ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Lídr vokální skupiny Fragile Braňo Kostka se těší na kladenské publikum

Pátek, 11. září 2015 00:45

Populární slovenská vokální skupina Fragile vystoupí 30. září v Domě kultury Kladno. Kladenské listy přinášejí rozhovor s lídrem kapely, kterým je dirigent, zpěvák a muzikant Braňo Kostka.

Branko Kostka - titulka
Foto: Umělecká agentura Gardes

Vaše vokální skupina existuje již jedenáctým rokem. Předpokládal jste, že skupina a cappella se tak dlouho udrží?

Že tak dlouho vydržíme, určitě ano. No nenapadlo mne, že tak intenzivně. Je za tím jen a jen tvrdá práce a každým rokem stovky vystoupení a koncertů. Daří se nám a máme radost, že nám to funguje už tak dlouho.

Přijíždíte k nám do Čech z mnoha slovenských měst, jste zpěváci, herci a herečky z různých divadel, je to tak?

Skoro všichni jsme herci, herečky, moderátoři, zpěváci a dalo by se říct, že máme s jevištěm hodně společného. Žijeme a pracujeme v Bratislavě, i když pocházíme z mnoha koutů Slovenska.

Vaši profesí je mluvené slovo. Jak se to stalo, že jste se dali na zpěv bez hudebních nástrojů?

Myslím si, že součástí studia herectví je hudba a mnoho herců s hudbou má hodně společného. Mnozí z nás měli zkušenost již ze studentských let s ansámblovým zpěvem, sólovou pěveckou kariérou, vystupování v hudebních skupinách, nebo ve sborech. Každý z nás měl blízko ke zpěvu. Spojila nás láska k a cappella žánru. Před jedenácti lety jsme si řekli se Slávko Košeckým, že se pokusíme o netradiční a ojedinělý způsob prezentace tohoto hudebního žánru. Oslovili jsme lidi, které to baví a pochopitelně i tento styl ovládají a založili Fragile.

Neznám u nás moc hudebních formací, které mají základní sestavu a mají svoji alternaci. Kolik vás je celkem členů základní sestavy a alternací?

Velkou výhodou našeho a cappella seskupení je to, že naše základní sestava sedmi lidí se často alternuje z mnoha dalších zpěváků. Jsme poměrně flexibilní a umíme plnohodnotně zaskočit jeden za druhého. To je velká výhoda. Máme to štěstí, že se držíme v původní sestavě již od roku 2004. S posunem úspěšným projektem Hlasy s Richardem Müllerem. Vystoupili jsme v desítkách měst v Čechách i na Slovensku a při tak velkém provozu, navíc v kombinaci s vystoupeními v divadlech, nebo i při onemocnění někoho z nás, je na místě, aby nás bylo víc.

Jak vypadá hudební doprovod skupiny Fragile v projektu Hlasy s Richardem Müllerem? Pokud vím, celé turné provázely, včetně letošního, nadšené reakce.

Našli jsme si v mnoha skladbách svá místa, kde hudební nástroje doplňujeme našimi hlasy o „nové hudební nástroje“. Richard s sebou na pódium přináší vždy velmi zajímavou energii. Má fantasticky zabarvený hlas. Jeho repertoár je skutečně bohatý, takže není v tomto smyslu o skladby nouze.

Čí to byl nápad, spojení Richarda Müllera a skupiny Fragile?

Byl to nápad Richarda Müllera a jeho týmu. Nás to potěšilo, protože všichni jsme na jeho skladbách vyrůstali. Neznali jsme se a i naše první setkání bylo tak trochu zdlouhavé. Jednou se byl podívat na našem koncertě. Náš projev se mu líbil a oslovil nás. Projekt tohoto typu je nesmírně náročný na přípravu, nejen co se týče tvorby aranží, ale hlavně samotného zkoušení a pilování jednotlivých hlasů. Jedna tříminutová skladba trvá tři dny a tři noci, a to je ta nejkratší varianta. Je pravdou, že v rámci příprav na turné jsme žili v takové nejistotě, jestli nám to vůbec společně půjde. I po zkouškách s Richardem jsme si ještě nebyli jistí. Projekt Hlasy se poprvé představil v televizním pořadu SuperStar se skladbou „Po schodoch“ a pak v mnoha dalších televizních pořadech. Turné v obou našich zemích se setkalo s těmi nejlepšími ohlasy. Fanouškům se toto propojení líbilo až natolik, že jsme součástí tohoto projektu již třetím rokem. Pro letošní rok jsme ho společně nazvali Hlasy „dva a půl“.

Jaké skladby máte ve svém repertoáru?

Snažíme se o repertoár skutečně pro všechny. Zároveň nám tento žánr jako takový umožňuje pracovat v rámci známých a komerčních skladeb v nových aranžích. Nestandardním způsobem a především tak aby se v nich našlo celé spektrum posluchačů. Potěší je to a mají srovnání s živým netradičním projevem. Repertoár tvoří písně světových i domácích interpretů nejrůznějších hudebních žánrů jako: Queen, Sting, John Lennon, Richard Müller, Karel Gott, Jason Mraz, Lorde, The Flying Pickets, Pharell Williams, Leonard Cohen, The Real Group a dalších. Proto zasáhnou široké divácké publikum. Na turné Hlasy se fanouškům líbila skladba „Bohemian Rhapsody“ v našem aranžmá. Proto máme pro české publikum připravené další dvě skladby od Freddie Mercuryho.

Letos vás čeká první samostatné CZ tour po více jak dvaceti městech.

Těšíme na koncerty v České republice. Vaše publikum je vnímavé, umí se bavit a má smysl pro kvalitní muziku. Těšíme se na mnoha setkání s českým publikem a rádi bychom získali jejich důvěru. Věřím, že budou odcházet spokojeni a své pocity a zkušenosti posunou dál. Případně přijdou na další koncert a přivedou i své známé. Po Pacově a Praze, kde jsme již vystoupili a byl to pro obě strany velký zážitek, nás čekají Moravské Budějovice, Ostrava, Liberec, Brno, Kolín, Luhačovice, Zlín, Dubí, Třinec, Ústí nad Labem, Pardubice, Jindřichův Hradec,  Nový Jičín, Nová Paka, Karlovy Vary, Svitavy, Olomouc, Hodonín, Varnsdorf, Kladno, Děčín, Kadaň. Plzeň a České Budějovice. V únoru a březnu příštího roku máme naplánované koncerty v dalších devíti městech České republiky.

Na koncert v Kladně 30. září se moc těšíme. S Richardem Müllerem jsme si při loňském koncertu náklonnost zdejšího publika vřele užívali.

Info: Mediální agentura Kladno


  1. zprávy

    Nemohu vyjet z garáže, uvedla žena kladenským strážníkům

  2. pozvánka

    V Královickém dvoře budou Velikonoce ve znamení grilování a skokových závodů

  3. pozvánka

    Soutěž o nejlepší nádivku a taneční zábava v Sokolovně Kvíček ve Slaném

  4. zprávy

    Blíží se termín zápisu dětí do kladenských škol

  5. video

    Kanonýři Kladno se probojovali do finále, příjďte je podpořít v sobotu

  6. krimi

    „Kam chceš dojít,“  protidrogový projekt pro školáky zavítal do Zvoleněvse

  7. pozvánka

    Blíží se Velikonoce v Zooparku Zájezd, podívejte se co vše pro vás připravili

  8. krimi

    300 tisíc je v nenávratnu, varujeme, upozorňujeme a je to marné a je to marné

  9. video

    Velikonoce na Čabárně v Kladně přilákaly celé rodiny

  10. pozvánka

    Kladenské trhy na náměstí Starosty Pavla pokračují opět ve středu

  11. kultura

    Výstava miniatur Buštěhradského pediatra Pavla Skály je v Kladně jen do středy

  12. komerční sdělení

    V kladenském Royal Fitness na Vás čeká velikonoční dobrodružství

  13. video

    VIDEO: Cyklohráčkem z Prahy do Slaného a zpět, nebo do Zooparku Zájezd

  14. zprávy

    Poradíme vám, kde tento týden můžete fandit kladenským sportovcům

  15. zprávy

    Cyklohráček letos poprvé přivezl výletníky do Slaného.

  16. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  17. zprávy

    Cenu hejtmanky 2023 převzala také Ivana Sedláková ředitelka SOUPŠ Kladno-Vrapice 

  18. kultura

    Kraj podpoří tři divadla mezi nimi je Divadlo Kladno

  19. zprávy

    Peníze na podporu soutěží pro děti a mládež poputují i na Čabárnu a do Stochova

  20. kultura

    Nahlas a potichu, recitátorská soutěžní přehlídka zná své vítěze