste zaznamenal tehdy a jakého byste rád dosáhl letos?

Z mého pohledu byla předchozí kandidatura ve středočeském regionu v roce 2010 poměrně efektivní a poučná. Na skromný objem prostředků, který jsem z vlastních úspor kandidatuře věnoval a na krátký čas na kampaň jsem obdržel relativně dost hlasů.

Možná, že voliči dají při svém rozhodování důraz na známé jméno, například syna zesnulého senátora, pak bych se rád utkal o druhé postupové místo. Každého hlasu pro Svobodné si budu vážit.

.

Autor: Vít Heral
napsat e-mail autorovi
.

Odkaz na oficiální stránky Milana Vodičky

.

Rozhovory s kandidáty do Senátu:

Mé šance ve volbách rostou, cítí Jana Bobošíková

Jiří Dienstbier: Většina v Senátu je pro ČSSD důležitá fakticky i symbolicky

Dan Jiránek: Je riziko, že nedokážu zburcovat voliče

Luděk Kvapil: Senát by neměl být odkladištěm zasloužilých politiků

Zdeněk Levý: Jistoty chybí, morálka utrpěla, vláda se chová korupčně!

Karel Protiva chce zatočit s korupcí ve zdravotnictví

Miroslav Rovenský nabízí „čistý tón pro Středočechy“

Ivo Vašíček: Chci razantně prosazovat práva občanů na informace

.

.

.


  1. zprávy

    Nemohu vyjet z garáže, uvedla žena kladenským strážníkům

  2. pozvánka

    V Královickém dvoře budou Velikonoce ve znamení grilování a skokových závodů

  3. pozvánka

    Soutěž o nejlepší nádivku a taneční zábava v Sokolovně Kvíček ve Slaném

  4. zprávy

    Blíží se termín zápisu dětí do kladenských škol

  5. video

    Kanonýři Kladno se probojovali do finále, příjďte je podpořít v sobotu

  6. krimi

    „Kam chceš dojít,“  protidrogový projekt pro školáky zavítal do Zvoleněvse

  7. pozvánka

    Blíží se Velikonoce v Zooparku Zájezd, podívejte se co vše pro vás připravili

  8. krimi

    300 tisíc je v nenávratnu, varujeme, upozorňujeme a je to marné a je to marné

  9. video

    Velikonoce na Čabárně v Kladně přilákaly celé rodiny

  10. pozvánka

    Kladenské trhy na náměstí Starosty Pavla pokračují opět ve středu

  11. kultura

    Výstava miniatur Buštěhradského pediatra Pavla Skály je v Kladně jen do středy

  12. komerční sdělení

    V kladenském Royal Fitness na Vás čeká velikonoční dobrodružství

  13. video

    VIDEO: Cyklohráčkem z Prahy do Slaného a zpět, nebo do Zooparku Zájezd

  14. zprávy

    Poradíme vám, kde tento týden můžete fandit kladenským sportovcům

  15. zprávy

    Cyklohráček letos poprvé přivezl výletníky do Slaného.

  16. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  17. zprávy

    Cenu hejtmanky 2023 převzala také Ivana Sedláková ředitelka SOUPŠ Kladno-Vrapice 

  18. kultura

    Kraj podpoří tři divadla mezi nimi je Divadlo Kladno

  19. zprávy

    Peníze na podporu soutěží pro děti a mládež poputují i na Čabárnu a do Stochova

  20. kultura

    Nahlas a potichu, recitátorská soutěžní přehlídka zná své vítěze