Vendula Špetlíková pokřtila v kladenském knihkupectví svoji kuchařku
Pátek, 23. října 2015 00:51
Ve čtvrtek odpoledne se konal v knihkupectví Kladenka na hlavní třídě křest nové kuchařky s názvem Vaříme s Vendy. Role kmotra se ujal textař, herec a moderátor Václav Kopta. Autorku Vendulu Špetlíkovou jsme požádali, aby nám svoji první kuchařku představila.
Čím je právě ta vaše kuchařka zvláštní?
Je zvláštní tím, že veškeré recepty jsem sama uvařila, nafotila a sepsala, takže zde nenajdete recept, který bych někde opsala nebo ho upravil nějaký designér. Je to opravdu čistá realita, nic přezdobeného a složitého.
Jak jsou recepty složité?
Většina receptů je volena tak, aby si hospodyňka mohla otevřít kuchařku a říct, co dnes uvaří a na nákup aby třeba ani nemusela, protože vše, co k vaření potřebuje, má běžně doma. Veškeré použité suroviny jsou dostupné, ať již ve větších či menších obchodech, není tam nic extra, co by člověk musel složitě shánět.
Jak dlouho jste na kuchařce pracovala a kolik lidí vám s jejím vydáním pomáhalo?
Kuchařku jsem psala a fotila téměř dva a půl roku, poté jsem se spojila s mojí kamarádkou Terezkou Svobodovou a řekly jsme si, na základě popudu mých virtuálních přátel z FB, že kuchařku vydáme. Samozřejmě jsme musely zkontaktovat korektory a designérku, která nám moc pomohla. Můj požadavek byl, aby kniha byla příjemná do ruky, praktická do kuchyně a dýchalo z ní teplo domova, protože to je to, co já upřednostňuji, rodina a zdraví jsou na prvním místě. Ráda bych poděkovala i partnerům, protože z velké části jsem si financovala kuchařku sama. Velkou pomocnicí je mi má kolegyně Terezka Svobodová, ale díky partnerům jsme mohli rozšířit první výtisk na 4 tisíce kusů. Jedná se o firmy Amilon, Penam a Asociaci českého tradičního obchodu.
Na svém webu děláte i testy určitých potravin, jak je vybíráte?
Částečně testy dělám pro partnery nebo pro firmy, které mě o to požádají a polovina vzniká tak, že se setkám s něčím, co mě ohromí, například v poslední době potahová hmota, se kterou se mi moc dobře pracuje. Chci svým čtenářům poradit, aby se vyhnuli tomu, čím jsem si prošla já, že jsem si nakoupila spoustu různých jiných potahových hmot a jedna se lepila, druhá trhala, další byla příliš tvrdá nebo se špatně barvila. Takže takto čtenářům doporučím to, s čím jsem opravdu spokojená a mám s tím zkušenosti.
Co vaříte nejraději?
Já vařím nejraději české pokrmy, takovou tu staročeskou klasiku, ale samozřejmě se ji snažím nějakým způsobem obnovit. Tak, aby to byl stále ten náš český bůček, ale modernější a samozřejmě z dostupných surovin.:) Já osobně mám nejraději knedlíky s vajíčkem nebo plněné bramborové knedlíky. Taková ta jednoduchá jídla, která nikdy nezklamou.
Blíží se vánoce, těšíte se na slavnostní pečení?
Já jsem takový blázen, peču kolem dvaceti druhů cukroví. Protože nemám ráda všeho moc, tak raději napeču více druhů po menších porcičkách, ale aby byl na vánočním stole výběr. Další věc je ta, že musím mít všechno maličkaté, tak centimetr, maximálně dva velké. Takže i formičky na ořechy jsem si pořídila úplně maličkaté, tudíž jsou menší než reálné vlašské ořechy. Zkrátka aby člověk mohl celý večer uzobávat a zkoušet, ne, že si vezme jeden kousek a je to, jako by snědl dezert. Takže na pečení cukroví se moc těším. V mé kuchařce najdou čtenáři více než dvacet receptů na vánoční cukroví.
Proč by si naši čtenáři měli koupit právě tuhle kuchařku?
Měli by si ji koupit proto, aby měli inspiraci na všední i sváteční dny, protože jsem ji dělala tak, aby si v ní každý něco našel. Ať už mladá začínající kuchařinka nebo i starší kuchařka nebo kuchař, aby zde našli nové recepty, když občas neví, co uvařit. Někdo třeba chce začít péct dorty, tak zde najde inspiraci, někdo ještě nezkusil sirupy, někdo si vybere staročeskou klasiku nebo třeba těstoviny. Zkrátka jsem se snažila, aby si tam každý našel ten svůj recept a v klidu a teple domova si něco dobrého uvařil. Odměnou jsou spokojení strávníci, což je to největší poděkování pro každého kuchaře.
Více o Vendy se dozvíte na stránkách www.varimesvendy.cz, kde si můžete kuchařku také zakoupit.
Autor: spi – vib