ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Kladno minulé: Cesta časem, která oživuje paměť města

Středa, 26. ledna 2011 19:27

V Kladně možná nenajdete řadu unikátních památek a oproti jiným městům se to naše nemůže pochlubit tak bohatou historií. Internetový projekt Kladno minulé ale dokazuje, jak krásné a zajímavé může být v proudu ubíhajících let. A na to Kladeňáci slyší.

„Čtenář na našich stránkách najde spoustu starých fotografií, pohlednic a informací o minulosti Kladna. Ukazuje se v nich, jak dramatickými proměnami v posledních desetiletích prošlo,“ říká jeden ze tří zakladatelů Kladna minulého Roman Hájek.

Nápad založit internetové stránky vznikl na kladenském gymnáziu v hlavách dvou nadšenců – profesorky ruštiny Zuzany Vlčkové a jejího bývalého studenta Romana Hájka. „Zuzana Vlčková narazila na webové stránky o Moskvě, které nás zaujaly. Byly tam mapy a fotky. Tak jsme si řekli, že by bylo dobré, udělat něco podobného,“ vypráví. Peníze na projekt, který naostro odstartoval v lednu roku 2008, sehnali ze soukromých zdrojů. Internetové stránky po technické stránce obstarává poslední člen triumvirátu Jan Marek.

Kladno minulé jednoduše řečeno uspělo: na jeho stránky přijde kolem tři a půl tisíce unikátních návštěvníků měsíčně a okolo něj vznikla početná komunita lidí.

Tvůrci ale neusínají na vavřínech a průběžně přidávají různé novinky. „Ukázalo se jako šťastné přidat sekci komentářů. Z nich se dá střípkovitě poskládat zajímavá informace. K tomu jsme otevřeli i facebookovou stránku, která částečně informuje, co je na stránkách nového, a částečně je to takový informační kulturní servis.“ Na Facebooku má Kladno minulé aktuálně přes 1700 příznivců, a to je na počin regionálního charakteru velmi slušné číslo.

Na Kladnu minulém je sympatické i to, že stále funguje téměř bez reklam. „Samozřejmě v okamžiku, kdyby to byla existenční záležitost a potřebovali bychom tisícovku na zaplacení domény, tak bychom se asi možná smířili s nějakou drobností.“

Kladno sobě

A jak vlastně neziskový server získává cenný obsah? „Často je to tak, že lidé pošlou dvě nebo tři fotky. Pak jsou i větší přispěvatelé, jako je například pan Tomáš Rouček, který zdědil po svém dědovi velký archiv. Výrazná část zejména obrazového materiálu je právě od něj. Idea byla taková, že budeme shromažďovat nejen fotky z domácích archivů, ale i příběhy a vzpomínky. Překvapilo nás, jak se to rozrostlo,“ říká Hájek.

„Tam začala fungovat kolektivní paměť a spolupráce. Funguje to na podobném principu jako Wikipedia – když já tam udělám nějakou zásadní chybu, tak se zpravidla někdo ozve do komentářů nebo mailem a daří se ji opravit. My se snažíme budovat důvěryhodnou věc, ze které lidi případně mohou čerpat,“ vysvětluje Hájek s tím, že Kladno minulé dokonce oslovila Národní knihovna, která stránky zařadila pod takzvaný webarchiv. „Je takový projekt, kdy oni vlastně pravidelně zálohují data, takže pokud by v budoucnu naše stránky zanikly, budou uchovány v knihovně.“

O mnohdy jedinečné fotografie či pohlednice je často zájem . „Podíleli jsme se dvěma nebo třemi snímky i na knížce Kladno doteky času. Ale bylo toho víc, spousta lidí chce do diplomových prací nějaké obrázky. Nejkurióznější bylo to, když se ozval nějaký člověk, který sestavoval dějiny řeznictví v českých zemích. A tomu se strašně líbila fotka fronty na maso,“ ukazuje Roman Hájek závěrem, jak kouzelná může být po letech ve své době naprosto běžná věc. A to je na Kladnu minulém to nejkrásnější…

.

Autor: Vít Heral
napsat e-mail autorovi
Fotografie užity se souhlasem serveru Kladno minulé.

.

.
.

  1. zprávy

    Nemohu vyjet z garáže, uvedla žena kladenským strážníkům

  2. pozvánka

    V Královickém dvoře budou Velikonoce ve znamení grilování a skokových závodů

  3. pozvánka

    Soutěž o nejlepší nádivku a taneční zábava v Sokolovně Kvíček ve Slaném

  4. zprávy

    Blíží se termín zápisu dětí do kladenských škol

  5. video

    Kanonýři Kladno se probojovali do finále, příjďte je podpořít v sobotu

  6. krimi

    „Kam chceš dojít,“  protidrogový projekt pro školáky zavítal do Zvoleněvse

  7. pozvánka

    Blíží se Velikonoce v Zooparku Zájezd, podívejte se co vše pro vás připravili

  8. krimi

    300 tisíc je v nenávratnu, varujeme, upozorňujeme a je to marné a je to marné

  9. video

    Velikonoce na Čabárně v Kladně přilákaly celé rodiny

  10. pozvánka

    Kladenské trhy na náměstí Starosty Pavla pokračují opět ve středu

  11. kultura

    Výstava miniatur Buštěhradského pediatra Pavla Skály je v Kladně jen do středy

  12. komerční sdělení

    V kladenském Royal Fitness na Vás čeká velikonoční dobrodružství

  13. video

    VIDEO: Cyklohráčkem z Prahy do Slaného a zpět, nebo do Zooparku Zájezd

  14. zprávy

    Poradíme vám, kde tento týden můžete fandit kladenským sportovcům

  15. zprávy

    Cyklohráček letos poprvé přivezl výletníky do Slaného.

  16. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  17. zprávy

    Cenu hejtmanky 2023 převzala také Ivana Sedláková ředitelka SOUPŠ Kladno-Vrapice 

  18. kultura

    Kraj podpoří tři divadla mezi nimi je Divadlo Kladno

  19. zprávy

    Peníze na podporu soutěží pro děti a mládež poputují i na Čabárnu a do Stochova

  20. kultura

    Nahlas a potichu, recitátorská soutěžní přehlídka zná své vítěze